Google Haritalar Sıralama Yükseltme Teknikleri

Google Haritalar Sıralama Yükseltme Teknikleri

Google Haritalar’da öne çıkmak ve sıralama yükseltmek için uygulayabileceğiniz, başlangıç seviyesindeki tüm etkili SEO teknikleri bu yazımızda!

Yerel işletmeler günümüzde, eskisine göre Google’da birçok yeni pazarlama alanlarına sahip. Ayrıca, müşterileriniz de aynı şekilde Google’dan yerel işletmeleri daha çok arıyorlar! Bu yüzden Google Haritalar’da üst sıralarda olmanız size birçok kaliteli müşteri sağlayacaktır. 

Yerel aramaların %80’inin satışa (veya dönüşüme) dönüştüğünü biliyor muydunuz? Bu müthiş bir oran. O halde, asıl soruya gelelim. Müşteriler beni Google Haritalar’da nasıl bulur? Bunun için neler yapmalıyım, hangi SEO tekniklerini uygulayabilirim? 

Yazımızın devamında tüm bu sorulara cevap bulabileceksiniz. 

Google Haritalar’da İşletmemi Nasıl Pazarlarım?

Bu iş için yapmanız gereken bazı optimizasyonlar var. Yerel işletmeniz, Google aramalarında ne kadar görünür olursa, başarı şansınız da o kadar artar. 

Zaten herhangi bir kullanıcı, yerel arama niyetiyle bir sorgu yaparsa, karşısına hemen Haritalar alanı açılıyor. Doğru optimizasyonları yaparsanız, müşteri sizi kolaylıkla tercih edecek ve bulacaktır. 

Google Haritalar İşletmem İçin Neden Önemli?

Aslında cevabını yukarıda verdik ama ilginizi çekecek birkaç detay daha vermek istiyoruz. İnsanların çoğu Google hakkında konuşuyor. Çünkü çok popüler. Özellikle de konu SEO ise… Ancak Google Haritalar’dan pek o kadar bahsedildiğini duymayız. Oysa, bu alan size büyük kâr fırsatları sunuyor! 

Yapılan bir araştırma, kullanıcıların %70’inin Google Haritalar’ı sık sık kullandığını belirtiyor. Google’da her gün yaklaşık olarak 3,5 milyar arama yapılıyor! Ve bu aramalar içerisinde lokal aramalar da büyük bir yere sahip.

Müşteriler artık, bir ürün almadan önce arama motorlarına göz atıyorlar. Ardından, kendilerine en yakın işletmeyi tercih edip, ürünü sonra satın alıyorlar. Bu anlamda da Amerika’da yapılan bazı araştırmalar var. Bahsettiğimiz müşterilerin oranı %83’leri bulabiliyor. Bizde SEOCU.COM ekibi olarak bir yemek siparişi vermeden önce, restoranın Google işletme hesabından resimlerine baktığımızı itiraf etmek isteriz.

Bu yüzden Haritalar alanını hiç de küçümsemeyin. Aksine, bu alandaki pazarlama faaliyetlerini artırmanızda büyük yarar var. 

Google Benim İşletmem (Google My Business) Nedir?

“Google Benim İşletmem”, Google’ın size sağladığı ücretsiz bir platformdur. Bu platformda, işletmeniz ve markanızla ilgili bir profil oluşturursunuz. Böylece, Google size, kendinizi müşterilerinize tanıtabileceğiniz birçok aracı kullanma fırsatı sunar. 

Aslında bu platformu, düzenli olarak online olmanız gereken bir sanal mağaza gibi düşünebilirsiniz. Kullanıcılar size ulaştıklarında, sizinle iletişime geçmek isteyebilirler. Yorum bırakabilir ya da size soru yöneltebilirler. Bu yüzden, Google işletme hesabınızda aktif olmanız iyi olur.

Örneğin, aşağıdaki konularda, müşterilerinizi bilgilendirebilirsiniz:

• İşletme Adınız, Marka İsminiz 

• İşletmenizle ilgili tanıcı bir metin 

• İşletmenizle ilgili değerlendirmeler (Kaç yıldız, beğeni aldığınız vb.) 

• Telefon numaranız 

• Adresiniz 

• Web site adresiniz 

• Hangi sektörde ürün ve hizmet sunduğunuz 

• Satış yaptığınız lokasyonlar (Mahalleniz, Sokak vb.) 

• Çalışma saatleriniz 

• Sunduğunuz ürün ve servisler (Örneğin bir menü bile hazırlayabilirsiniz)

• Fotoğraflarınız, görseller ve 360 çekimleriniz 

Ve inanın daha fazlası! Tüm bu maddeleri, Google Haritalar’da ve tüm arama motorlarında daha fazla görünür olmak için değerlendirebilirsiniz. 

Gelin şimdi de asıl konumuza ve Google Haritalar’da sizi ön plana çıkartacak uygulaması kolay SEO tekniklerine geçelim! 

Google Haritalar’da Nasıl Üst Sıralara Çıkılır?

1. Online Değerlendirmeler & Yorumlar

Google Haritalar üzerindeki belki de en değerli alan burası. Yani, size en çok başarı ve satış getirecek yerden bahsediyoruz. Yorum ve değerlendirme alanlarında başarı kazanırsanız, müşterilerin size güveni artar. Hatta, bazen sizden önce, ürünlerinizi müşteriler sizin adınıza satabilirler! Evet, sizi tavsiye edebilirler! 

Yerel işletmelerdeki, yorum kısımlarının okunma oranı da çok fazla! Yani bu alandaki online itibarınızı korumanız şart. Kullanıcıların %82 yerel işletmelerdeki bu değerlendirme kısımlarına mutlaka bir göz atıyor. Karşı tarafa, kalitenizi göstermelisiniz. 

2. Yerel (Lokal) Linkler Yaratmak

Google algoritmasında “linkler” başlı başına önemli bir sıralama faktörü ve belirleyici. Yani, linklerdeki başarınız, Google’da daha fazla ön sıralara yerleşmenizi sağlıyor. 

Google Haritalar için bu durum çok daha ön planda! 

İşletmeniz için link kazanmanın en etkili yolu, çevrenizdeki diğer işletmelerle sıkı bir bağ kurmaktır. Buna, bağlı olduğunuz dernekler, iş dünyası çevreniz de tabii ki dahil. 

Kimi zaman, aynı sektörde olmasanız bile, bazı şirketlerle tedarik zinciri içerisinde yan yanasınızdır. Siz bir mal üretirsiniz, o da başkasına üretim için farklı bir mal veya hizmet üretir. Bu tür şirketlerle, karşılıklı link kazanmak açısından birlikte hareket edebilirsiniz. 

Peki nasıl? Onların işine yarayacak bir içerik üretebilirsiniz. Bu bir makale de olabilir. Ya da, her ikinizin faydasına olan bir içerik de üretebilirsiniz. Onlara sunduğunuz içeriği kullandıklarında ve web sitenize yönlendirdiklerinde bir link kazanmış olursunuz. 

3. Google Haritalar’da Spam’leri Önleyin!

Bu teknik, bir teknikten çok taktiktir. Çünkü buradaki amaç, Google’da görünür olmanın ötesinde, firmanıza yapılabilecek saldırıları önlemektir. Böylece, rakiplerinizi direkt elemiş de olursunuz! 

Rakipleriniz, Google Haritalar’da daha çok yer kaplamak için sahte hesaplar açmış olabilirler. Yurt dışında bu spam davranışı yapan birçok işletme var. Çoğunun bir web sitesi bile yok, Google’da görünen hesapları tamamen sahte. Ayrıca, yorum ve değerlendirmeler kısmındaki yorumları da kendileri hazırlıyorlar. Ya da, tanıdıklarına yaptırıyorlar. 

Rakiplerinizin oluşturduğu bu tür sahte sayfaları (Aramalarda çıkan Google işletme linkleri vb.) elediğinizde, bu kez Google’da ilk sırada yer alan siz olursunuz. 

Peki rakiplerin bu sahte linklerini, içeriklerini nasıl kaldırabilirsiniz? 

Google Haritalar’da işletme hesabına girdiğinizde bir öneri ve edit kısmı var. Bu kısımdan, gerekli müdahaleler yapabilmeniz mümkün.

4. Fotoğrafları İhmal Etmeyin

İşletme hesabınızın belki de en önemli unsuru, işletmenizi doğru ve kurumsal gösteren fotoğraflardır. Bir yemek siparişi vermek isteyen müşteriniz, sipariş öncesinde restoranınızı görmek isteyecektir. Bir muhasebe ofisi dahi olsanız, müşterilerinizi kaliteli ofis fotoğrafları ile kazanabilirsiniz.

Fotoğraflar alanında özellikle ülkemizde yapılan en büyük hata stok görsellerin kullanılmasıdır. Emin olun müşterileriniz tahmin ettiğinizden daha akıllı ve bu fotoğrafların gerçek olmadığını biliyorlar. Bu nedenle bu alan için gerekirse zaman ve bütçe ayırarak profesyonel çekimlerinizi yapın ve yayınlayın. İşte bu kadar basit. 

Bunlar dışında, Google Benim İşletmem size birçok analitik veri ve rapor da sunuyor. Zamanla, bu raporları inceleyerek hangi konuda eksiklikleriniz var, öğrenebilirsiniz. 

Kimi zaman, çok küçük detayları düzeltmeniz veya eklemeniz bile işletmeniz açısından iyi bir performans sağlayacaktır.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim