SEO çalışmalarında Görsel ve Videoların Önemi

SEO çalışmalarında Görsel ve Videoların Önemi

Görsellerin, fikirleri daha hızlı ve daha kolay ilettiği bilinen bir gerçektir. Göz alıcı görseller bizi büyüler ve bu odak noktasını kullanarak mesajın ve mesajın arkasındaki kişinin kimliğini daha iyi anlarız. Bu nedenle, markalaşma, pazarlama ve SEO çalışmaları için içerik oluşturma sürecinde görsellere yer vermek önemlidir. İçeriğinizi, mesajınızı, hedef kitlenizi ve hedeflerinizi göz önünde bulundurarak düzgün bir şekilde planlamanız gerekir.

Hedef kitlenize bir şey anlatırken göstermek, söylemekten daha etkilidir. İçeriğinizi geliştirmek ve kullanıcıların daha çok ilgisini çekmek için, infografikler, videolar, animasyonlar ve diğer zengin medya öğelerini içeriğinize eklemeyi mutlaka düşünmelisiniz. Görsel açıdan zengin bir içerik, içeriğinizi daha etkili hale getirerek izleyicilerinize daha fazla bilgi katacaktır. Ayrıca, yapılan araştırmalar içerikte görsellere yer verme konusunda birçok kanıt sunmaktadır.

Görsel ve Videoların Sıralama Performansına Etkisi

• Sayfalarınızda, resimler veya videolar gibi görsel içeren ögeler kullanmak kullanıcıyı sitede tutma açısından iyi bir performans gösterir. İçeriğiniz yaklaşık olarak %94'e kadar daha fazla görüntüleme alır. Buda SEO çalışmalarına dolaylı yoldan katkı sağlamaktadır.

• E-postalarınızda videolara yer vermeniz yüksek oranda tıklama almanızı sağlamaktadır.

• Infografikler, web site trafiğini önemli ölçüde artıran ve kullanıcının sitede kalmasını sağlayan faktörlerdendir.

• Tweetlerin resim veya video içermesi, retweetlerde yüksek oranda bir artış elde ediyor.

• Facebook gibi büyük sosyal medya platformlarında da her gün 100 milyon saatin üzerinde video izleniyor ve platformlar görsel içeriğin etkisini artırmak için sürekli olarak güncelleniyorlar.

Tüm bu araştırmalardan yola çıkarak, sayfalarınızda neden görsel veya video gibi ögelere yer vermemiz gerektiğine birlikte bakalım. 

İnsanlar Görselleri Tercih Eder

Görseller her zaman hatırlanması kolay bir iletişim yöntemidir. Hepimizin görsel, video gibi görüntülü araçları tercih etmemizin sebeplerinden biri bu şekilde bilgileri uzun süre aklımızda tutabilmemizdir.  Özellikle mobil cihaz kullanımının yaygınlaşması ile birlikte, görsel içeriğin başarısı büyük oranda arttı. Günümüz dijital dünyasında, kelimelerin yerine bir resmin veya videonun büyüsüne kapılıp buna yönelik harekete geçmemizin olasılığı daha yüksektir. 

Cep telefonlarının ve internetin daha hızlı olması, görüntü kalitesinin artması ve daha pek çok faktör ile birlikte içeriklerde görsellerin kullanımı daha da önem kazandı. Gelişen teknoloji göz önünde bulundurulursa içerik türlerini kullanmak sitenize fayda sağlayacaktır.

Doğru Görseller, Güçlü Bağlantılar Kurabilir

Markalaşma sürecinde, sitemizdeki mesajları kullanıcıya doğru bir şekilde vermemiz gerekmektedir. İnsanların ürettiğiniz içeriği gerçekten özümsemeleri için doğru görseller ile güçlü bağlantılar kurmanız sizlere yardımcı olacaktır. 

İçerikte vereceğiniz mesajda video, görsel veya inografiklerde kullanılan renkler, yaratıcı ve teşvik edici iletiler ile kullanıcı arasında güçlü bir bağ oluşturabilirsiniz. Görseller, markaların mesajlarını geliştirmelerine ve netleştirmelerine yardımcı olmanın yanı sıra, markaların kimliklerini de güçlendirir.

Görseller Organik Görünürlük Sağlar

Google algoritmasını sürekli değiştirip geliştirdikçe, insanların Google arama botunu kullanma şekli de sürekli değişmektedir. Google gelişmeye devam ettikçe, kullanıcının daha fazla arama yapmasını sağlamak için güncellemeler yapmıştır. 

Örneğin; Google’ın güncellemeleri ile birlikte snippet'lerde kullanılan görsellerin dikkat çekici olması tıklama oranını yükselten bir faktör olmuştur. Bu nedenle, görsel veya video içeren içerikler ile yüksek tıklama oranlarına sahip olmanız kaçınılmazdır.

Ayrıca elinizde mevcut olan bir görseli Google’a yükleyip arama sonuçlarına bakıldığı göz önüne alındığında, kullanıcının karşısına organik olarak çıkmanız daha kolaydır.

Görseller Dikkat Çeker

Kullanıcının dikkatini hızlı bir şekilde çekmek için şüphesiz ki görsel, video veya inografik içeriklere mutlaka yer vermeniz gerekmektedir. Kişilerin dikkatinin ortalama birkaç saniye içinde dağıldığı düşünülürse, onların dikkatini çekmek ve onlara ulaşmak için çok fazla vaktiniz bulunmamaktadır.

Kullanıcıların kısa sürede dikkatini çekmek ve sitenizde tutmanıza yardımcı olacak olan görselleri etkili bir şekilde kullandığınızdan emin olmalısınız. Video, infografikler ve ilgili, yüksek kaliteli fotoğraflar, dikkat süresi kısa olan kişilere ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Fakat sadece bu ögeleri kullanmak yeterli değildir. Hedef kitleniz için değerli ve onlar için yararlı olan içerikleri sunduğunuzdan emin olun.

Görseller Akılda Kalır

İnsan hafızası somut olanı daha kolay öğrenir ve daha kolay hatırlamaktadır. Bu nedenle görsel ile ilgili olan her şey çabuk öğrenilmekte ve hafıza da saklanmaktadır.

Kullanıcıya yarar sağlayacak şekilde hazırlanmış bir içeriğe görseller eklediğinizde, hedef kitlenizin aklında içeriğiniz daha uzun süre kalacaktır. İçeriğinizin tüm detaylarını görseller ile güçlendirmek, içeriğinizin her bir parçasının akılda kalmasını sağlayacaktır.

Bir sunumu görsel ile anlatmak ile düz metin olarak anlatmak arasında ne kadar fark olduğunu eminiz ki çoğu kişi deneyimlemiştir.

Görseller Potansiyel Müşterileri Artırmanıza Yardımcı Olabilir

Sitenizde verilen hizmete göre içeriğinizin pazarlamasında görsellere yer vermek, potansiyel müşterilerinizin artmasına yardımcı olabilir. Kullanıcının markanız ile etkileşimde kalmasını ve kitlenizde güçlü bağ oluşmasını sağlayabilir.

Potansiyel müşteriler için görsel kullanımının öneminin artmasının sebeplerinden biri de insanların yeni bir ürün veya hizmet hakkında bilgi edinirken metinleri okumak yerine görselleri incelemeyi tercih etmeleridir.

Çoğu kişinin içeriği okumadan önce sayfada bulunan resimler ile karşılaştığı düşünülünce, görsel kalitesi, kullanıcının sayfayı terk etme veya kalmaya devam etme, satın alma kararında oldukça etkilidir.

İçerikte video, görsel, inografik veya animasyon gibi medya kullanımını artırarak içeriklerinizde yer verebilir, hem Google’da organik bir şekilde yer alabilir hem de hedef kitleniz ile aranızda güçlü bir bağ oluşturabilirsiniz. Böylelikle kullanıcının markanızı ve içeriğinizi anlamasını kolaylaştırarak rakiplerinizden bir adım önde olabilirsiniz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim