Arama Alışkanlıkları Değişiyor Mu?

Arama Alışkanlıkları Değişiyor Mu?

Yapay zekâ ile birlikte, kullanıcıların online bilgiye erişim alışkanlıkları da değişiyor. Justin Freid, trendlerin hangi yöne doğru eğildiğini ve aramaları nasıl etkileyeceğini kaleme almış.

Arama endüstrisinin de sürekli bir şekilde değişim yaşadığı, bilinen bir gerçek. Sadece, arama sonuç sayfalarındaki düzenlemelerde gördüğümüz değişiklikler bile yaşadığımız değişimi kanıtlar nitelikte. Google’da gördüğümüz 10 mavi link günlerinden bu yana, çok farklı aşamalar kaydedildi.
 
Peki, yeterince ilerleme kaydedildiği söylenebilir mi? Şu an bilgi erişimi oldukça sıcak bir başlık. İnsanlar Google’da arama yaparlarken artık tercih ettikleri tek yöntem arama çubuğuna anahtar kelimeler yazmak değil.
 
Bilgi Erişimi Alışkanlıklarımız Hangi Yönde Değişiyor?
Arama motorları, tüketicilerin bir ürün hakkında hızlı bir şekilde bilgi almak istediklerinde başvurdukları ilk yer. Birkaç anahtar kelime girişi yapıyorsunuz, arama linkine tıklayıp karşınıza gelen sayfaları inceliyorsunuz.
 
Ancak şu an kullanıcılar farklı platformlarda daha çok vakit harcamaya başladılar! Aslına bakarsanız, ortalama bir kullanıcı her gün YouTube’ta 40 dakika ve Facebook’ta 35 dakika kadar zaman geçiriyor. Sosyal ağları kullanarak birçok habere ulaşıyoruz. Hatta birçok insan günümüzde sağlık durumu hakkında Amazon’un yapay zekâ asistanı Alexa’ya başvuruyor.

Çok yakın bir zamanda, WPP CEO’su Martin Sorrell, Amazon’u Google’ın en büyük rakibi olarak gösterdi. Çünkü birçok kullanıcı bir ürün hakkında daha öncesinden yeterli bir araştırma yapmışsa, satın almak için Google’ı pas geçerek direkt Amazon’a yöneliyor.

Arama Sonuçlarının Bize Sunulma Şekli Değişiyor
Uzun zamandır, bir liste halinde bize sunulan linklere alışkınız. Yapay zekâ asistanların hayatımıza girmesiyle, içeriğin son kullanıcıya sunulma şekli değişime uğruyor. Siri’den tutun Cortana’ya veya Alexa’ya kadar hepsi de arama yapmak istediğinizde size kendilerine özgü farklı sonuçlar gösteriyor. İster sesli arama ister iPhone’unuzdaki arama fonksiyonunu kullanıyor olun size sunulan sonuçlar farklı. Geleneksel arama sonuçlarında görmediğimiz yeni düzenlemelerle karşılaşıyoruz.
 
Diğer yandan, Chatbot’lar da her gün daha popüler hale geliyor. Bu konudaki en sıcak başlıklardan biri, markaların chatbot’ları müşteriye mümkün olan en hızlı şekilde bilgi veren bir yapıya dönüştürmeye çalışmaları. Kullanıcı, bir site içeriğinde bilgi aramak yerine chatbot’a danışıyor ve sorduğu sorularla aradığı spesifik yanıtlara kolayca ulaşabiliyor. İşte bu süreç geleneksel arama alışkanlıklarının hangi yöne doğru değişeceğine dair önemli bir işaret!

Pazarlamacılar Stratejilerinde AI’yı de Dikkate Almalı!
Tüm bu gelişmeler bizi reklamcılığın ve yeni müşteri kazanma tekniklerinin hangi yönde değişeceği sorularını sormaya itiyor. Henüz, her yapay zekâ platformu için oluşturulmuş bir ödemeli reklamlar sistemi olmasa bile, Amazon gibi birçok marka işin “parasallaştırma” yönünü konuşmaya çoktan başladılar bile!
 
SEO Uzmanları, Pazarlama Uzmanları olarak, binlerce anahtar kelimeye boğulmadan, kutunun dışında düşünmemiz gereken günleri yaşıyoruz. Müşteri algısının ve arama alışkanlıklarının hangi yöne doğru değişeceğini öngörmeli ve buna göre aksiyon almalıyız.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim