Sesli Aramalar İçin SEO Uyumlu İçerikler Hazırlayın!

Sesli Aramalar İçin SEO Uyumlu İçerikler Hazırlayın!

Eğer LinkedIn kullanıyorsanız, son zamanlarda yapay zekanın özellikle e-ticaret sektörüne getireceği büyük değişimlerle ilgili yaşanan endişenin de farkındasınız demektir. Artık herkes, alışveriş alışkanlıklarının değişeceğinden, yapay zekanın tüm kullanıcılara en kaliteli ve en ucuz ürünü hızlıca sipariş edeceğinden bahsediyor! Sizce de haklı bir öngörü değil mi?

Sesli Aramalar Geliyor! 

Aslında doğru manşet şöyle! “Winter is coming!” Yani, sesli aramalar geliyor! Peki bu çılgın rekabet içerisinde sesli aramalar için ne tür hazırlıklar yapmalısınız? Ne tür SEO tekniklerini hayata geçirmelisiniz? 

Şu anda; Google Asistan, Alexa, Cortana ve Siri sesli arama yapılan akıllı cihazlardan sadece birkaçı. 2020 yılında, Google’da yapılan aramaların yaklaşık %20’sini sadece sesli aramalar oluşturacak. Bu, en iyi tahmin. Bu oranı %50 olarak tahmin edenler var! Bu yüzden, SEO tekniklerini hayata geçirmek için erken davranmanızda fayda var. 

En güçlü yollardan birisi, her zaman olduğu gibi içerik! 

Featured Snippets’ta Yer Alın

Web sitenizdeki içeriklerin, “Featured Snippets” olarak adlandırılan akıllı kutucuklarda yer almasını sağlayın. Bu özellikli kutucuklar hem geleneksel aramalar hem de sesli aramalar için tam anlamıyla kritik bir öneme sahip. Arama alışkanlıklarından kullanıcıların beklentisi, tek bir soruyla en uygun cevabı almak. Google da bunun böyle olması için çalışıyor! 

Aşağıdaki başlıklarda SEO ve içerik geliştirmeleri yapın:

• Hitap ettiğiniz sektörü ve pazarı düşünerek en sık sorulan soruları tespit edin.

• Tüm bu sorular arasında, kendi işletmeniz için kritik olanlar hangileri?

• Bu kritik sorular üzerinde düşünerek, aynı soruların benzerlerini yaratmaya çalışın. Bu yakın soruları hazırlarken, kullanıcılar gibi düşünün. Onlar neyin peşinde olabilirler? 

• Son olarak yapmanız gereken, bu kritik sorulara cevap veren içerikler hazırlamak ve web sitenizde yayınlamak! Yalın, basit, kapsayıcı makaleler kurgulayın. 

Yukarıdaki bu teknikleri teorik olarak hazırlamadık. Bunlar, global anlamda başarısı kanıtlanmış, “Featured Snippets” kazandırmış tekniklerdir!

Skills & Action (Akıllı cihazlar için komutlar geliştirin)

Web geliştiriciler ne dediğimizi hemen anlamış olmalılar. Bugün, Alexa, daha iyi bir kullanıcı deneyimi için bazı yetenek özelliklerine sahip. Bunlar, kullanıcının günlük alışkanlıklarına göre uyumlu “yetenekler”. “Actions”, yani aksiyonlar da benzer bir amaca hizmet ediyor. Örneğin; Google Asistan bu tür bir fonksiyon kullanıyor. 

Artık internet dünyasında, bu kadar yeni teknolojiler için bile kullanabileceğiniz yardımcı araçlar, uygulamalar mevcut. Kodlama bilmeseniz bile, akıllı cihazlara hitap eden bu tür “yetenek” ve “aksiyonlar” geliştirebilirsiniz (aramalar için). 

Daha somut bir örnek vermek gerekirse, örneğin; Alexa’ya hava durumunu sorabilirsiniz. Hava tahminleriyle ilgili başarılı bir uygulama geliştirdiğinizde uzun dönemde birçok kullanıcıyı yakalayabilmeniz mümkün.

Teknolojideki Yeniliklere Hazırlıklı Olun

Teknoloji, hayatımıza; SEO ve aramalar açısından o kadar alışılmadık yenilikler getirecek ki, bu sürece şimdiden hazır olmalıyız. Yapılan çalışmalar, insanların, akıllı cihaz seçimlerinde, bu cihazların seslerini bile dikkate alacaklarını gösteriyor. Örneğin; erkekler erkek sesini, kadınlar kadın sesini kendilerine daha yakın bulup, tercihlerini değiştirebiliyorlar! Bununla da sınırlı değil. Akıllı cihazın sesi, kullanıcının kişiliğine yakın bir tondaysa, bu bile tercihleri etkileyebiliyor.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim