Yeni Başlayanlar için 5 Temel Teknik
Eğer SEO ile henüz çok yeni tanıştıysanız, bu kadar SEO tekniği içerisinde sizin için öncelikli olanlar hangileri, bilmelisiniz. Jordan Kasteler, SEO’ya yeni başlayanlar için 5 maddelik bir makale kaleme almış. İçerisinde, ek olarak kullanabileceğiniz SEO araçları tavsiyeleri de bulunuyor.
Jordan, SEO işini bir bilim ve bir sanat olarak görüyor: “Belki bana karşı çıkacaksınız ama...”, diye belirtmeyi de ihmal etmemiş. Arama motorlarını ikna etmek için yaratıcı olmanız gerektiğini ifade etmiş. Analitik tabanlı stratejiler geliştirirken, rakiplerinizle mücadele ederken, aslında yaratıcılık da olmazsa olmazlardan biridir.
Sözü fazla uzatmadan sizi Jordan’ın tavsiye ettiği bu 5 teknikle baş başa bırakıyoruz:
Anahtar Kelimeleri Gruplandırmak
Anahtar kelimeleri gruplandırmaktan bahsederken, onları belirli kümelere ayırmaktan bahsediyoruz. Her küme, belirli bir amaca hizmet etmeli, bir misyonu olmalı. Böylece, sitenizde yer verdiğiniz bilgiler ve sitenizin yapısı hakkında hem arama motorlarını hem de kullanıcıları en iyi şekilde yönlendirebilirsiniz.
Bu, hiç de kolay bir iş değil. En tecrübeli SEO uzmanları için bile böyle. Kelime gruplandırması yapmak için kullanabileceğiniz yardımcı araçlar olsa da en etkili yöntemlerden birisi Google arama sonuçlarını veri olarak kullanmaktır. Bunun için, anahtar kelimeler ile Google’da aramalar yapın ve karşınıza benzer URL’ler çıkartan kelimeleri aynı gruba dahil edin. Google arama sonuçlarında, ilk 10 URL’yi bu iş için kendinize referans seçebilirsiniz.
Eğer çok sayıda landing-page sahibiyseniz, bu çok ağır bir iş yükü getirebilir. O yüzden mutlaka yardımcı araçlar kullanmalısınız. Bu iş için Excel ve AdWords Editor kullanan birçok kişi var. Daha hızlı ve daha etkili sonuçlar için şu araçları deneyebilirsiniz: SE Ranking Keyword Grouper veya Wordstream Keyword Grouper.
Sayfa Değişimlerini İzlemek
Sayfa değişimlerini izlemek birçok kişi için oldukça yeni bir taktik, fakat SEO için oldukça önemlidir! Bu sayfa izleme araçlarını kullanarak; optimize ederken veya zaman içerisinde sayfanızda oluşan herhangi bir olumsuzluk hakkında alarm uyarısı alabilmeniz mümkün. Eğer tek başınıza işlettiğiniz küçük bir işletmeyseniz bu taktik pek de size uygun değil. Çünkü gerekli vakti ayıramayabilirsiniz. Ancak bir pazarlama ekibiniz varsa, web süreçlerini devrettiğiniz uzman bir takım varsa, bu taktik çok işinize yarayacaktır.
Bu tür, sayfa değişimlerini bir monitör üzerinden sunan araçlar; sayfanızı yöneten webmasterın veya müşterinizin almış olduğu herhangi bir aksiyon sıralamanızı etkilediğinde sizi uyarır! Böylece Google tarafından ceza almadan veya sıralamalardaki yerinizi kaybetmeden siz de hemen harekete geçebilirsiniz.
SEO dünyasının üyeleri bilirler ki, optimizasyonlarda yapacağınız çok küçük değişiklikler çok büyük sonuçlar getirebilir.
Hangi araçlar bunlar derseniz; VisualPing veya ChangeDetection kullanabilirsiniz.
Rakibin SEO Çalışmalarını Analiz Etmek
Rakiplerinizin neler yaptıklarını gözlemlemek hem pazarlama hem SEO süreçlerinizde kritik önemdedir. Bu yüzden rakipleriniz sıralamalarda neredeler, hangi yeni içerikleri girmişler, yeni linklerinde neler var; tüm bu soruları düzenli olarak kendinize sorun.
İyi haber şu ki, rakiplerinizin organik aramalarda kullandıkları anahtar kelimeleri keşfedebileceğiniz araçlar var: SpyFu, SEMrush, BuzzSumo ve Ahrefs en popüler olan araçlardan.
Long-tail Anahtar Kelime Varyasyonları
Tüm işletmeler için long-tail anahtar kelimeler, organik aramalarda ön sıralarda yer almak için olmazsa olmazlardan. Bu anahtar kelimelere ön yargıyla bakıldığını belirtelim. Çünkü daha az trafik getirdikleri konusunda söylentiler var. Fakat, siz bu söylentilere kulak asmayın çünkü long-tail anahtar kelimeler uzun dönemli yatırımlar gibidir. Zamanla, güçlerinin arttığını ve sitenize daha çok trafik kazandırdıklarını göreceksiniz. Nedeniyse, hedef kitlenize çok daha ayrıntılı bir şekilde hitap ediyor olmasıdır.
Buradaki zorluk, doğru ve kâr getirecek long-tail anahtar kelimeleri bulmak. Yine, iyi haberi verelim. Bu iş için de kullanabileceğiniz yardımcı araçlar var: En çok bilineni Google Anahtar Kelime Planlayıcı’dır. Bunun dışında WordStream ücretsiz anahtar kelime aracını da kullanabilirsiniz.
Mobil Sıralamalar İzleyicisi
Mobilin önemini belirtmemize gerek bile yok. Bu arada Google’ın mobile-first index’e geçişine de henüz birkaç ay kaldı diyebiliriz. Tüm bu nedenlerle birlikte bir gözünüz daima mobilde olmalı ve sıralamaları takip etmelisiniz.
Google Search Console yardımıyla, Search Analytics raporunu kullanarak mobil sıralamalarındaki durumunuzu sürekli olarak kontrol edebilirsiniz. Hatta, masa üstü ve mobil sıralamalarındaki durumunuzu karşılaştırabilir; tıklama, görünüm açısından ne durumda olduğunuzu izleyebilirsiniz.
Henüz mobile-first index’e geçilmemişken, masa üstü ve mobil performanslarınızı karşılaştırmak, problemleri ortadan kaldırmak adına size şimdiden zaman kazandıracaktır.
Bir Önceki Makalemiz : WordPress SEO Teknikleri ve 2017 Kontrol Listesi-2
Bir Sonraki Makalemiz : Google Tag Manager ile Yapısal Veri İşaretleme