Web Sitesinde Yer Alan Sayfaları Numaralandırma

Web Sitesinde Yer Alan Sayfaları Numaralandırma

Çoklu sayfalara sahip web siteleri için sayfa numaralandırma basit bir problemdir ve çözümü inanılmaz şekilde zordur. Sayfalarınızı iç arama sonuçlarına göre ayırdığınız zaman, sayfa numaralarına sahip içerik oluşturursunuz. Bu URL’leri görmek kolaydır:

www.örnek.com/arama.php?kategori=laptop
www.örnek.com/arama.php?kategori=laptop?page2

Böylelikle yüzlerce sonuç kolayca binlerce arama sonucunun yakın kopya oluşturmasına sebep olur. Sonuçlar kendi arasında farklılık gösterirken, çok önemli sayfa özellikleri (Başlıklar, Meta Açıklamaları, Başlık Bilgileri, kopyalar, şablonlar vs) tamamen aynıdır. Bu probleme ek olarak Google “arama içinde arama” özelliğinden hoşnut değildir. Bunun çözümü basit,

Diyelimki bir kategorinizde 50 tane sayfa var. Sayfalamayı çok düzgün bir şekilde yapmalı ve url yapısını aşağıdaki gibi kurgulamalısınız.

https://www.örnek.com/kategori/elbise/15   
https://www.örnek.com/kategori/elbise/16

Geçmişte Google bu sayfa numaralandırma sorununu çözümüne dair şu bilgiyi verdi; Bir problem var, ancak ona tam olarak hakim değiliz. Ardından, Google Rel=Prev ve Rel=Next tanıttı. İlk veriler bu etiketlerin işe yaradığını gösterdi ancak yeterince veriye sahip değiliz ve uygulaması zor.

3 farklı uygulanabilir seçenek var, bunlar nasıl, ne durumda olduğunuza göre uygulanabilir:

1. Takip eden sayfa sayısı ikiden fazla ise, Meta Noindex kullanabilirsiniz. Google onları izleyebilir ancak onları indekslenmesine izin vermezsiniz.

2. “Hepsini Görüntüle” bağlantısı ile tüm arama sonuçlarını bir URL içerisinde görüntülersiniz ve Google bunları otomatik olarak tespit eder. Google’ın seçimi bu yönde olacaktır.

3. “Hepsini Görüntüle” oluşturur ve sayfa numaralandırması yaptığınız sayfalara kanonikal etiket eklersiniz. Bu resmi olarak desteklenemez ancak sayfalar geleneksel anlamda kopya üretmez.

Ürün çeşitliği sayfaları, ana ürün sayfasının dallarıdır ve sadece bir özellik veya seçenek ile farklılık gösterir. Örneğin, her renk için bir ürün sayfası kullanıyorsunuz:

www.örnek.com/ürün/ipod/nano
www.örnek.com/ürün/ipod/nano/mavi
www.örnek.com/ürün/ipod/nano/kırmızı

Her farklı renk seçeneğini indeksleyerek daha çekici hale gelmek istiyor olabilirsiniz, umarım bu açılan arama sonuçlarıdır, ancak birçok durumda eksilerin artılara ağır bastığını düşünüyorum. Az miktar ürün çeşitliliğiniz varsa ve birkaç düzine sayfadan konuşuyorsak sıkıntı yok. Eğer bu sayfalar 100’lerce, 1000’lerce dal oluşturuyorsa, yapılacak en iyi şey bunları güçlendirmektir. Bu sayfalar teknik olarak doğru kopya içerik olmasına rağmen, ana ürün sayfasını desteklemek iyi bir seçenektir.

 



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim