SEO Çalışmasını Kendim Nasıl Yaparım?

SEO Çalışmasını Kendim Nasıl Yaparım?

SEO çalışmalarınızı, kendi şirketiniz bünyesinde kendiniz yapmak istiyorsunuz diye düşünelim. Nasıl bir yol izlemeniz gerekiyor? Çalışanlarınıza nasıl bir görev dağılımı yapabilirsiniz? Ne tür içeriklere ağırlık vermelisiniz? Ürettiğiniz SEO uyumlu içerikler, ekibiniz tarafından özgürce hazırlanabilir mi? Yoksa, belirli başlıklara, kurallara uymaları gerekiyor mu? 

Bu ve aklınıza gelen benzer sorular ve cevapları bu yazımızda! 

Bir Şirketi SEO Odaklı Hale Getirmek 

Birinci kural, IT ekibiniz dahil, SEO stratejisine tamamen bağımsız bir şekilde yaklaşmalısınız. Yani, görevi sadece bir kişiye ya da bir ekibe değil, tüm ekibe dağıtmalısınız. Bir yöneticiyseniz, buna, kendiniz de dahilsiniz! 

Çünkü; dijitalden, web sitesinden veya yazılımdan iyi anladığını düşündüğünüz kişi veya ekip çalışanlarının bilgi birikimi, kapsamlı bir SEO stratejisi için her zaman yeterli değildir! SEO’ya bütünsel bir yaklaşımınız olmalıdır. 

Özellikle de, işin “markalaşma” kısmıyla “yazılım” kısmı birbirinden oldukça farklıdır. 

Bir e-ticaret sitenizin olduğunu düşünelim. Kullanıcılardan, müşterilerinizden şöyle şikayetler duymazsınız: “Girdiğiniz meta tag’larda sıkıntı var. Yanlış yerde kullanmışsınız…”. Çünkü müşteriler, bu tür teknik SEO işleriyle ilgilenmezler. Onlar sadece ürünleriniz ve sunduğunuz hizmetlerle ilgilenirler. 

Ama eğer mesela e-posta adresiniz çalışmıyorsa, siteniz düzgün açılmıyorsa; işte bu, teknik bir problemdir. 

Geçtiğimiz son 5 yıl içerisinde, web dünyasındaki birçok gelişime paralel olarak birçok şirket web sitelerini yeniledi veya büyük güncellemelere gitti. Bu süreçte, işte SEO kısmını hep teknik departmanlara havale ettiler. 

İşte en büyük yanlışlardan birisi de bu! Ne yazık ki…

IT çalışanlarının, ekiplerinin görevi SEO stratejisinin sadece ama sadece birkaç parçasını oluşturur! Tamamını değil. O halde, diğer parçalar hangileri? Hangi noktalara odaklanmalı? Şimdi de ona bakalım…

Anahtar Kelime Araştırması Yapmak & İçerik Üretmek + SEO 

İçerik üretmek, bir yazara belirli anahtar kelimeler verip ondan gelişigüzel bir yazı beklemek değildir.

Türkiye’de de SEO uyumlu bir makale veya yazı nasıl yazılır, bu işin uzmanı olan birçok metin yazarı var. İşin en zor kısmı da, doğru yazarı seçmektir. Yani, bu iş sandığınızdan daha zahmetlidir. İçerik çalışmalarınızda mutlaka profesyonel bir yazardan destek alın. 

Ayrıca, metin yazarını doğru şekilde yönlendirmelisiniz. İşin tamamını ona bırakmak da yanlıştır. Elinizde bir içerik stratejisi olmalı. Yazar da; hangi konuda, neden yazdığını bilmeli. Aslında, bir marka olmak konusunda yeterince ciddiyseniz elinizde bir pazarlama stratejisi zaten vardır. Böyle bir stratejiye hakimseniz, onun üzerinden bir SEO ve içerik pazarlaması stratejisi üretmeniz daha kolaydır. 

Bunun dışında, içeriklerinizde her zaman kullanılan jargon ifadelerin çok sık kullanılmamasına özen gösterin. Örneğin; “anahtar kelimeler” SEO dünyasında çok genel bir terim ve jargondur. Ya da bir moda markasıysanız “Stil” kelimesi de sektörünüzle çok ilgilidir. Ama sektörün çok sık kullandığı bu tür genel terimleri sadece Google’da yükseleyim diye düşünerek gereğinden fazla kullanmayın. 

Google, özellikle son 1 yıl içerisinde, yapay zekâ konusunda oldukça ilerledi. Google’ı bir şekilde yönlendirmeye çalışmak, onu kandırmaya çalışmak devri çoktan sona erdi! 

Yazdığınız metinleri sadece Google değil (yani teknik olarak) kullanıcılar da beğenmeliler. Hatta, ikincisi daha önemlidir.

Şirketimin SEO İçeriklerini Kim Üretmeli? 

Şirketiniz için içerikleri, yukarıda da değinmiş olduğumuz gibi profesyonel bir yazar üretmelidir. Bunun şart olduğunu söylemiyoruz, şirketiniz dahilinde de iyi yazı yazan insanlar olabilir. Ama içeriği üretenler kim olursa olsun, SEO ekibi metne son bir kez göz atmalıdır. Ve teknik düzenlemeleri yapmalıdır. 

Tüm çalışanları, bu takımın bir parçası olarak düşünün. İçeriklerinizde neleri hedeflediniz? Tüm takım en azından bu sorunun cevabı olan büyük resim hakkında bilgi sahibi olmalıdır. 

SEO Çalışmalarını Şirket İçerisinde Yürütecekseniz Bilmeniz Gereken 5 Detay 

1. Bütçe Yönetimi 

Yukarıda, ekiplerden, ekip çalışmasından söz ettik ama, yeterli ve planlı bir bütçeniz yoksa, bu işin altından kalkmanız zor! 

Şirketiniz için başarılı bir SEO çalışmasını hayata geçirmek istiyorsanız, başarılı insanlarla çalışmalısınız. Bu tür yetenekler de sizlerle düşük bir ücretle çalışmazlar. Peki nasıl bir planlama yapmalı?

Şirketinizin büyüklüğü, içerisinde bulunduğunuz sektör, yıllık pazarlama bütçeniz gibi birçok değişken var. O yüzden, kesin bir plan çizmek doğru olmaz. Ama en azından şu kadarını söyleyebiliriz. 

Şirket hedefinizi mutlaka yazılı bir belge haline getirin. Ne tür bir başarıdan bahsediyoruz (somut ve rakamsal olarak)? Elinizde somut rakamlar olduğunda, doğru bir planlama yapmanız çok daha kolaylaşacaktır. 

2. Şirket Büyüklüğü 

Büyük bir organizasyona sahipseniz, planlama sizin için daha önemli. Çünkü, yönetim hiyerarşisi içerisinde, büyük şirketlerde SEO çalışmaları genellikle sekteye uğrar. 

Bu nedenle büyük yapılarda işin planlama kısmı çok daha önemlidir. 

Küçük ve orta ölçekli işletmelerde, yönetim hiyerarşisi, organizasyon şeması daha küçük olduğu için SEO adımları çok daha hızlı ve etkili şekilde yürüyor. 

3. Yöneticilerin Duruşu & Yetkinlikleri

SEO ekibindeki çalışanların hatta yöneticilerin, liderlik özelliklerine sahip olması da çok önemlidir. Bu yüzden hem yöneticiler hem de çalışanlar (örneğin; web geliştirici) için birer birer bir SWOT analizi yapılmasında büyük fayda var. 

Ekibin bireylerinin güçlü özellikleri neler? Hangi noktada zayıf kalıyorlar? Unutmayın, bir zincir daima en zayıf halkası kadar güçlüdür. 

4. Ekibin Koordinasyonu 

İşin başında olan bir SEO Ekip Yöneticisi / Lideri mutlaka olmalı. İnsan yönetimi donanımlı olmayı ve bilgi birikimini gerektirir. Liderlik özelliklerine sahip, insanı iyi tanıyan bir liderle çalışmalısınız. 

Ekip Lideri, sizi sonuca ulaştıracak stratejinin tüm detaylarına hâkim olmalı. Sorumluluğu üstlenmelidir. 

5. SEO Uzmanı 

SEO Uzmanı, ekibinizde, genel SEO tekniklerine hâkim olan kişidir. Örneğin; içeriğin sayfa içi optimizasyonu, site dışı linklerin optimizasyonu, sosyal medya stratejilerinin düzenlenmesi ve yürütülmesi…vb. 

Şirketiniz ne kadar büyükse, SEO uzmanlarının giyecekleri yetenek ve yeterlilik şapkaları da bir o kadar çeşitli olacaktır. 

SEO çalışmalarınızı şirket bünyesinde yürütmek istiyorsanız, gördüğünüz gibi dikkat etmeniz gereken birçok detay var. Uzun soluklu ve iyi planlanmış bir strateji yürüteceğinizden emin olmadan bu işe başlamayın.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim