Google, AMP Stories “Hikayeler” Özelliğini Duyurdu!

Google, AMP Stories “Hikayeler” Özelliğini Duyurdu!

Google, birçok sosyal medya kanalından yakın olarak tanıdığımız “Hikâyeler” formatını duyurdu! Özellik şu an AMP (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) için geçerli. Görsel anlamda çok daha zengin içerikler sunacak olan bu yeni içerik formatı, kullanıcılardan daha fazla etkileşim almak amacıyla tasarlandı.

Hikayeler Özelliği Ne Zaman Devreye Girdi?  

AMP Stories, henüz 13 Şubat’ta devreye girdi. Bu yeni hikayeler özelliğiyle birlikte yayıncılar, mobil sayfalar için çok farklı hikâye anlatım opsiyonlarına sahip olacaklar (Özellik, masa üstü için de geçerli). Hangi kaynağa bakarsanız bakın, AMP Stories için gelen ilk tepkiler; Instagram ve Facebook hikayeler özelliğinin bir kopyası olduğu yönünde. 

Google’ın Açıklaması

Google, kendi yaptığı açıklamasında, AMP Hikayeler formatının, yayıncıların çok daha kapsamlı geri bildirimler alabilmeleri için tasarlandığını söylüyor. Yayıncılardan gelen ilk tepkiler ise gayet olumlu. Bu gelişmeyi, içeriklerin mobil dünyada sunulması ile ilgili çeşitlilik sağlayan bir fırsat olarak görüyorlar. Ancak Google’ın bu sürece oldukça tedbirli yaklaştığını da belirtmemiz gerekiyor. Google bu yeniliğe çok daha “deneyimsel” bakıyor. 
İçeriklerin, benzer içeriğin yoğun bir biçimde paylaşılmasıyla, tutarlılık açısından sorun yaratabileceği konuşulsa da, Google tüm yayıncıları Stories özelliğini kullanmaya çağırıyor. Global yayıncılar şimdiden AMP Stories için içerik hazırlamaya başladılar bile. 

Hayatımızda Neler Değişiyor?

Peki, yayıncılar; özellikle de gazeteciler, bu yeni format için ne tür içerikler üretecekler? Alışık olduğumuz geleneksel haberciliğe dair içerikler mi yoksa farklı kanallardan da yönlendirme yapacaklar mı? 
The Washington Post yöneticilerinden Dave Merrell’e göre, AMP Hikâyeler’de en çok paylaşılacak içerik türü; birkaç görselden oluşan slayt içerikler. Merrell ayrıca, video içeriklerin de bu formatta etkileşimi artırma konusunda büyük bir fark yaratacağı görüşünde. Takdir edersiniz ki her konuyu görsel yardımı olmadan anlatmak, pek de mümkün değil. Bu yüzden, bu tür konuların kullanıcıya daha doğru bir iletişimle sunulması noktasında AMP Stories bir hayli etkili olacak. 
AMP ilk olarak 2015 Ekim ayında duyurulduğunda, yayıncılar bu yeniliğe şimdiki kadar sıcak bakmıyorlardı. Yani, AMP’ye bu kadar büyük bir ilgi yoktu. Hikâyeler özelliğiyle birlikte, yayıncıların hızlandırılmış mobil sayfalara bakışı da değişti diyebiliriz. 
AMP Stories özelliğinin geliştirilmesi sürecinde Google; CNN, Meredith, Mashable, Mic, Vox ve Condé Nast gibi markalarla birlikte çalıştı. 
İlk gelen AMP Stories içeriklerini incelediğimizde; görsel anlamda güçlü, metindeki karakter sayısı az olan içeriklerin üretildiğini görüyoruz. 
Özellik henüz çok yeni, ama sıcak haberleri sizlere duyurmaya devam edeceğiz!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim