Panda 4.1 ile Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

Panda 4.1 ile Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

Google, Panda 4.1 ile Yapılması ve Yapılmaması Gerekenleri Gösterdi

Google Panda güncellemesinin, Penguen çılgınlığından sonra, her zaman aklımızın bir kenarında olması gerektiğini düşünüyoruz. Peki, “Panda’nın etkisini düzeltmek veya Panda’yla baş edebilmek için ne yapabiliriz?” diye sorarsanız, Google üç yıl önce web sitelerinin Panda ile baş edebilmesine yardımcı olmak niyetiyle bir grup belirsiz sorular ortaya çıkardı. Ancak biz ve birçok webmaster bunları tatmin edici bulmadı.

Bunun üzerine biz de, John Mueller, Maile Ohye, Pierre Far, Gary Iles ve daha birçok Google çalışanının söylediklerinden hareketle, Panda ile ilgili son iki üç yıl içindeki bulabildiğimiz her bir veriyi taradık. Google’ın, kaliteli bir algoritma amacıyla yaptığı her bir hareketi, her bir özelliği, direkt olarak Google’dan alınan tüm bu verilerle sentezledik.

Bunun sonucunda tam bir “Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler” listesi hazırladık.

Eminiz ki şu anda birçok kişi, sadece ‘kaliteli içerik hazırla’ diyeceğimizi düşünüyor. Öyle deseydik birçok kişi kızacaktı, ancak biz kimsenin kızmasını istemiyoruz. Size gerçekten detayları vereceğiz.

Bunlardan birincisi “Görev Tamamlama”. Google görev tamamlama ile ilgili, mobil alanda olduğu kadar masaüstü alanında da çok fazla şey söyledi. Bizim Panda listemizdeki bu bilgi için Google verilerini taradığımızda, özellikle şu konularda çok şey söylendiğini gördük: Kullanıcı ölçümleri, kullanıcılar sitenizde ne yapıyor, içeriğinizden memnunlar mı, değiller mi, sitenizi Google’a dönmek için mi yoksa doğrudan başka bir siteye mi geçmek için mi terk ediyorlar?

Bir sitenin tamamlaması gereken bir görevi varsa, bunu tamamlayabildiğine öncelikle emin olmalısınız. Eğer bu bir kayıt sayfasıysa, kullanıcıların sitenize kaydolabildiğinden şüpheniz olmamalıdır. Sayfa ilk üç saniyede yüklenmeli ve temel içerik, net olarak bir kayıt sayfası olmalıdır.

Tabii ki istatistikleriniz bunu başarıp başaramadığınızı size gösterecektir. Ancak bir sayfada çok fazla hata görürseniz, kullanıcılar sitenizi terk edip tekrar Google’a döneceği için bu sayfa sizin için problem olacak demektir.

İkinci olarak, site dışı çok çeşitli referanslar edinmeye çalışmalısınız. Burada, mümkün olan her türlü referanstan bahsediyoruz. Google’a, sitenizi kaliteli, insanların tavsiye ettiği bir site olarak anlatacak her yol, sizin istediğiniz şey olmalıdır. İnsanların sosyal medyada sizin hakkınızda konuşmasını, sizin içeriklerinizi paylaşmasını sağlamalısınız. Aynı zamanda bu sosyal ağlarda bulunan uzmanların da sizden bahsetmesini sağlamalısınız. Örneğin SEO alanında çalışıyorsunuz ve en iyi SEO uzmanları sizin içeriğinizden bahsetmiyor. İşte bu bir problemdir, çünkü Google kimin uzman olduğunu çok iyi bilir ve uzmanlar sizin içeriğiniz hakkında konuşursa, Google da sizi daha farklı değerlendirmeye başlar. 

Ayrıca tabii ki linkler kazanmalısınız. Herkes link kazanmak ister, ama bu linkler belli konulara yoğunlaşmış olmalıdır. Eğer sektörünüzle alakalı bir forum, blog, online dergi veya gazete varsa, orada sizden bahsedildiğinden emin olmalısınız ve tabii ki sizden olumlu yönde bahsetmeleri gerekmektedir. Aksi halde tam tersi bir etki de yapabilir.

Bunların yanında derecelendirilmelisiniz de. 5 yıldız üzerinden 4 yıldız, 10 nokta üzerinden 9 nokta veya ne olursa… Ama mutlaka derecelendirilmesiniz ve tabii ki bu derecelendirmeler Yelp, Zagat, Google+ gibi yerlerden olmalı yani Google tarafından okunabilir olmalıdır. Eğer yerel bazlı bir işletmeniz yoksa Wikipedia veya sektörünüzdeki forumlarda, sizin sektörünüzde özel olduğunuzu gösterecek inceleme yazıları edinmelisiniz. Bunların hepsi Google’a sizin kaliteli bir site olduğunuzu gösterecektir.

Üçüncü olarak, her sayfada saygın bir işletme bilginizin olduğuna emin olmalısınız. Birçok insan farkında olmasa da, bu gerçekten çok göze çarpan bir noktadır. Her sayfada adresinizin, telefon numaranızın ve iletişim bilgilerinizin olması gerekir. Bu şekilde insanlara, onların karşısında sapasağlam durabilen bir firma olduğunuzu göstermiş olursunuz. Burada insanların doldurduğu ve karşılığında, birilerine e-mail gönderen veya göndermeyen standart bir Wordpress iletişim formundan bahsetmiyoruz. Tüm iletişim bilgilerinizin bulunduğu, insanların sizinle kolayca iletişime geçebildiği, doğru bilgilerin bulunduğu bir alandan bahsediyoruz. Bu bölüm telif hakkı yazınızı da kapsıyor. Telif hakkı yazınızdaki tarihin güncel olmasına da dikkat etmelisiniz.

Son olarak da sizden bahseden kaynakları belirtmelisiniz. Google akademisyenler tarafından işletilen bir şirket ve akademisyenlerin kaynak gösterilmesini istediğini iyi biliyoruz. Eğer büyük bir Wikipedia makalesinde veya sektörünüzdeki sizle alakalı bir web sitesinde sizden ve sizin bilgilerinizden bahsedilmişse, kendi sitenizden bu yazıya bir link verip, bunu insanlara göstermelisiniz. Bu şekilde kendiniz için Google’a kaynak göstermiş olursunuz ve internette yükselen bir değer olduğunuzu veya en kötü ihtimalle büyüklerinizin sizden bahsetmiş olduğunu Google’a bildirmiş olursunuz.

Yapılması gerekenler listesinde daha birçok şey var ama onların hepsini burada sıralamayacağız.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim