Organik Aramada Gelen Ziyaretçiyi Kaçırmayın

Organik Aramada Gelen Ziyaretçiyi Kaçırmayın

Tüm dünya genelinde, site trafiğinin %53’ü organik aramalardan oluşuyor. Ödemeli aramalardan gelen trafik ise, sadece %15! 
“Zero-click” teriminin yükselişiyle birlikte, web dünyasındaki trafik akışıyla ilgili yepyeni araştırmalar yapıldı. Görünen o ki, Google’da yapılan organik aramalar, bu anlamda gücünü halen koruyor. Reklamları, sosyal medya aksiyonlarını dikkate aldığımızda, henüz o kadar güçlü değiller. 
Takip edilebilir, yani ölçülebilir trafiğe bakıldığında, organik aramalar ve ödemeli reklamlardan oluşan trafik, şu an pastanın %68’lik dilimini kapsıyor. 

Organik trafik büyüyor

Yapılan araştırmalar, bu büyümenin son 5 yıldır artan bir oranda devam ettiğini gösteriyor! 2014 yılında, organik aramalardan gelen trafik, tüm trafiğin yaklaşık %51’ini oluşturuyordu. Bu yıl ise, yani 2019 yılında bu oran %53’e yükselmiş durumda. 
Mayıs 2019’da yapılan bu araştırmaya binlerce web sitesi dahil edilmiş. Direkt trafik oranları ise rakamlara dahil edilmemiş. Araştırmadan çıkan diğer etkileyici bir sonuç, B2B şirketlerle ilgili. Yani, hedef kitlesi diğer işletmeler olan şirketlerden bahsediyoruz. Bu şirketler bazında bakıldığında, organik arama oranları çok daha yüksek. Eğer bu tür B2B ürün veya hizmet sağlayan bir şirketseniz, bu haberi ciddiye almanızda fayda var. 
B2B şirketler çerçevesinde, web site trafiğine bakıldığında, organik aramalar, tüm aramalar içerisinde %75’lik bir büyüklüğe sahip! Bu oldukça büyük bir oran. 
Sadece perakendecilik açısından baktığımızda (buna e-ticaret de diyebiliriz) hem diğer trafik sağlayan kanalların hem de ödemeli reklamların payı, birbirine yakın. İkisi de yaklaşık %23’lük bir trafik dilimine sahip. Ama organik aramaların payı yine tek başına daha yüksek! Oran %41. 
Otelcilik, konaklama gibi sektörlerde de benzer oranlarla karşılaşılmış. Tek fark, “diğer kanallar” oranının biraz daha yüksek olması. O da %31 civarında.

Sosyal medyadan gelen trafik oranları sabit bir çizgi izliyor

Sosyal medyanın web sitelerine kazandırdığı trafik oranı, 2014 yılından beri sadece %5’lik bir seyir izliyor. Yalnızca, eğlence ve medya sektöründe bu oran sosyal medya kategorisi için biraz daha yüksek. O da yalnızca %8. 
Olaya sadece “kâr etmek” açısından bakarsak, B2B işletmelerin elde ettiği kârın %72’si, organik ve ödemeli reklamlar yoluyla geliyor. Sosyal medya trafiğinin B2B işletmelere sağladığı kâr oranı sadece %1’lerde. 

Bu araştırma sonuçları ve oranlar şirketiniz için neden önemli?

Sosyal medya reklamlarına ve bu alandan gelen trafiğe güvenen işletmeler biraz hayal kırıklığı yaşamış olabilirler. Ama, organik trafiğin gücü, açık ara önde! Organik trafiğin büyüklüğünün son yıllarda sürekli bir artış göstermesi, SEO çalışmalarına öncelik vermeniz gerektiğini gösteriyor. Bütçenizi de buna göre planlayın.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim