Tarama Bütçesi (Crawl Budget) Geliştirme Teknikleri

Tarama Bütçesi (Crawl Budget) Geliştirme Teknikleri

Tarama bütçenizle ilgili (Crawl Budget) doğru optimizasyon tekniklerini uyguladığınızda ciddi anlamda dönüşüm (ROI) artışı gözlemleyeceksiniz! Bu tekniklerle, Google’ı, öne çıkmasını istediğiniz sayfalara yönlendirebilirsiniz. Hatta, Google’ın daha hızlı ve daha güncel indekslemeler yapabilmesini sağlayabilirsiniz. Sezonlara yönelik sayfa optimizasyonları yapmanız gerekiyor! 

Tarama Bütçesi (Crawl Budget) Nedir?

Google’ın ana işlevi, kullanıcılara aradıkları en faydalı bilgileri sunmaktır. Bunun için Google, düzenli olarak birçok kaliteli içeriği tarar ve indeksler. Google, uzun zamandır San Francisco merkezinde, sadece tarama üzerine çalışmalar yürütüyor ve bunun için büyük bir enerji harcıyor. Web dünyasındaki tüm değerli siteler hızlı bir şekilde taranıyor ve değerlendiriliyor. Böylece, hangi sitelerin ne zaman ve ne sıklıkta taranmasına karar veriliyor diyebiliriz. Tabii ki, tüm bu işlemleri algoritmalar yürütüyor. 

Google, siteleri değerlendirirken, hangilerinin öne çıkacağına karar verir. Bu kararı almak için de bir tür “sayfa önem değeri” diyebileceğimiz bir puanlama yapar. Bu değerlendirme sisteminin maddeler halinde somut bir yapılandırma kuralı yok. Bunun yerine, Google çok farklı ve karmaşık değerlendirme yöntemleri kullanmakta. Ancak, kullanıcıların web sitenize olan ilgisi (veya ilgi azlığı) bu noktada önemli bir kriter! 

Tarama Bütçesini (Crawl Budget) Geliştirebileceğiniz SEO Teknikleri 

1. Tarama Bütçesini Gözlemleyin 

Google Search Console üzerinden, Google botlarının ziyaretine dayanan verilere ulaşabilmeniz mümkün. Google botlarının her biri farklı bir özelliğe dayanır. Bu yüzden, verilen rakamları ortalama değerler olarak düşünmelisiniz. 

Tarama bütçenizin ne durumda olduğunu öğrenmenin en akılcı ve kestirme yolu, sunucu günlüklerini izlemektir. Web sunucuları, tüm aktiviteleri kayıt altına alırlar. 

Bu bilgileri inceleyerek, Google arama botlarının aktivitelerini gözlemleyebilir, belirli bir periyodda ne kadar aktivite gerçekleştirdiklerini analiz edebilirsiniz. 

2. Sunucu Ayarları

Eğer web siteniz çok yavaşsa, sunucunuz çok fazla hata veriyorsa, Google bunu fark eder. Sitenizin, yoğun bir kullanıcı trafiğini kaldıramayacağını düşünür ve bu da eksi puan demek! Sayfa hızını da etkileyen bu ve benzeri sunucu bazlı hataları önlemek için bir uzmandan destek alın. Gerekli optimizasyonları sağlayın. 

3. Google’a Yardımcı Olun 

Google’ı, hangi sayfalara odaklanmasını istiyorsanız, o şekilde yönlendirebilirsiniz. Tarama bütçesinin ana işlevi, yeni ya da yakın zamanda güncellediğiniz sayfaları keşfetmek değildir. Bunun ötesinde, çok farklı görevleri var. Bu yüzden, Google’ı doğru bir şekilde yönlendirmekte fayda var. 

Günlük İzleme Verileri, size bu konuda yeterli datayı sunuyor. Google, web sitenizde hangi sayfaları taramış, görebiliyorsunuz. 

Bu verileri bir SEO Taratıcı Aracı ile entegre ettiğinizde, sağlıklı bir analiz yapabileceksiniz. 

Örneğin; 

• İndekslenebilir olmadığı halde taramaya alınmış sayfalarınız var mı? (Site haritalarında bu sayfalara yer verilmiş mi?)

• 200 durum koduna cevap vermemiş ve taramadan geçirilmiş sayfalarınız var mı? 

• Google; görselleriniz, PDF’ler ve diğer medya araçları ile ilgili herhangi bir URL tarıyor mu? 

• Hiçbir kullanıcının ziyaret etmediği sayfaları tarıyor mu? 

• Yeniden yönlendirme yapan sayfaları tarıyor mu? Evetse, hangi oranda? 

Eğer bu sorulardan bir tanesine bile cevabınız evet ise, doğru SEO teknikleriyle tarama bütçenizi Google botlarını doğru bir şekilde yönlendirerek artırabilirsiniz. Bir SEO ajansından destek alın. 

4. Googlebot Optimizasyonu

Google botlarının yapabilecekleri kadar, yapamayacakları da var. Doğrusu da bu! Örneğin, bir bot “üye ol” sayfasına girip tarama yapabilir, ama üye olamaz. Botlar, iletişim formları doldurmaz, yorumlara yanıt vermez, ya da haber bültenlerinize üye olmazlar. 

Bu yüzden, Google botlarını bu tür sayfalara vakit ayırmamaları için yönlendirmeniz gerekiyor. Bunun için “nofollow” tekniklerini kullanmanız yeterli. “Nofollow” ile ilgili sizlerle daha önce birçok ayrıntılı makale paylaşmıştık. Bu yüzden, ayrıntılara burada değinmiyoruz. 

5. İçerik Kalitesini Artırın 

Web sitenizdeki içerik kalitesinin, tarama bütçesini ciddi oranda etkilediğini söyleyen Google tarafından yapılan resmî açıklamalar var. Günlük (log data) verilerini semantik analizlerle karşılaştırdığınızda da bu gerçeğin desteklendiğini göreceksiniz! 

Eğer, sezona duyarlı bir sektördeyseniz ve bu tür mevsimsel sayfalarınız varsa optimizasyon yaparken önceliği bu sayfalara verin. Bu SEO teknikleri, reklam bütçelerinizi de daha verimli kullanmanızı sağlayacaktır.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim