Anahtar Kelime Belirleme Teknikleri

Anahtar Kelime Belirleme Teknikleri

Kimi pazarlamacılar, anahtar kelime araştırmasını zor bir süreç olarak görüyor. Halbuki gerçek öyle değil! Bu yazımızda sizlerde doğru anahtar kelimeleri bulma, haritalama ve ölçme tekniklerini paylaşıyoruz!
Anahtar kelime kullanımının en öncelikli SEO tekniği olduğunu gösteren araştırmalar var. Örneğin Ascend2’nin yaptığı araştırma bunlardan biri.
 
Anahtar Kelimelere Kişilik Kazandırmak
Bildiğiniz gibi pazarlama süreçlerinde hedef kitlenin tanımı yapılır. Demografik ve psikografik bilgiler dikkate alınır. Yaş aralığı, hedef kitlenin bulunduğu coğrafya, ilgi alanları, hedef kitlenin kişiliğini belirlemede kullanılan verilerdir. Benzer şekilde, anahtar kelimelerinize de hedef kitlenizin niteliklerine uygun bir kişilik kazandırmalısınız.
 
Sosyal medya platformlarından da konuyla ilgili data elde etmek mümkün. Örneğin iş dünyasına hitap eden servisler sunuyorsanız müşterilerinizin LinkedIn profillerini inceleyebilirsiniz. 
Ayrıca, müşteri listenizi Facebook Audience Insights aracına yüklemeyi deneyebilirsiniz. Facebook size, hedef kitlenizin karakteristik özellikleri hakkında bilgi sunacaktır.
 
Anahtar Kelimeleri Satın Alım Süreçlerine Uygun Şekilde Haritalandırmak
Sadece “daha geniş kitlelere hitap eden” veya “çok spesifik” anahtar kelimelere değil, müşterinin satın alma sürecine ayna tutan anahtar kelimelere odaklanın! Yani, satın alma sürecini, döngüsünü çok iyi kavrayarak, anahtar kelimelerinizi de buna uygun bir şekilde oluşturmalısınız. 
Bir müşteri Google’da arama yaparken oldukça geniş bir kitleye hitap eden anahtar kelimelerle arama yapıyor olabilir. Ama unutmayın ki, satın alma işlemine yaklaştıkça, arama yapan müşterinin kullandığı kelimeler çok daha spesifik hale gelir!
 
Örneğin, ilk önce sadece “koşu ayakkabısı” kelimeleriyle arama yaparken, kararını verdikçe “çizgili koşu ayakkabısı + mavi” gibi daha spesifik anahtar kelimeler seçecektir. 
Hatta müşteri, karşılaştırmalı aramalar bile tercih edebilir. Örneğin: “Adidas koşu ayakkabısı mı Nike mı?” gibi…
 
Bu yüzden, tıpkı bir müşteri gibi doğal aramalar yaparak satın alma sürecini analiz etmek ve anahtar kelimeleri bu sürece uygun bir şekilde belirlemek çok büyük fayda sağlayacaktır!

Anahtar Kelimeleri Bulmak
Satın alma sürecini daha iyi anlamaya çalışırken kullanabileceğiniz teknik araçlar mevcut. Keyword Tool Dominator bu araçlardan biri. Bu ve benzeri araçları kullanarak Google’ın size tavsiye ettiği anahtar kelime önerilerini seçerek, anahtar kelime listenize dahil edebilirsiniz.
 
Anahtar Kelimeleri İçeriklere Uygun Hale Getirmek
Şimdiye kadarki süreçte müşterilerimizin kişilik özelliklerini tanımladık. Ne tür aramalar yapabileceklerini belirledik ve anahtar kelime listemizi de buna uygun olarak belirledik.
Bu adımda ise, potansiyel müşterilerin arama motorlarına sordukları soruları web içeriklerimizle cevaplandırmaktan bahsediyoruz. Bu aşamaya geldiğinizde fark edeceksiniz ki, yeni içerikler üretmeniz gerekecek. 
Örneğin, ayakkabı örneğinden devam edecek olursak, koşu için en uygun ayakkabıların hangileri olduğu konusunda, müşterilerin merakını gideren, onları bilgilendirecek içerikler üretebilirsiniz. Hatta bu ayakkabılarla koşuya çıkarak gün içerisinde nasıl hissettiğinizi anlatan bir blog içeriği bile hazırlayabilir, satışa sunduğunuz ürünle birlikte ürün sayfasında linkini paylaşabilirsiniz!

Anahtar Kelimelerin Etkilerini Ölçmek
Bu kadar emek verdikten sonra, kullandığınız anahtar kelimelerin ne kadar efektif olduklarını ölçmek isteyebilirsiniz. İşin en zor kısmı da bu! Neden derseniz, bu konuda veri sunan araçlar bu verileri gizleme eğilimindeler! 
Sadece Google Analytics raporuna bakarak anahtar kelime geliştirme sürecine girmek oldukça yetersiz kalacaktır. Organik anahtar kelimeler, bu araçlar tarafından çoğunlukla gizlenmektedir. Kimi testlerde bu oran %94’leri buluyor. 
Bu anlamda Google Search Console çok daha faydalı bir araçtır! İnsanlar sitenize nasıl erişmişler, sıralamanız nerede, tıklanma oranları gibi çok daha sağlıklı verilerle ilerlemek gerekiyor. Fakat bu verilerin kesinliği ile ilgili de tartışmalar yürüdüğü için bu bilgileri ortalama değerler olarak düşünebilirsiniz.
 
Peki Ne Yapılmalı?
Bizim tavsiyemiz her bir sayfa için, o sayfanın odak noktasıyla ilgili bir anahtar kelime veya anahtar kelime grubu belirlenmesi. Böylece, hangi sayfaların organik trafikte ilerleme kaydettiğini tespit ederek, hangi anahtar kelimelerin efektif olduğu konusunda aslında çok net bir ölçümleme yapabilirsiniz.
 
Bitirirken:
Anahtar kelimeler zorlu olmak zorunda değil. Elde ettiğiniz organik trafiği dönüşüme çevirmek açısından anahtar kelimeler kilit rol oynar. Bu yüzden, anahtar kelimelerinizi belirleme, geliştirme süreçlerini çok ciddiye almalı ve satın alım döngüsüne uygun bir şekilde haritalandırmalısınız! Ürün ve servisleriniz hangi sıklıkta değişiyor ve yenileniyorsa, bu süreci de benzer şekilde sürekli olarak takip etmelisiniz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim