Google'da Nasıl İndex Aldığınıza Dikkat Edin

Google'da Nasıl İndex Aldığınıza Dikkat Edin

''www'' vs. ''www-siz''
Yanlış URL kullanımı sebebiyle URL’lerin her iki “www” versiyonu ve “www-siz” versiyonu (kök domain) da indekslenir:

www.örnek.com
örnek.com

Çoğunlukla, 301 yönlendirmesi burada yapılacak en iyi seçimdir. Bu genelde yaygın ve önemsenmeyen bir problemdir. Google böyle konular için yönlendirme kullanılmasını önermektedir.

Ayrıca Google Webmaster Araçları ile adres tercihlerini düzenleyebilirsiniz, bunu yapmak için Site Yapılandırması > Ayarlar yolunu kullanmalı ve “Tercih Edilen Domain” ile düzenlemenizi yapmalısınız.

Google Webmaster Araçlarında domain tercihlerinizi düzenlediğiniz kısımda bir gariplik var, sitenizin her iki “www” ve “www-siz” versiyonları için Google Webmaster Aracı profilleri oluşturmalısınız. Bu sinir bozucu bir durum olabilir ama bunun size hiçbir zararı olmayacaktır. Eğer başlıca bir adres sorununa sahipseniz, bunu size öneririm. Ancak değilseniz, Google’ın domain tercihlerinizi tespit etmesine izin verebilirsiniz.

Konak Serverlar
Bu örnek çok yaygın değildir ve genellikle alt domainlerinizden kaynaklanır. Tipik bir senaryo da, tekrar yayımlamak için yeni bir site tasarımı üzerinde çalışırken, webmasterınız yeni site ile alt domainlerin kurulumunu yaparken kazara bunu takibe açık bırakır. Kurulum sonucu iki URL’de indekslenirken şu şekilde görülür:

www.örnek.com
konak.örnek.com

Burada yapabileceğiniz en iyi şey, konak siteyi Robots.txt ile bloklayarak, index problemi olmadan bunu engellemektir. Eğer konak sitenizin indekslendiğini görürseniz, muhtemelen 301-yönlendirmesine veya Meta Noindeks’e ihtiyacınız vardır.

Bitiş Eğik Çizgisi ("/")
Daha önceki dönemlere göre bu daha az sorun yaratan bir SEO problemi olmasına rağmen, insanların genellikle bu problem hakkında soruları vardır. Teknik olarak, orijinal HTTP protokolünde, bir URL bir bitiş eğik çizgisine sahiptir ve diğer bir URL ayrılmak için kullanılır. Bu basit bir örneği:

www.örnek.com/ürünler
www.örnek.com/ürünler/

Son zamanlardan, neredeyse bütün tarayıcılar otomatik olarak bitiş eğik çizgisi ekliyor ve her iki versiyonda aynı yolu çözümlüyor.

Sonuç olarak bu tarz problemleriniz indexleriniz ve Google açısından önemlidir. Dikkat edilmesinde fayda var.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim