Sesli Aramalar için SEO Nasıl Yapılır?

Sesli Aramalar için SEO Nasıl Yapılır?

Sherry Bonelli, sesli aramaların KOBİ’ler ve yerel işletmeler için önem kazanacağı konusunu tartışmaya açtı. 
İnsanların Google gibi arama motorlarındaki arama alışkanlıkları da günden güne değişiyor. Özellikle de yurt dışında, akıllı telefonlarda, tabletlerde veya ses asistanları kullanılarak ( Amazon / Echo veya Google Home cihazları gibi) yapılan sesli aramalarda büyük artış gözlemleniyor. Eğer bir Apple kullanıcısıysanız Siri, günlük hayatınızda size eşlik eden en yakın arkadaşlarınızdan birisi olabilir. Android cihazlarda da benzer şekilde Google sesli aramalar oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor. PC’de ise Microsoft / Cortana oldukça kullanışlı.
Hitwise’a göre şu anda aramaların yaklaşık olarak %60’ı, mobil cihazlar üzerinden yapılıyor. Bu da, doğal olarak sesli arama kullanımını daha da yaygın hale getiriyor. Çünkü insanlar mobil cihazlara alıştıkça, sesli aramaların yazı yazmaktan daha kolay olduğunu keşfetmeye başladılar. 
İşte bu yüzden SEO uzmanları da, sesli aramalardaki bu değişimi dikkate alarak hem içerik hem de SEO çalışmalarını bir kez daha gözden geçirmeliler. 

Sesli Aramalara Yönelik SEO Nasıl Yapılmalı?

Çoğumuzun yıllardır alışkın olduğu şekilde, Google’a kelimeler girip arama yapmak, sesli aramalarla aynı kategoride değil. Daha doğrusu, sesli aramalar hem konuşmaya hitap ettikleri hem de doğal ses tonları içerdikleri için yapısal olarak çok daha farklı özellikler taşıyorlar. 
Konuyla ilgili ilk önce, kullanıcıların hangi konularda sesli arama yapmayı tercih ettiklerine dair verilere bakmak oldukça akıllıca olur. Yapılan araştırmalarda kullanıcıların yaptıkları sesli aramaların %22’lik bir oranda yerel içeriklerle ilgili olduğu tespit edilmiş. Yerel içeriklerle kastımız; yön tarifleri, şirketin bulunduğu adrese yönelik lokal aramalar.
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, sesli aramalar en çok yerel işletmeleri “Yerel SEO” çalışmalarını harekete geçirecekmiş gibi görünüyor. Bu yüzden, sesli arama optimizasyonu için ilk adım “Google My Business” çalışmalarına odaklanmak. Böylece Google; şirketinizin içerisinde bulunduğu ürün veya hizmet kategorisi, adresiniz, telefon numaralarınız, çalışma saatleriniz gibi bilgilere sesli aramalarda rahatlıkla ulaşabilecektir. 
Google My Business bilgilerinizi sık sık güncellemeniz, arama sonuçlarında size artı değer kazandırabilir. 
“Long-Tail” anahtar kelimelerden de sık sık bahsediyoruz. Konu sesli aramalar olduğunda bu tür anahtar kelime grupları “Long-Tail+” formatıyla daha da ön plana çıkıyor. Kullandığınız long-tail anahtar kelime gruplarına “+” (plus) ekleyerek düşünmelisiniz. Artı işareti bildiğiniz gibi klavye aramalarında da kullanılan bir özellik. Sesli aramalarda ise artı işaretinden sonrasını “conversation” yani arama yapan kişinin sesi olarak hayal etmeli ve optimizasyon çalışmalarınızı buna göre dizayn etmelisiniz. 
Anahtar kelime stratejiniz daha çok “söz, konuşma, dil, ton” odaklı olmalı. İnsanların doğal yaşamlarında konuşurken ne tür anahtar kelimeler seçtiklerini hatta mimiklerini de işin içine dahil etmelisiniz. Burada başlangıç noktası olarak en iyi seçim, müşterilerinize kulak vermektir. Sizi telefonla aradıklarında en çok hangi soruları soruyorlar? Sonrasında hiç üşenmeden bu soruları kaleme alın, yani bir kenara kaydedin. Hatta, kendi sesinizi kullanarak sesli kayıtlar da yapabilirsiniz. 
Web sitenize bu anahtar kelimeleri de kullandığınız yeni içerikler ekleyebilirsiniz. 
Diğer etkili bir optimizasyon yöntemi, müşterilerinizin size telefonda sordukları bu soruların cevaplarını içeren bir SSS yani sıkça sorulan sorular sayfası oluşturmak. Böylece analiz etmiş olduğunuz “long+tail +” konuşma repliklerini de SSS sayfanıza dahil edebilirsiniz. 
“En iyi dijital kamera” gibi genel aramalar yerini zamanla çok daha spesifik aramalara bırakacak. “Long-tail” anahtar kelime gruplarının ön plana çıkmasının nedenlerinden biri de bu zaten. Yani, stratejik düşünülmesi gerekiyor. İnsanların Siri gibi kişisel asistanlara soru sorarken nasıl konuştukları üzerine çalışmalısınız.
Son olarak, diğer bir SEO tekniği de yapısal veri işaretleme (Structured data markup) çalışmalarıyla ilgili. Bu çalışmalara sesli aramaları da göz önünde bulundurarak, sesli arama cihazlarına yol gösterici daha uygun şemalar ekleyebilirsiniz. 
Bitirirken:
Sesli aramaların hiçbir yere kaybolduğu yok. Tam aksine, günden güne önem kazandığı ve daha yaygın bir şekilde kullanıldığı çok açık. Bu yüzden web sitenizi sesli aramalar için de optimize etmenin tam zamanı! 



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim