Pop-up Reklamların SEO'ya Olumsuz Etkisi
Google’ın, kullanıcıları rahatsız eden pop-up reklamlardan nefret ettiğini söylersek, yanlış ifade etmiş olmayız. Önümüzdeki yıl Google, yepyeni bir browser ile karşımıza çıkacak. Bu yeni ürünün bir özelliği de; araya giren, rahatsız edici reklamları engelleyecek olması.
Sizlere aylar öncesinden bu tür reklamların, hem kullanıcı deneyimi hem de SEO açısından dezavantajlı olduklarını, hatta bu tür reklamları yayınlayan sitelerin Google tarafından cezalandırıldığını duyurmuştuk. Ne yazık ki, görünen o ki, bu uyarıları ciddiye alan web yöneticilerinin sayısı oldukça az.
Her zaman belirttiğimiz gibi, Google’ı anlamanın altın kuralı, kullanıcı memnuniyetidir. Bu yüzden, bu duruma sadece Google’ın görüşü üzerinden değil, sitenizi ziyaret eden kullanıcılar gözünden de bakmalısınız.
Kullanıcıların bu tür açılır pop-up reklamlardan duydukları rahatsızlığı gösteren veriler ve anketler de bulunuyor. Hatta araştırma sonuçları, insanların ne açılır reklamları, ne video reklamları ne de mobil reklamları sevmediklerini açıkça ortaya koyuyor!
Tüm bu reklam formatları arasında kullanıcıların en çok tepki gösterdiği reklam türü ise, tam sayfa açılan pop-up’lar! Mutlaka bu tür reklamlarla sizler de karşılaşıyorsunuzdur. Bir kullanıcı olarak, ilk işinizin reklamın kapatılacağı “X” butonunu aramak olduğunu tahmin ediyoruz. Hatta, kimileri o kadar rahatsız edici ki, kapatma düğmesini; bilerek, kullanıcının bulamayacağı bir alana yerleştiriyorlar veya kronometre göstererek, reklamı kapatmanıza izin vermiyorlar!
Dilerseniz, konuyla ilgili yapılan anketlerden somut veriler paylaşalım. Böylece, durumun ciddiyetini daha iyi ifade edebiliriz. Yapılan ankette, katılımcıların;
* %83’ü her reklam türünün rahatsız edici olmadığını belirtmiş (Bu harika bir işaret). Fakat, konu pop-up reklamlar olduğunda gerçekten rahatsız olduklarını açıkça ifade ediyorlar.
* %63’ü, online reklamların çoğunun “profesyonel bir görünümden” uzak olduğunu söylüyor! (Tasarımlara dikkat!)
* %56’sı, reklamların, zekalarıyla dalga geçen bir hava yansıttığını belirtiyor (Kampanyalarınızda kullandığınız dile dikkat edin)
* %77’si, tüm reklamları engellemek gibi bir niyetlerinin olmadığını belirtiyor. Fakat, reklamları filtreleme özelliği istiyorlar.
Sonuçta, mesleğimiz ne olursa olsun, hepimiz birer internet kullanıcısıyız. Bu yüzden, ne tür reklamların kullanıcıları rahatsız ettiğini gayet iyi biliyoruz aslında. Biz belirli bir içeriğin peşinden koşarken önümüze açılan tam sayfa bir pop-up, bir anda açılan bir video ve sesi; eminiz ki birçoğumuzu rahatsız ediyor.
İşte tüm bu yanlış reklam stratejileri, reklam bloklama yazılımlarında; sektörün %30 büyümesini desteklemiş durumda! Yani, reklamcılığı ne kadar yanlış yaparsanız, kendinize de o kadar büyük zarar verirsiniz!
Peki durum böyleyken, sizce Google boş duruyor mudur? Tabii ki hayır!
Google Rahatsız Edici Reklamlara Karşı Ciddi Önlemler Almaya Başladı
Google şu an, “Daha İyi Reklamlar İçin Koalisyon” denilen bir uygulamayı hayata geçirdi. Bu koalisyonla birlikte, rahatsız edici reklamlar yayınlayan sitelere uyarı e-mailleri bile gönderiyor. Yani durum artık oldukça ciddi. Belirlenen standartlara uymayan web siteleri, Google’ın yakın takibinde diyebiliriz.
Peki bu koalisyon ve standartlara göre, ne tür reklamlar rahatsız edici?
Masaüstü için:
* Pop-Up Reklamlar
* Otomatik açılan, sesli videolar
* İçerik yüklenirken, geriye doğru sayım yapan reklamlar
* Sayfanın bir köşesine tutturulmuş; aşırı geniş, hareketli reklamlar
Mobil için:
* Pop-Up Reklamlar
* İçerik yüklenirken, geriye doğru sayım yapan reklamlar
* %30 oranından daha geniş reklam alanları
* Yanıp sönen animasyonlar
* Otomatik açılan, sesli videolar
* Sayfayı yukarı taşımanızı şart koşan tam ekran reklamlar
* Aşırı geniş, hareketli reklamlar
Peki Ne Yapmalı? Reklamdan Nasıl Vazgeçebilirsiniz ki?
Google, sadece rahatsız edici reklamlara savaş açmakla kalmadı. Bu işin doğru ve standartlara uygun bir şekilde yapılabilmesi için bir rehber de yayınladı: “Google Ad Experience Report”. Bu rehbere uymanız yeterli.
Rehberin, reklam verenlerden isteği, çok kısa bir özetle; kullanıcının rahatsız olmadığı bir format ve reklam içeriğinin de sayfayla ilgili olması. Aslında biraz tarafsız düşündüğümüzde, bu hiç de olumsuz bir istek değil.
Bir Önceki Makalemiz : SEO Çalışmalarına Ne Zaman Başlanmalı?
Bir Sonraki Makalemiz : Markalaşma ve SEO İlişkisi
Güzel yazı.