Google Görsel Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
Web sitenize eklediğiniz fotoğrafları anlamak açısından sizce Google ne kadar başarılı? Sizce Google; açıklayıcı dosya isimleri, “alt” isimleri ve imajlara yönlendirilen linklerde kullanılan anahtar sözcükler gibi optimizasyonlara ihtiyaç hissediyor mu? Ya da soruyu direkt soralım: Google şu an imajları siz hiçbir şey yapmadan da tanımlayabiliyor mu?
Bu soru, henüz 24 Şubat 2017’de yapılan “Google Office Hours”ta dile getirildi. John Mueller’e yöneltilen soru şuydu: “Google’ın yaptığı son geliştirmelerle birlikte, görsel optimizasyonu artık rafa mı kalkıyor?”
Verilen cevaplar şu şekilde:
“Bunun çok yakın olmasa da, yakın bir gelecekte gerçekleşeceğini söyleyebilirim. Ancak şu an için görsel optimizasyonu çalışmaları, imajları tanımamızda bize yardımcı olmaya devam ediyor.”
Mueller konuşmasına, Google’ın görsellerinizi daha iyi yorumlayabilmesi için yapabileceğiniz SEO önerileri ile devam ediyor:
“Bu nedenle, dosya isimlerinin anlaşılır ve net olması, alt isimlerin kullanılması veya imaja verilen linkin yine imaj hakkında bilgi veriyor olması; tüm bunlar birer yardımcı öğe olmaya devam ediyor. Görselin altında veya etrafında yer alan herhangi bir alt metin, görseli anlamamız, tanımamız için bize yardımcı oluyor. Bu yüzden, bu tür optimizasyon tekniklerini yok sayamam, en azından şimdilik.”
Öyle görünüyor ki Google’ın, biz O’na herhangi bir yardımcı dış data üretmeden görselleri kendi başına tanımlayabilmesi için henüz erken:
“Fikrimi sorarsanız, görselleri sıralamalarda nasıl değerlendirmemiz gerektiğini sadece görsele bakarak yorumlayacağımız zamanlar için önümüzde daha en az 5 veya 10 yıl kadar bir süre var. Yani, yakın zaman veremiyorum.”
O halde, yukarıda sorduğumuz soruların cevabı netleşiyor. Google’ın görsellerimizi doğru yorumlaması için yaptığımız görsel optimizasyonları hala geçerli ve gerekli! En azından, önümüzdeki yakın zaman dilimleri için bunun böyle olacağı kesin.
Bununla birlikte, hiçbir SEO uzmanı da, görselleri tanıma işini tamamen Google’a bırakarak kendi SEO başarısını riske atmayacaktır.
Bir Önceki Makalemiz : SEO ve Bilgi Mimarisi
Bir Sonraki Makalemiz : Google Sıralama Faktörleri