AMP Google Sıralamanızı Yükseltir Mi? Nasıl Test Edebilirsiniz?

AMP Google Sıralamanızı Yükseltir Mi? Nasıl Test Edebilirsiniz?

AMP için yatırım yapmak mantıklı mı? Bu yazımızda, mobil siteniz için AMP tercih ettiğinizde size ne tür faydalar getirebileceğini analiz edeceğiz. Hatta, bunu test edebilmeniz de mümkün! 
Bildiğiniz gibi Google, AMP’nin (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) bir sıralama faktörü olduğu iddialarını yalanladı, ama yine de herkesin beklentisi, yakın bir gelecekte bu iddianın gerçekleşeceği yönünde. Doğal olarak, bu iddianın en temel nedenlerinden birisi, mobile-first-index geçişi. 
Şimdilik, görünen o ki, AMP’ye birçok şirket veya kişi henüz yeterince sıcak bakmıyor. Bunu bir zaman kaybı olarak görenlerin sayısı da bir hayli fazla. Hatta, bazı SEO uzmanlarının geliştirdiği bir karşı argüman da şu şekilde: “Eğer bir mobil site, en baştan harika bir hızda çalışacak şekilde kurgulanmışsa, AMP’ye neden ihtiyaç duyulsun ki?” Konuyu fazla uzatmadan, tartışmaların bu yönde sürdüğünü belirtelim ve asıl konumuza geri dönelim. Belki de en iyisi, test etmektir? 

Test Edilecek Sayfaların Seçimi

Bu süreçte, sayfa seçimi, hangi sektörden olursanız olun, belki de en kritik adım. İlk olarak Google Analytics’e giderek organik trafikte başarılı olan mobil sayfaları belirlemelisiniz. Ardından, sezon veya tatil dönemi gibi zamanlarda değişim gösteren sayfaları elemelisiniz. Bunun en kolay yolu, tarih aralığını 1 yıl olarak seçmek. 
Sonrasında, teste kaç sayfayı dahil edeceğinizi belirleyin. Bizim önerimiz en az 25 sayfa olması yönünde. 50’den fazla da olmamalı. 

Test Sürecini Ayarlamak 

AMP geçişinizden öncesini ve sonrasını görmek isteyeceğinizden dolayı, test süresi için 60 ilâ 180 gün arası idealdir. Yine bu konudaki önerimiz, AMP geçişinden önceki 60 günlük dataya hâkim olmanız, geçişin ardından ise en az 90 günlük bir veri toplamanız iyi olur.

Google Search Console’da AMP Kurulumunu Kontrol Etmek 

Test edeceğiniz sayfaları belirlediğinize göre, artık bu sayfalar için AMP oluşturabilirsiniz. Bu geçişle birlikte karşılaşabileceğiniz ilk düşüşler sizi şaşırtmasın, bu yüzden Google Search Console’da AMP raporuna göz atarak sayfalarınızın kurulumunun doğru bir şekilde yapılıp yapılmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Çünkü yanlış data hiçbir işimize yaramaz! 

Veri Toplama

Bildiğiniz gibi, son Google Search Console güncellemesiyle birlikte, webmasterlar ve SEO uzmanları, geçmişe dönük 16 aylık datayı görebiliyorlar. Test öncesi veriyi alırken, performans verisini “AMP olmayan URL’ler” den çekmelisiniz. (Arama performansı raporuna giderek, cihaz seçeneğiyle filtreleme yapın ve mobili seçin.)
AMP geçişi sonrası veri için, Google’ın size “AMP” ve “AMP olmayan URL’ler” için ayrı istatistikler sunduğunu fark edeceksiniz. Bizim istediğimiz veri “Sadece AMP URL’ler” için! Odaklanmanız gereken data budur! 

KPI Kurulumu

Test için CTR (yani tıklama oranı) ana KPI olarak belirlenebilir. Böylece, görünürlük arttığında tıklama oranının da benzer şekilde artıp artmadığını analiz edebilirsiniz. (Bu noktada, test süreci içerisinde, yapacağınız diğer SEO optimizasyonlarının etkisini ayrı değerlendirmelisiniz. Bunun işi biraz karmaşık kıldığı doğru; ancak veri okuma konusunda tecrübeniz varsa, bu ayrımı da kolaylıkla yapabileceğinizi biliyoruz). 
Yapılan benzer testler, CTR’ın düşmüş olmasına rağmen sıralamalarda yükseliş göstermiş. (Biraz önce bahsettiğimiz, diğer ek optimizasyonlar da buna neden olmuş olabilir). Sıralamalardaki yükseliş, doğal olarak görünürlüğü artırıyor ve CTR aynı oranda artış göstermediği için tıklama oranı düşük sonuç veriyor. 
Ancak, kabul edersiniz ki, aynı durum sizin siteniz için geçerli olmayabilir. Testin adımlarını da bu yüzden paylaştık. Bu testin püf noktası, sizin de fark edebileceğiniz gibi; test sürecinde diğer optimizasyonlardan elde ettiğiniz başarı ile, AMP’nin yarattığı başarıyı ayırabilmek. 

Bitirirken:

AMP’nin sitenize fayda getirip getirmeyeceğini öğrenmenin en kesin yolu, test etmek!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim