Arama Motorları Nasıl Çalışıyor

Arama Motorları Nasıl Çalışıyor

Arama motorlarının başlıca iki işlevi vardır – taramak & bir indeks oluşturmak, ve alaka & hizmet sonuçlarını hesaplayarak cevaplar sağlamak.

1.Taramak & İndeks Oluşturmak

İnterneti, büyük bir şehrin metro sistemindeki durakların bir şebekesi olarak hayal edin.
Her bir durak, kendisinin özgün belgesidir (genellikle bir web sayfası, ama bazen de bir PDF, JPG veya diğer dosyalar). Arama motorları, tüm şehri “taramak” ve yoldaki bütün durakları bulmak için bir yönteme ihtiyaç duyar, böylece mümkün olan en iyi yolu kullanırlar – linkleri.
“Tüm sayfaları birbirine bağlamak için web hizmetlerinin link yapısı.”
Linkler yardımıyla, arama motorlarının “tarayıcılar” veya “örümcekler” olarak adlandırılan otomatikleştirilmiş robotları, birbirine bağlanmış milyarlarca belgeye ulaşabilir.
Arama motorları bu sayfaları bulduğunda, onlardan kodları alıp çözer ve daha sonra bir arama sorgusu için ihtiyaç duyulduğunda geri çağırmak üzere belli büyük hard disklere depolar. Arama motorları, bir saniyeden daha kısa sürede ulaşılabilen milyarlarca sayfayı kayıtlı tutabilmek gibi devasa bir görevin üstesinden gelebilmek için dünyanın dört bir yanında veri merkezleri inşa etmişlerdir.

Bu müthiş depolama becerileri, büyük miktarda bilgiyi işleyen binlerce makine sayesinde var oluyor. Yine de, bir kişi başlıca arama motorlarında bir arama yaptığında, sonuçları anında görmek istiyor hatta 1 veya 2 saniyelik bir gecikme memnuniyetsizliğe sebep olabiliyor, bu yüzden arama motorları, cevapları mümkün olan en hızlı şekilde vermek için çok çalışıyor.

2.Cevaplar Sağlamak

Arama motorları cevap makineleridir. Birisi internetten bir şeyler aradığında, arama motorları milyarlarca belgelerini taramak zorunda kalır ve iki şey yapar – birincisi, sadece alakalı veya arama yapanın sorgusu için faydalı sonuçlar getirmek, ve ikincisi, bu sonuçları fayda sıralamasına göre dizmek. “Alaka” ve “önem” adlı bu iki aşama etki anlamına geliyor.
Bir arama motoru için, alaka bir sayfayı doğru kelimelerle basitçe bulmaktan daha fazla anlam ifade ediyor. İnternetin geçmişinde, arama motorları bu basit adımın ötesine geçemedi ve bu nedenle sundukları sonuçlar hiç de iyi değildi. Bu yüzden, gelişim sayesinde, arama motorlarındaki zeki mühendisler, arama yapanların beğeneceği ve hoşlanacağı değerli sonuçlar bulmak için daha iyi yollar akıl ettiler. Bugün, birçoğunu bu rehberde ele alacağımız yüzlerce faktör alakalılığı etkiliyor.

Kısaca belirtmek istersek ;

1.Taramak & İndeks Oluşturmak
İnternetteki milyarlarca belgeyi, sayfayı, dosyayı, haberleri, videoları ve medyayı taramak ve indexlemek.
2.Cevaplar Sağlamak
En sık olarak, alakalı sayfaların listelerinden, bilgilerden ve sıralamalardan, kullanıcı sorgularına cevaplar sağlamak.

Arama Motorları Önemliliği Nasıl Belirler?

Bugünlerde, önde gelen arama motorları genellikle önemliliği popülarite olarak yorumluyor – daha popüler olan bir site, sayfa veya belge, içinde daha değerli bilgiler barındırıyor olmalı. Bu varsayım pratikte, popülariteyi değerlendiren kriterler aracılığıyla kullanıcıların memnuniyetini yükseltmeye devam eden arama motorlarına göre açıkça ispatlanmıştır.
Popülarite ve alakalılık manüel olarak belirlenmemiştir. Bunun yerine, arama motorları buğdayı kabuğundan ayırmak ve buğdayları lezzetlilik sırasına göre dizmek için matematiksel denklemleri algoritmaları dikkatle kullanır (veya her halükarda çiftçiler buğdayın değerini belirler).
Bu algoritmalar çoğu kez yüzlerce bileşenden oluşur. Arama pazarında bunları “sıralama faktörleri” olarak adlandırırız,

Peki Bu İşte Nasıl Başarılı Olurum? veya “Arama Reklamcıları Nasıl Başardı”

Arama motorlarının karmaşık algoritmaları ilk bakışta akıl ermez gibi görünür. Arama motorlarının kendileri, daha iyi sonuçları veya daha çok trafiği nasıl elde edeceğine dair küçük bir fikir verirler. Arama motorlarının kendilerinin, optimizasyon konusunda verdiği bilgiler ve en iyi uygulamalar aşağıda sıralandı:

Arama motorlarının, “Üniversiteler” arama sorgusu için Ohio State’in en alakalı ve popüler sayfa olduğuna inandıklarını tahmin edebilirsiniz, sonuç olarak Harvard daha az alakalı/popülerdir.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim