Dinamik İçerikler İle SEO Başarınızı Artırın

Dinamik İçerikler İle SEO Başarınızı Artırın

Dinamik İçerik Nedir?

Dinamik içerik, kullanıcının geçmişine ya da kullanıcıyla ilgili bir veriye dayanarak değişkenlik gösteren içerik tipidir diyebiliriz. Bahsettiğimiz bu içerikler için değişken web site içeriklerini ya da e-mail içeriklerini örnek gösterebiliriz. 

Örneğin; bülteninize üye olan insanlara e-mail pazarlaması yapan bir turizm firması olduğunuzu düşünelim. Bu kişilere gönderdiğiniz e-maillerde, pazarlamasını yaptığınız tatil mekanlarını, kişiye özel bir şekilde gösterebilirsiniz. 

Yani, bir müşterinizin eğer her yıl Bodrum’u tercih ettiğini biliyorsanız, gönderdiğiniz e-mailde kullanılan ana fotoğraf Bodrum’a ait bir görsel olabilir. Ya da aynı şekilde, potansiyel müşteriniz eğer daha çok yurt dışı tatil seçeneklerini değerlendiriyorsa, bu kişiye yurt dışındaki tatil beldelerini gösterebilirsiniz. 

İşte bu, bugünlerde karşılaştığımız yeni kavram dinamik içerik için harika bir örnek!

Web Sitelerinde Dinamik İçerik Kullanımı

Dinamik içeriklerin sıkça kullanıldığı diğer bir alan ise web siteleridir. Bazı müşterileriniz web sitenizi henüz ilk kez ziyaret ediyordur. Diğer bir kısmı ise, sizi tanıyordur ve satın almaya oldukça yatkın kullanıcılardır. 

Dinamik içeriklerle bu her iki gruptaki kullanıcılara, site girişlerinde farklı birer ana sayfa gösterebilmek mümkün. 

Hatta, sitenizde kendi banner reklamlarınızı yayınlıyorsanız, sizden geçen hafta kot satın almış bir kullanıcıya, beğendiği kot modelinde bir banner reklam yayınlayabilmeniz de mümkün! Sizce de harika değil mi? 

Kısacası, artık, kişiye özel içerik tasarlamak ve yayınlamak hayal değil.

Uzun zamandır, e-mail pazarlamanın önündeki en büyük engellerden birisi kişiselleştirmeydi. Bu çözümle birlikte artık çok daha etkili e-mail pazarlama kampanyaları oluşturabilirsiniz.

Dinamik İçeriklerin SEO İçin Önemi

Peki bu yenilik, SEO için neden önemli? Önemli, çünkü, artık tüm SEO makalelerinde içerik kavramına bir şekilde mutlaka değiniliyor. İçerikler, site trafiği yaratmada ve bu trafiğin satışa dönüşmesinde en etkili yöntemlerden birisidir. Büyük markalar, bunun önemini çoktan kavramış oldukları için içeriği günümüzde en ideal şekliyle hayata geçirebiliyorlar. 

Büyük Şirketlerin Dinamik İçeriklere Verdiği Önem

Amazon

Amazon’u sevin ya da sevmeyin, günümüzde dinamik içeriği hayata geçirmiş oldukça başarılı bir marka. Daha önce Amazon’dan alışveriş yaptıysanız ya da bu siteyi bir şekilde ziyaret ettiyseniz, sayfalara her girişinizde size özel kişiselleştirilmiş önerilerle karşılaştığınızı fark etmiş olmalısınız. 

Google

Google gibi, dünyanın en büyük markalarından birisi dinamik içerikler kullanmasaydı gerçekten de biraz garip olurdu. Google, dinamik içerikleri birden çok şekliyle kullanıyor. 

En çok bilineni, sizlerin de sık sık karşılaştığınız gibi, herhangi bir mekân aradığınızda, bulunduğunuz konuma en yakın mekanların size gösterilmesi. İstanbul’da, bulunduğu bölgeye yakın bir yerde kafe arayan bir kişiyle, böyle bir aramayı Ankara’da yapan bir kullanıcı, doğal olarak arama sonuçlarında çok farklı sonuçlarla karşılaşacaktır. 

Netflix

Dinamik içerikler, sadece perakende sektöründe kullanılmıyor. Netflix de, hangi yayınları ve ne kadar izlediğinizi takip eden ve elde ettiği veriler üzerinden size kişiselleştirilmiş dinamik içerikler sunan bir marka. 

Netflix ana sayfası bile tek başına önemli bir dinamik içerik örneğidir! Ana sayfada size sunulan tüm içeriklerin size özel hazırlandığından emin olabilirsiniz. Aile üyelerinizin hesabından giriş yaparak, aradaki farkı siz de gözlemleyebilirsiniz. 

Dinamik İçerikleri SEO Başarısı İçin Nerelerde Kullanabilirim?

Dinamik içerikleri, pazarlama stratejinize dahil edebileceğiniz birçok farklı alan bulunuyor. Aşağıda, 7 örnek paylaşıyoruz ancak kendinizi bu 7 örnekle sınırlamak zorunda değilsiniz. Farklı dinamik içerik türlerini uygulamaya çalışın ve testler yapın. Dinamik içerikler üretirken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, içeriklerin kişiselleştirilmiş olmasıdır. Yani, içeriğiniz kullanıcı için “anlamlı” olmalıdır. 

1. Landing Page 

Landing Page olarak tanıdığımız sayfalar, site takipçilerini birer müşteriye dönüştürmenin en etkili yollarından birisidir. İçeriklerinizde verdiğiniz mesajların kullanıcıya özel olarak tasarlanması gerekiyor. Ürünle ilgili detay bilgiler doğal olarak aynı olabilir. Landing Page sayfada, sayfa ismini belirlerken kime hitap ediyor olduğunuzu çok iyi düşünün. 

Kullanıcıların sizden daha önce satın aldıkları veya genel olarak ilgili olduğu ürünleri de kişiselleştirme stratejinize dahil edebilirsiniz. Web sayfanızda, indirilebilir belgeler olursa, kullanıcılardan veri toplamanız daha kolay hale gelecektir. 

2. E-mail Pazarlama 

E-mail pazarlama, kullanıcıya özel dinamik içerikler oluşturmanın etkili yöntemlerinden bir diğeridir. Bu yöntem, satışlara oldukça iyi yansır! 

Farklı markalardan size gelen e-mail tanıtımlarını şöyle bir düşündüğünüzde, size adınız ve soyadınızla hitap edildiğini hemen anımsarsınız! Dinamik içeriklerde, tıpkı isim ve soyisim hitaplarında olduğu gibi, farklı metinler için de kullanıcı için kişiselleştirilmiş içerikler kullanabilirsiniz. 

Bir önceki yazımızda belirtmiş olduğumuz gibi, görsellerde de kişiselleştirme uygulamaları yapabilmek mümkündür! 

Yine, kullanıcının yaşadığı şehre göre, değişken içerikler hazırlayabilirsiniz. 

Sitenizi ziyaret eden kullanıcılar, sizden direkt olarak ürün almayabilirler. Ama dinamik içeriklerle yaratacağınız farkındalık, onları satın alma kararına bir adım daha yaklaştıracaktır! 

3. Formlar

Kişiye özel tasarlanmış formlar da dinamik içeriklere iyi bir örnek. Web siteniz, kullanıcılar arasında “Bilinen Kullanıcı” ve “Bilinmeyen Kullanıcı” olarak ayrım yapabilir. Bu ayrıma göre, doldurulması gereken formlarda farklı form seçenekleri sunulabilir. 

Örneğin, sitenizi ilk kez ziyaret eden ve bilinmeyen kullanıcılara özel teklifler, indirimler, kampanyalar sunabilirsiniz. Bilinen kullanıcılardan da sadece e-mail onayı talep edebilirsiniz. 

4. Redirect

Bir kullanıcı düşünün. Sizden tatil hizmetleri satın alıyor olsun. Diyelim ki, Bodrum’la ilgili daha çok bilgi edinmek istiyor. Bu kullanıcıyı, dinamik içerik teknikleriyle Bodrum’la ilgili daha ayrıntılı bilgi içeren bambaşka bir sayfaya yönlendirebilirsiniz. “Redirect”, yani yeniden yönlendirme tekniklerinin en güzel yanı hızdır! Bu yüzden, kullanıcılar başka bir sayfaya yönlendirildiklerini fark etmezler bile. 

5. Pop-Up Açılır Sayfalar

Pop-Up sayfalar, dinamik içeriklerde çok farklı bir örnek! Çünkü, elinizde kullanıcının geçmişiyle ilgili hiçbir veri olmasa bile anlık olarak kişiselleştirme yapabilirsiniz. Bu, ne demek?

Örneğin; gerçek zamanlı sinyalleri hayata geçirebilirsiniz. Kullanıcı web sayfanızı ziyareti esnasında uzun bir zaman harcıyorsa, sizinle ilgileniyor demektir! Sitede kalma süresine göre ona farklı pop-up teklifler veya bilgilendirmeler yapabilirsiniz.  

Yine, sitenizde uzun bir zaman geçiriyor ama hiçbir aktivitede bulunmuyor olabilir. Kullanıcıyı harekete geçirecek aksiyonlar deneyin! Bu tekniğin en iyi yanı, müşterilerde satın alma kararlarını olumlu yönde hayata geçiriyor olmasıdır. 

Örneğin; bu kullanıcıları, sitenizde en çok rağbet gören içeriğe yönlendirin! 

6. Kişiselleştirilmiş Öneriler Ve Teklifler 

Bu yöntemi en çok Amazon ve Netflix gibi veri tabanı oldukça güçlü olan markalar kullanıyor. Kişiye özel öneri ve tekliflerle ilgili sizi yeterince bilgilendirdik. Bu yüzden, bu maddede farklı bir konuya değineceğiz. 

Kişiselleştirilmiş dinamik içerikleri sadece ürün ve servisleriniz için kullanmak zorunda değilsiniz! Dinamik içerikleri, blog içerikleriniz için de kullanın! Günümüzün yükselen yıldızı içerik pazarlamasını, dinamik içerik stratejinize kolayca dahil edebilmeniz mümkün. 

7. Dinamik Aramalar

Web siteniz, yüzlerce farklı sayfa içeriyor olabilir. Web sitenizdeki “Arama” butonu da bu yüzden vardır. Kullanıcılar aradıkları bilgiye veya ürüne arama barı sayesinde kolayca erişebilirler. 

Web sitenizdeki arama barını, butonunu da elinizdeki veri tabanını kullanarak dinamik hale getirebilirsiniz. 

Bu yöntemde, kullanıcı da bundan hoşlanacaktır. Çünkü, direkt olarak ilgilendiği ürün, servis veya içeriklere yönlendirilmiştir. 

Son olarak, diğer bir metot, en sık aranan sayfalara yönlendirme yapmaktır.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim