Google Sayfa Hızı Test Aracı Güncellendi

Google Sayfa Hızı Test Aracı Güncellendi

“Google PageSpeed Insights” aracını mutlaka duymuşsunuzdur. Web sitenizin sayfa hızını nasıl iyileştirebileceğiniz üzerine öneriler sunan bu araç, çok yakın bir zamanda tamamen yenilendi. 

Açıklama, bizzat Google tarafından yapıldı. Yapılan güncellemede, “Google Chrome” kullanıcı deneyimi verilerinden faydalanıldığı söylendi. Bunun anlamı, yeni sayfa hızı aracının, tamamen kullanıcı deneyimi odaklı bir şekilde hazırlanmış olduğu! Yani, gerçek tecrübeye ve deneyime dayandığı için %100 etkili olduğunu söyleyebiliyoruz. 

Sayfa hızı aracı size, web sitenizdeki sayfaların hangi hızda yüklendiği bilgisini sunmasının yanında (bu veri de reel kullanıcı deneyimine dayanıyor), kullanıcı memnuniyeti açısından düşünüldüğünde, oldukça önemli bir metrik! 

Peki sayfalar neye göre puanlanıyor? 

• Hızlı: (Medyan değerine, yani ortalamaya bakılıyor) Bulunduğu kategoride, en hızlı sayfalarda yer alıyorsa.

• Yavaş: (Medyan değerine, yani ortalamaya bakılıyor) Bulunduğu kategoride, yavaş sayfalarda yer alıyorsa.

• Orta: (Medyan değerine, yani ortalamaya bakılıyor) Bulunduğu kategoride, orta hızda açılan sayfalar içerisinde yer alıyorsa. 

Aracın şu an sunduğu hizmet ve özellikler Google tarafından şu şekilde ifade ediliyor:

• Sayfanızın skoru, sayfanın hangi kategoriye dahil olduğunu işaretlemiş oluyor; Hızlı, Orta ya da Yavaş. Bu skorun belirlenmesinde iki ayrı metriğe bakılıyor. Birincisi, FCP; yani sayfanın içerik portresine bakılıyor. İkincisi ise “Yüklenen DOM İçerik” (DCL) şeklinde ifade ediliyor. Bu metriklerden çıkan sonuca göre, sayfanızın hangi kategoride yer aldığı ortaya çıkıyor. (Size bu şekilde karmaşık gelebilir ama aslında mantık tamamen “ortalama” değerler alınarak yürütülüyor dersek yanlış olmaz.)

• Belirlenen optimizasyon skoruyla sayfanız; İyi, Orta, Düşük Seviyede şeklinde bir performans tahminine dahil ediliyor. Bu hesaplamalar yapılırken, sayfanın mevcut fonksiyonelliğinin ve görünümünün korunmak istendiği varsayılıyor. 

• Sayfa Yüklenme Dağıtımı sekmesi size, sayfanın FCP ve DCL değerlerinin nasıl dağıtıldığı veri setini gösteriyor. Buradaki; hızlı, orta, yavaş gibi değerler de yine Chrome kullanıcı deneyimi raporu baz alınarak ifade ediliyor. 

• Optimizasyon Önerileri kısmında, sayfa hızınızı geliştirebileceğiniz en iyi pratikler hakkında öneriler sunuluyor. Eğer sayfanız zaten hızlı kategorisindeyse, size sunulan bu değerleri “varsayılan” olarak kabul edebilirsiniz. 

Diğer önemli bir detay da şu: Henüz tüm siteler bu skor sürecine dahil değil! Çünkü böyle bir skor için sayfanın yeterli oranda trafiğe sahip olması ve böylece Chrome kullanıcı deneyimi raporuna girmiş olması gerekiyor. Eğer aracı kullanarak web sitenizi test etmek istediğinizde, sayfa hızı için veri bulunamamışsa şaşırmayın. Mobil ve masa üstü için ayrı ayrı değerlendirmelerle karşılaşacaksınız. 

Aracı hemen şimdi kullanmak için burayı tıklayabilirsiniz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim