Markalaşma ve SEO İlişkisi

Markalaşma ve SEO İlişkisi

Markanız ne kadar büyük ya da küçük olursa olsun önemli değil. Markalaşma sürecinde maddi manevi büyük bir emek verdiğiniz ortada. Peki bu emeğinizi arama sonuçlarında kötüye kullananlar olabilir mi? Kesinlikle evet! Neyse ki, arama sonuçlarını kontrol altına alabileceğiniz (en azından yönlendirebileceğiniz) SEO teknikleri var. Böylece, marka konumlandırmanız üzerinden diğer sitelere pay kaptırmamış olacaksınız!

1. Crunchbase

Crunchbase bir yardımcı araç ve bu site üzerinde kendi profilinizi kolaylıkla oluşturabilirsiniz. Üstelik, böyle bir profil oluşturduğunuzda bunun arama sonuçlarına da katkısı olacak. Crunchbase, yeni bir uygulama değil. Bir geçmişi var, yani Google açısından otoriterliği yüksek bir site. Bu da, Google’ın bu sitedeki içeriğe değer verdiği anlamına geliyor.
İşletmeniz için oluşturacağınız bu profilde mümkün olduğunca detaylı bilgiler verin. Karşınıza farklı kategoriler çıkacak. Hepsinde, sunduğunuz ürün ve servislerle ilgili bilgi sağlamaya çalışın.
Böyle bir profil, arama sonuçlarında rakiplerinize karşı fark yaratmanızı sağlayacak.

2. Reddit

Reddit’te kendi pazarlamanızı yapmak pek akıllıca değil; ama yine de bu iş için doğru yolu izlerseniz, belirli bir başarı getireceğinden emin olabilirsiniz.
Doğru yol nedir diye soracak olursanız, markanızın hedef kitlesi, Reddit kullanıcılarıyla örtüşmeli. Özellikle de ilgi alanı ve yaş aralığı olarak. Bir de, ürünlerinize hayran olan belirli bir kitleniz olması gerekiyor. Eğer markanız bu tür benzer özellikler taşıyorsa (Örneğin; T-shirt ürünleri satan bir e-ticaret sitesiyseniz ve belirli bir hedef kitleyi şimdiden yakalamışsanız) bu platformu da SEO çalışmalarınıza destek olması açısından değerlendirebilirsiniz. 

3. IdeaMensch

IdeaMensch de, diğerleri gibi her girişimcinin bir fırsat olarak değerlendirebileceği bir site. Siteyi ilginç kılan özellik, girişimcilerle röportaj yapıyor olması. Size sorulan 16 soru, cevaplarıyla birlikte yayınlanıyor.
Bu şekilde, kullanıcılar “Branded Search” dediğimiz, markanıza özel bir arama yaptıklarında, sizinle (markanızla) karşılaşma olasılıkları da artıyor.
Bu fikri küçümsemeyin çünkü çok ilginç reel sonuçlar var. Örneğin bir stock görsel markası olan Colorstock bu yolu denemiş. Şu an marka adıyla arama yapıldığında IdeaMensch’teki röportajları, Google’da 2’inci sırada yer alıyor!

4. Vimeo

YouTube’un gücü ve tanınırlığı sizi Vimeo’dan uzaklaştırmamalı! Platformu doğru kullandığınızda (yani markanıza özel optimizasyonlar yaptığınızda) markalı aramalarda size büyük avantajlar sağlayabilir.
Örneğin, Kaliforniya’da bir giyim markası Vimeo’yu etkin şekilde kullanan işletmelere çok iyi bir örnek. Platforma tam 541 tane video yüklemişler ve şu an yaklaşık 29.000 takipçileri var. Bu çalışma markaya şu an Google’da büyük bir başarı getirmiş durumda!

5. Marka Adınızı Kullandığınız Kariyer Sayfaları

Günümüzde birçok büyük marka, kariyer avantajları ve iş ilanları için ayrı domain adresleri kullanıyor. SEO uzmanları da her zaman subdomain yerine ayrı bir domain kullanılması gerektiğini öneriyorlar. Çünkü subdomain tercih edildiğinde, Google bu sayfaları gereksiz bir şekilde rekabete sokabiliyor.
Siz de markanız için, örneğin; www.MarkaAdıKariyerOlanaklari.com gibi apayrı bir mikro site oluşturabilir ve arama sonuçlarında kendinize ek fırsatlar yaratabilirsiniz. Özellikle de markanıza özel aramalarda bunun büyük bir avantajı olacaktır.

6. Diğer Mikro Site Seçenekleri

Marka adınızı öne çıkarmanın tek yolu, kurumunuza ait bir kariyer sitesi oluşturmak değil. Bunun ötesinde farklı çalışmalar da yürütebilirsiniz.
Örneğin; bir eğitim kurumuysanız sağladığınız burslarla ilgili ayrı bir mikro site oluşturabilirsiniz. Sektörünüz fotoğrafçılıkla ilgiliyse, sadece fotoğraflardan oluşan bir mikro site tasarlayabilirsiniz. Bunun gibi örnekleri çoğaltabilmek mümkün.
Bu işin stratejisi yani püf noktası şudur: Mikro site fikrinize ilgi duyacak belirli bir kitle olmalı! Yani, yapmış olmak için değil, kullanıcıların memnun kalacağından emin olduğunuz bir mikro site kurgulamalısınız!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim