Google'daki Sıralamanız Nasıl Belirleniyor?

Google'daki Sıralamanız Nasıl Belirleniyor?

Adına “Google Sıralama Sinyalleri” de denilen, arama sonuçlarındaki yerinizi belirleyen birçok faktör var. Fakat en öncelikli 8 sıralama sinyali hangileri olabilir? İşte Google’daki sıralamanıza en çok etki eden 8 bileşen!

1. Link Skoru

Google, soyut “backlink” konseptlerini nasıl oluyor da sayılabilir birer sıralama sinyaline dönüştürüyor? Google’ın bu soruya verdiği yanıt, link skoru! Bu skor belirlenirken, gelen linklerin her biri kalite açısından değerlendiriliyor. Bununla birlikte gelen linklerin sayısı da dikkate alınıyor.

2. Bağlantı Metinleri ve Tutarlılığı

Bağlantı metinlerini backlink konseptinin birer parçası olarak düşünebilirsiniz. Tıpkı web sayfalarınızdaki içerikler gibi, backlink’lerinizin bağlantı metinleri de Google’a sayfanızın neyle ilgili olduğu konusunda bilgi sunar. Doğal olarak buna, Google’ın web sitenizi hangi konularda öne çıkarmak isteyeceği de dahildir. Bu noktada, gelen bağlantılarınız doğal yollardan edinilmiş olmalıdır. Ayrıca, çeşitlilik içermeleri de gerekiyor. Önemli olan, doğru dengeyi yakalamak. 

3. Anahtar Kelime Kullanımı 

Başlık metinleri, Google’ın sizi doğru anlamasına yardımcı olan en önemli sinyallerdendir. 2017 için, başlık etiketinde (Title) anahtar kelimelerin ilgili varyasyonlarının kullanımı, geçerliliğini halen koruyan tekniklerden birisidir. Meta açıklamalar da aynı şekilde sitenizi Google’a doğru bir şekilde ifade edebilmeniz açısından değerli. Özellikle de web sayfanızın “body” kısmında, anahtar kelimeler kullanmayı ihmal etmeyin. H1 tag’ı, tüm başlık etiketleri içerisinde SEO açısından ayrı bir öneme ve ağırlığa sahiptir. 

4. Uzun Format Metinler

Google’ın “Arama Kalitesi Rehberi”ni incelediğinizde, içeriğin uzun olmasının kalite açısından önemli olduğunu görebilirsiniz. İçeriğin uzun olması, içeriğin toplam kalitesine katkı sağlıyor. Bu da dolaylı olarak sıralama faktörlerine yansıyor! Açıkçası, ideal bir içerik uzunluğu belirlenmiş değil. Bu noktada Google, içeriğin konusunu ve yayınlandığı sayfanın amacını dikkate alarak, ona göre bir değerlendirmede bulunuyor. Yani, şu şekilde düşünebilirsiniz. Sayfanızdaki içerik, gerçekten gerekli olduğu için mi uzun? Yoksa, Google’ın gözüne girebilmek için gereksiz yere uzun formatta yazılmış bir içerik mi? 

5. Kapsamlı İçerikler 

RankBrian, Ekim 2015’te lanse edilen, Google’ın Hummingbird algoritmasının bir parçası olarak işlev gören bir yapay zekâ algoritmasıdır ve şu an her bir aramaya etkisi olduğu söyleniyor. RankBrain’in fonksiyonlarından birisi de, kullanıcının memnun kaldığı aramaları analiz etmek ve ortak noktaları keşfetmektir. 
Online dünyada içeriklerin çoğu tekst olduğu için, RankBrain bu ortak noktaları ve terimleri kolaylıkla keşfedebiliyor. Fakat bu, RankBrain’in içeriğin kapsamı konusunda her zaman başarılı olduğu anlamına gelmiyor. Örneğin Google’da, İngilizce olarak “New York’un en iyi simitleri” gibi bir arama yaptığınızda karşınıza çıkan ilk 10 sonuç krem peynir! 

6. Sayfa Hızı 

Google’ın ideal bulduğu site açılma hızı 2 saniye ve altıdır! Ayrıca, Google, site hızının sıralama faktörlerinden biri olduğunu resmi olarak açıklamıştır. Site hızı, UX açısından da oldukça büyük bir öneme sahiptir. 

7. Mobil Uyumluluk

Eğer web siteniz, henüz akıllı telefonlar için optimize edilmemişse, mobil aramalarla ilgili sıralamalarda hiçbir şansınız yok demektir. Şu an Google’da yapılan aramaların yarısından fazlası, mobil üzerinden gerçekleştiriliyor. “Mobile-first” geçişini de düşünürsek, artık attığınız her adımda mobil dostu olmaya özen göstermelisiniz. 

8. Tıklanma Oranları

CTR, yani tıklanma oranı, halen geçerliliğini koruyan en önemli sıralama faktörlerindendir. Hatta kimi araştırmalarda, tıklanma oranının, sıralamalarla korelasyonu dikkate alındığında, en yüksek korelasyona sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Hepimiz, bir günlük yaşam tecrübesi olarak biliyoruz ki, bir sitenin veya sayfanın tıklanma oranı arttıkça, Google’daki sıralaması da benzer şekilde yükseliyor.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim