E-Ticaret Siteleri İçin Önemli SEO Stratejileri

E-Ticaret Siteleri İçin Önemli SEO Stratejileri

Geniş ölçekli perakendeciler nasıl bir SEO stratejisi geliştirmeliler? Eğer online e-ticaretle ilgileniyorsanız, şu 3 madde, SEO stratejinizde mutlaka olmalı. 

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler için bir araştırma yapmak, sesli aramalar için optimizasyon ve rakip analizi! 

Uzun Kuyruklu (Long-tail) Anahtar Kelimeler

Eğer e-ticaret siteniz için başarı sağlayacak bir SEO stratejisi belirlemek istiyorsanız, uzun kuyruklu anahtar kelimelerle ilgili ayrı bir araştırma yapmanızda fayda var. Bu anahtar kelimeler gerçekten de sizin sektörünüz için önemli mi, getirisi ne kadar? Eğer belirli bir etki yaratacağından eminseniz, bu konuya ne kadar odaklanmalısınız? Bunlar sadece temel sorular, ama nereye gittiğinizi bilmeniz açısından bu temel sorulara da bir yanıt mutlaka vermelisiniz. Uzun kuyruklu anahtar kelimelerle ilgili sizlerle birçok zengin makale paylaşmıştık. Onlara da göz atmak isteyebilirsiniz. 

Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri, sadece diğerlerinden daha uzun olmaları veya sadece belirli yardımcı araçların size verdiği sonuçlardaki anahtar kelime listeleri olarak düşünmeyin. Konu, bir nebze daha derin! 

İşin aslı ve uzun kuyruklu anahtar kelimelerin temel nitelikleri, aşağıdaki gibidir… 

Uzun kuyruklu anahtar kelimelerin tespiti:

1. Hiçbir anahtar kelime yardımcı aracında kendilerini göstermezler.

2. Sadece Google Analytics ve Google Search Console üzerinden tespit edilebilirler. 

3. Bu anahtar kelimeleri, daha bireysel (özgün) düşünmelisiniz, bu yüzden çok az trafiğe sahiptirler. 

4. Hatta o kadar ki, kimi uzun kuyruklu anahtar kelimeler, Google aramalarında sadece bir kez yer almış olabilir! Yani, bir kez aranmıştır hepsi o kadar! 

5. Web dünyasında, konu anahtar kelimeler olduğunda, başı çeken anahtar kelimeler bunlardır. 

Sesli Aramalar

Sesli aramalar hem yükselişteler hem de uzun kuyruklu anahtar kelimelerle aralarında birçok korelasyon ilişkisi bulunuyor. Daha önceki birçok yazımızda dile getirdiğimiz gibi, insanlar artık sesli aramalara daha çok yöneliyorlar. Alışkanlıklar bu yöne doğru değişim gösteriyor. Hal böyleyken, aramalarda kullanılan dil de, günlük konuşma dili olarak kendine yer buluyor. 

Bu noktada çok pratik ve de çok önemli bir ipucu verelim:

Sesli aramalarla ilgili stratejilerinizde ve hazırlıklarınızda, sektörünüzle veya ürün ve hizmetlerinizle ilgili jargonlara çok dikkat edin. Eğer, kullanıcı, sektörünüze ve jargona (o sektör için geçerli genel terimler) hakimse, arama yaparken bu tür anahtar kelimeler kullanacaktır. Ama eğer, jargona ve kullanılan terimlere hâkim değilse, işte o zaman “konuşma diline yönelik anahtar kelimeler” kullanacaktır! Bu yüzden, başlık etiketlerini, “jargonları konuşma dilinde açmak” gibi bir stratejiyle düzenleyebilirsiniz. Örneğin; arama yapan kullanıcı “steteskop” kelimesini hatırlayamazsa “doktorların kullandığı alet” gibi bir açılımla arama yapabilir. Hatta bu aramayı çok daha doğal bir dille de yapabilir. 

Bu anlamda müşterileri ve ne tür aramalar yapabileceklerini tespit etmek önemlidir. 

Rakip Analizi

Rakiplerinizin de hedeflediği, aynı anahtar kelimelere odaklanmak ne kadar doğru? Ve bu yolu, hangi durumlarda izlemek daha doğru? 

Genel bir SEO stratejisinde, rakiplerin kullandıkları anahtar kelimeleri analiz etmek gayet doğaldır ve doğru bir yöntemdir. Ama, bu işin püf noktası, her zaman olduğu gibi, aşırıya kaçmamaktır! Ne yazık ki, kimi zaman özgün ve gerçek anlamda fark yaratabilecek, rakiplerinizden sizi farklılaştırabilecek anahtar kelimeler kullanmak varken, kimi stratejilerde rakiplere gereğinden fazla odaklanılıyor.

Özellikle de, e-ticaret siteleri için düşündüğümüzde, başarıya ulaşmak için çok daha detaylı çalışmalar yapılmasına ihtiyaç vardır. Çok eşsiz, çok niş ürünler satmıyorsanız, rakiplerinizin de aynı ürünleri satmaya çalıştıklarını daima hatırlayın ve mümkün olduğunca özgünleşmeye, farklılaşmaya çalışın. Bunun için de sadece sizin şirketinize özgü anahtar kelime çeşitliliğine ihtiyacınız var. 

Bitirirken:

E-ticaret için SEO teknikleri ve SEO stratejileri, tabii ki tek bir yazıya sığamayacak kadar derin ve çeşitli. Ama yine de, bir e-ticaret siteniz varsa, yukarıdaki 3 başlığı SEO stratejinize mutlaka dahil edin!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim