Yaşanmış Teknik SEO Hataları Ve Çözümleri

Yaşanmış Teknik SEO Hataları Ve Çözümleri

Web siteleri, günümüzde, eskisine göre kıyasla oldukça karmaşık bir yapıya sahipler. Bu yüzden, örneğin; kodlarda yaptığınız küçücük bir hata, SEO başarınızı ciddi anlamda etkileyebilir! 
SEO uzmanları kimi zaman öyle tecrübeler yaşarlar ki, bu tür deneyimleri hiçbir SEO makalesinde veya kaynağında bulamazsınız. Bu yazımızda sizlerle, birkaç yaşanmış öyküden vaka analizlerini ve çözüm tekniklerini paylaşacağız. 

Structured Data & Rich Snippets Sorunu

İlk örneğimizde sizlerle yenilenmiş ve taşınmış bir web sitesinin hikayesini paylaşacağız. Bu yeni site, eski versiyonuna göre teknik açıdan çok daha organize ve düzenli olsa da, eski versiyonunun başarısını yakalayamadığı fark edilmiş. Hatta, Google’da Snippets alanlarında yüksek puanlamalar ve olumlu yorumlar almış bir web sitesinden bahsediyoruz. 
SEO uzmanları ilk olarak Google Structured Data Testing (Yapısal Test Aracı) aracını kullanmışlar ancak nerede hata yapıldığına dair herhangi bir ipucu yakalayamamışlar. Büyük ihtimalle, yapısal test aracı sitedeki yapılandırılmış veriyi taradı ve herhangi bir problemle karşılaşmadı. O halde Google, sitenin daha önce kazandığı yıldız puanlamalarını ve siteyle ilgili olumlu yorumları, sayfaların yeni versiyonları için neden kabul etmemiş olabilir? 
İlgili ekip, birçok denemeden sonra bu sorunu, “structured data” script kodlarını sayfanın <head> bölümüne yerleştirerek çözmüşler! 
Çok kısa bir süre içerisinde site, eskiden kazanmış olduğu yıldız puanlamalarını ve olumlu değerlendirmeleri hızlı bir şekilde yeniden almaya başlamış. Yani, Google’la doğru şekilde iletişim kurmanın yolunu bulabilmişler. 
Gördüğünüz gibi bazen, sadece kodların yanlış bir yere yerleştirilmesi bile problem yaratabiliyor. Bu işin teorisinde bu tür bir soruna yer olmasa da, gerçek hayat ve deneyim her zaman teoriye uymuyor. 

Hreflang Meta Etiketleri ve Iframe Sorunu 

İkinci örneğimiz; farklı ülkeleri hedefleyen hreflang meta etiketlerinin kullanıldığı bir siteyle ilgili. Yukarıdaki örnekte olduğu gibi, teknik olarak her şey doğruyken Google’ın ilgili etiketleri doğru bir şekilde algılayamadığı fark edilmiş. 
Bu etiketler için de doğru yer <head> alanıdır. Site geliştiricileri ilgili kodların doğru yere, doğru şekilde yerleştirilmiş olduğundan emin olduktan sonra sorunun devam ettiği görülmüş. 
Google, Search Console’da rapor vermemekle birlikte, uluslararası aramalarda kullanıcılara sitenin yanlış versiyonunu gösteriyormuş.

Sitenin Canlı Sürümünü Kontrol Edin!

Ardından sitenin HTML kodlarıyla DOM arasında karşılaştırma yapılmış. Bu şu demek: Herhangi bir sitede fare ile sağ tıkladığınızda, site kaynağını görüntüle şeklinde bir seçenekle karşılaşırsınız. Tıkladığınızda, sitenin HTML kodları size gösterilir. 
Fakat, Google, sitelerin kaynağını bu şekilde okumaz! Yani, Google’ı son kullanıcı olarak kabul ederseniz, HTML kodlarını farklı okuyor olabilir. 
Bu örneğin çözümünde, temel HTML kodları arasında doğal görünmeyen bir JavaScript’e rastlamışlar. “Hreflang meta” etiketlerinin üzerine yerleştirilen bu script’in, <head> alanında bir “iframe” oluşturduğu fark edilmiş. 
Iframe’ler için <head> alanı, doğru bir yer değildir! HTML 5 standartlarına göre, “iframe” için tek doğru yer, sitenin <body> kısmıdır. 
Bu senaryoda yapılan hata, W3C standartlarına uymayan bir kodlama. 

Analizlerinizi Daha Derin Tutun

SEO konusunda ne kadar bilgili ya da tecrübeli olursanız olun, bazen kimsenin aklına gelmeyecek problemlerle karşılaşabilirsiniz. Bu problemleri çözmenin tek yolu, defalarca analiz yapmak ve testler gerçekleştirmektir. 
Web siteleri, eskisine kıyasla çok daha karmaşık sistemler içerdikleri için ve her gün yepyeni bir güncellemeyle karşılaştığımız için, yukarıdaki vakalara benzer problemlerle karşılaşmanız çok olasıdır. Bu tür durumlarda konunun uzmanlarından destek almanız gerekiyor.



Yorumlar

Merhaba, harika bir makale olmuş! Site hız testlerinde rastlanan Yüksek boyutta dom sorunu nasıl çözülür peki?

Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim