Dünyanın Bütün Bilgilerini Organize Etmek

Dünyanın Bütün Bilgilerini Organize Etmek

Peki, yazarlık yetkisi için gelecek var mı?
Bu soru için, ben “Evet” derim.
Hem özel hem de herkese açık olarak, yazarlığın devam edeceğine bununla ilgilendiklerine dair Google çalışanlarından birçok belirti aldık, hiçbir şey söylemeseler bile imaları yeterlidir.
Peki, Google dünyadaki yazarlar ve yayımcılar arasından hiçbir etiket hatası yapmayacak kişileri, nasıl yazarlık kimliği ve yetkisi için toplamaya başlayacak?
Cevap: Bilgi Grafiği, kişi araması ve yapay zekâ ile öğrenme.

Arama motorlarının ilk girişimlerinde, bilgilerin çoğu insanları doğrulamasıyla gerçekleştiriliyordu. Örneğin, orijinal Yahoo arama, gelen her web sayfasını sınıflandırmaya çalışan bir grup editör tarafından besleniyordu. Ancak Dünya Çapında Ağ (WWW) gibi çıktı ve katlanarak büyümeye başladı, çok hızlıydı, açık bir şekilde böyle girişimler ölçeklendirilemiyordu. Web sayfaları arasındaki hiper bağlar, hem konuların derlenmesinde hem de hem de ilgili web sayfalarının yetkilendirilmesinde en iyi sonuç olduğunu kanıtladı ve arama web ölçeklendirmesini ortaya çıkardı.

Google’ın asıl misyon cümlesinin “ dünyanın bütün bilgilerini organize etmek” olduğunu hatırlayın. Zamanla, Google sadece web sayfaları hakkında bilgili olmanın yeterli olmadığının farkına vardı.

Bilgi Grafiği, Google’ın ne öğrendiğinin havuzudur ve yapay zekâ ile öğrenme bir motordur, bu ölçüleri öğrenmelerine yardımcı olur. Basit seviyede, arama motorunda yapay zekâ ile öğrenme, öğrenilen ve sahip olunan algoritmaları geliştirir, sonuçlara göre mekanizmaya geri bildirim yapar. Google bu teknolojiyi bir ölçekte birimlerin ve onların ilişkilerinin elde edilmesi ve birbirine bağlanması için kullanıyor.

Bu işlem hakkında benim görüşüm, bir sonraki evrimsel adımın, er ya da geç Google’ın yazarlık kimliği vermesiyle olacağını düşünüyorum. Bu yazarlık kimliğinin verilen konu ve kendi içerikleriyle beraber anlam kazanacağını, ilgili içerikler hakkında okuyucuların düşünceleri ile geliştirileceğini ve bunların arama sıralama faktörü olarak kullanılacağını düşünüyorum.
Aslında, Matt Cutts Bilgi Grafiğini temel alan bir yaklaşımını Haziran 2013’te yazarlığın geleceği hakkındaki videoda bir ipucu olarak vermişti, bu videoda Cutts Google’ın anahtar kelimelere bağlılıktan nasıl uzaklaştığını, web içeriklerinin arkasındaki “gerçek dünya insanlarını” ve “onların ilişkilerini” anlayarak arama sonuçlarını nasıl geliştireceklerini düşündüklerini söyledi.
Yapay zekâ ile öğrenme işlemi insanların ne yapıyor olduğundan çok, insanların web’te çoktan yaptıkları şeylere dayandığına dikkat edin. Bu proje zaten çalışıyor.  

 



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim