Google Kişiye Özel Sonuç Gösteriyor Mu?

Google Kişiye Özel Sonuç Gösteriyor Mu?

Google, aramalarda, kişiselleştirmeye çok az yer verdiğini itiraf etti. Google üzerinde geçmişte yapmış olduğunuz aramalar, bulunduğunuz konumla ilgili aramalar hariç, kişiselleştirmeye sandığınızdan daha az önem veriliyor. 

Şuan Yalnızca Lokasyon ve Geçmiş Aramalar Etkileniyor

Google, CNBC’ye verdiği röportajda, aramalarda kişiselleştirmeye limitli oranda yer verdiklerini söyledi. Şu anda kişiselleştirilmiş aramaların çalışma sistemi sadece bulunduğunuz lokasyonu ve geçmiş aramaları kapsıyor diyebiliriz. 
Arama motorlarının kişiselleştirmeye verdiği önem sadece Google için değil, tüm arama motorları için geçerli. Hatta, birkaç yıl öncesinde, bu konu oldukça gündemdeydi. Ancak, eğer siz de arama sonuçlarına dikkat ederseniz, kişiselleştirilmiş aramaların o kadar da güçlü olmadığını fark edeceksiniz. Farklı Google ürünleri de kişiye özel bir sistemle çalışıyor ve mevcut aramalardan daha başarılı bir yapıya sahip. 

Neden Kişiye Özel Sonuç Önemli Değil?

Peki neden böyle? Google, bu konuda başarısız mı? Tam aksine, bu kararın altında çok farklı nedenler var. Yapılan açıklamalara baktığımızda, kişiselleştirilmiş aramaların kullanıcı tarafında önemli bir paya sahip olmadığı düşünülüyor. Konuyla ilgili testler de yapılmış. Kullanıcılar, aradıkları içeriklere ulaşma sürecinde ve arama deneyimlerinin iyileştirilmesinde bu tür bir şeye ihtiyaç duymuyorlar. 
Google’da, sıralamalarla ilgili alanda uzmanlaşan Pandu Nayak şöyle bir açıklama yaptı: “Kullanıcılar sorgulama yaptıklarında asıl önemsedikleri şey aradıkları içeriklere hızlı bir şekilde ulaşmak ve karşılaştıkları içeriğin de kaliteli olması. Bu aşamada kişiselleştirme pek de katkı sağlamıyor.” 
Google’ın bu konuyla ilgili yaptığı ilk açıklama 2011 yılına kadar uzanıyor. Ardından 2012 ile birlikte kişiselleştirilmiş aramalar bir hayli popüler oldu, hatta bir rekabet de yarattı. 
Böyle bir kararın alınmasının bir başka nedeni de Google’ın marka olarak farklılaşmak istemesi. Bildiğiniz gibi Facebook ve Twitter’da neredeyse tüm paylaşımlar, kişiselleştirmeye karşı duyarlı bir algoritma ile ilerliyor. Google, bu noktada, kendisini farklı bir şekilde konumlandırmak istemiş. Bu açıklama da birebir Google’ın kendi ağzından yapıldı. 

Kişiselleştirilmiş Aramaların Bu Durumu SEO Açısından Neden Önemli?

Birçok SEO uzmanı, arama sonuçlarını sürekli olarak tarar ve gözlemler. Sıralamalarla ilgili herhangi bir performans raporu hazırlıyorsanız, kişiselleştirilmiş aramalar bu süreci olumsuz şekilde etkiler. Bu yüzden, daha az işlevsel bir algoritma sistemi SEO açısından avantajlı. 
Diğer yandan, lokalizasyon, yani yerel aramalar tabii ki ayrı bir öneme sahip ve bu tarafta Google algoritmaları zaten duyarlı. Yerel aramalarla ilgili raporlara ihtiyaç duyduğunuzda Google Search Console’dan faydalanabilirsiniz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim