Mobil First İndex Ne Zaman Geliyor?

Mobil First İndex Ne Zaman Geliyor?

Google’ın “Mobile-First Index” geçişine henüz biraz daha zaman var. Search Marketing Expo konferans serisi, 2007 yılından bu yana her yıl düzenleniyor. Bu yıl 21 – 23 Mart 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen zirvede, konuşmacılar arasında Gary Illyes de vardı. 
Webmasterların merakla beklediği mobile-first index geçişine dair soruları da cevapladı:

“Mobile-first index’i oluşturan ekip, geçişin bu yıl yapılmasını istiyor. Henüz, testler devam ediyor. Şu an geçiş tarihine ilişkin kesin bir karar vermiş değiliz. Birkaç ay sonra olabilir veya geçiş 4 ayı da bulabilir. Ama önümüzdeki birkaç hafta içinde olmayacağından emin olabilirsiniz. O yüzden paniğe kapılmaya gerek yok, özellikle de responsive bir siteniz varsa.”

Illyes, öncelikle geçtiğimiz Ekim ayında ayrı bir mobile-first index oluşturulması ile ilgili alınan kararın süreçlerinden bahsetti. Bu karar dönemiyle ilgili, birkaç ay içerisinde oluşturulmasının mümkün olmadığı zaten öngördüklerini ifade etti.

Bu geçişin gündeme gelmesindeki gerçek neden, 2015 yılından bu yana Google’da yapılan aramaların %50’sinin mobil üzerinden yapıldığını fark etmiş olmaları. Mobile-first-index geçişi sağlandığında Google web içeriğinin mobil versiyonunu birincil indeks olarak kabul edecek ve sıralama sonuçları bu web sonuçlarına göre yapılacak! Bu, masa üstü arama yapanlar için de böyle olacak!

Bu geçişi gerçekleştirmelerinde Google’ı en çok zorlayan kısım Google’ın mobil sinyallerinin daha düşük sayıda olması:

“Mobil, masa üstü ile karşılaştırıldığında verdiği işaretler daha az. Hem içerik hem de linkler, daha az sayıda.” Illyes konuyla ilgili bunları ifade ediyor ve ekliyor:
“Mobil siteler, masa üstü siteler kadar metadata içermiyor. Amacımız, kaliteli ve doğal bir geçiş sağlamak. Bu geçişin ardından insanların arama kalitesinde herhangi bir düşüşle karşılaşmalarını istemiyoruz. Mobilde olmayan web sinyalleri sorununu çözmemiz gerekiyor.”

Illyes ayrıca Google’ın yeni bir sayfa hızı ölçme süreci üzerinde çalıştığını da açıkladı. Bu süreç mobil siteleri kapsıyor. Çünkü artık masa üstü sayfa hızı ölçümleri anlamını yitiriyor. 
Mobile-first index geçişine hazırlanmaları konusunda SEO uzmanlarına vermiş olduğu birkaç küçük tavsiye de var:
1. Mobil sitenizde, sıralamalarda değerlendirmeye girmesini istediğiniz içerikler olsun.
2. Yapılandırılmış verilerin mobil sitenizde bulunduğundan emin olun. 
3. Mobil sitenizde “rel-annotations” olmalı.

Google, son 2 madde ile ilgili daha ayrıntılı rehber bilgiler paylaşacak. 
Peki, Illyes’in verdiği en önemli tavsiye neydi?
“Panik yapmayın. Mobile-first index geçişine sadece haftalar kaldığı söylentisi doğru değil. Önümüzde en az birkaç ay kadar daha süre var.”



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim