2017 Güncel Google Sıralama Faktörleri Hangileri?

2017 Güncel Google Sıralama Faktörleri Hangileri?

Site sahiplerinin, tüm arama motorlarında öne çıkma yarışı sürerken, sizce 2017’nin en önde gelen sıralama faktörleri hangileri? SMX East panelinde bir araya gelen uzmanlar, konuyla ilgili en güncel tecrübelerini paylaştılar. Biz de sizlere, tüm bu bilgileri sıcağı sıcağına aktarıyoruz!

Google başta olmak üzere, arama motorlarının kendilerini ne kadar büyük bir hızla güncellediklerini hepimiz biliyoruz. Nasıl ki, arama algoritmaları hızla değişiyorsa, işte bu değişim Google’daki yerinizin belirleyicisi olan sıralama faktörlerinin de aynı hızla değişmesine neden oluyor. Kimi zaman, birincil konuma yerleştirdiğimiz bir SEO tekniği, eğer vadesi dolmuşsa bir anda yerini başka bir tekniğe veya faktöre, belirleyiciye bırakabiliyor.

Aşağıda sunduğumuz değişimlerin, tamamen tecrübeye ve de verilere dayandığını belirterek hemen başlıyoruz!

Araştırma Detayı

SEO dünyasının önde gelen isimlerinden Olga Andrienko, konuşmasında çok önemli bilgiler paylaştı. Geniş ölçekli bir çalışma yapmışlar ve Google’daki en iyi pozisyonlarda bulunan 100 farklı siteyi ve 600.000’den fazla anahtar kelimeyi bu araştırmaya dahil etmişler! Tüm bu anahtar kelimeleri, gruplara ayırmayı da ihmal etmemişler. Arama sonuçlarında kapladıkları hacme göre yaptıkları gruplandırma şu şekilde:

• Çok Yüksek: Aramalardaki hacmi aylık 10.000 ve üzeri

• Yüksek: Aramalardaki hacmi 1.000 ile 10.000 arasında

• Orta: Aramalardaki hacmi 100 ile 1.000 arasında

• Düşük: Aramalardaki hacmi 1 ile 100 arasında

Gelelim sonuçlara, yani neler bulduklarına:

Web Site Güvenliği (HTTPS)

Aramalardaki hacmi çok yüksek seviyelerde olan anahtar kelimelerin dahil edildiği araştırmada, Google’daki pozisyonu ilk 3’te yer alan web sitelerinin %65’i “güvenli” siteler. HTTPS için söylenenlerde henüz bir yenilik yok. Yani, etkisi yüksek olan bir sıralama faktörü olmasa bile, dönüşüm oranları ve yarattığı güven açısından dolaylı da olsa büyük fayda sağlıyor! 

İçeriğin Uzunluğu 

Yine, araştırmadan çıkan verilere göre, içeriğin uzunluğuyla sıralamalara olan etkisi arasında bir korelasyon var! Yine ilk 3’te yer alan siteler incelendiğinde, içerikler, ortalamaya kıyasla (20. sırada yer alan siteler) %45 daha uzun. 

Yine de konuşmacılar, sıralamalarda yükselmek gibi direkt bir fikre kapılıp, tonlarca sayfa içerik üretmemeniz konusunda uyarıyorlar. Bu noktadaki anahtar uyarıları, içeriğin, gerektiği kadar uzun olması. Eski yazılarımızda ve geçen yılın trendlerini de göze aldığımızda, içeriklerde detayın önemli olduğunu vurgulamıştık. Görünen o ki, bu mantık halen geçerliliğini koruyor. Yani, bir içeriği gereksiz yere uzatmak yerine, içeriğin kalitesini artırmak için, faydalı olacak daha detaylı bilgiler vermek gibi bir yol izlenebilir. Ek olarak, rakip analizi yapmanız önemli fayda sağlayacaktır. Sitenizi ziyaret eden kullanıcılara, onların sunmadıkları bilgileri sunabilirsiniz. 

Anahtar Kelimeler

Anahtar kelimelerle ilgili, konuşmacıların çok ilgi çekici görüşler paylaştıklarını söyleyebiliriz:

• Aramalardaki hacmi yüksek olan anahtar kelimeler dikkate alındığında, sıralamalarda başarı gösteren web sitelerinin %35’inin, başlıklarında bu anahtar kelimeleri içermedikleri tespit edilmiş! Bunun ne demek olduğu gayet açık. En Türkçe ve kısa tabiriyle, Google’ın yapay zekâsı gayet başarılı! Bizim de sık sık size bahsettiğimiz “kontekst & eş anlamlılık” kavramları, algoritmalar tarafından gayet iyi yakalanıyor diyebiliriz. Evet, anahtar kelimeler halen çok değerli, ama tek başlarına değil! Belirli bir anlam bütünlüğünü de yakalamanız gerekiyor. 

• Çapa metinlerinde ise etki yüzdeleri çok daha düşük. %8 civarında. Henüz geçtiğimiz hafta size çapa linki metinlerindeki anahtar kelime duyarlılığına çok takılmayın demiştik. Görünen o ki sözlerimiz bir kez daha destek buldu! Konuşmacıların paylaştıkları veriler üzerinden ifade etmek gerekirse, yine aramalarda hacmi yüksek olan anahtar kelimeler de dikkate alındığında, çapa metninde anahtar kelime içeren sonuçların yüzdesi %8. Bunun bir nedeni de Google’ın çapa tekstlerine karşı “spam” önlemleri getirmiş olmasıdır. 

Site Trafiği

Site trafiği de, sıralamalara etkisi üzerinden ayrı olarak masaya yatırılmış. Yüksek ve çok yüksek hacimli grupta yer alan anahtar kelimeler için, site trafiğinin gözle görülür bir etkisi var! 

Diğer ilginç bir araştırma sonucu da şöyle: “Arama Trafiği”, bir sıralama faktörü olarak pek de işlev göstermiyor, ama “Direkt Trafik” sıralamalarda büyük bir etkiye sahip!

Kullanıcıdan Gelen Sinyaller

Kullanıcıların davranışları da Google için birer sinyal. Örneğin, yine ilk 3’te yer alan siteler incelendiğinde, kullanıcının siteyi terk etme oranı çok düşük. İlk 3’ten aşağı sıralara doğru inildiğinde, bu oran da artıyor. 

Google’ın bu tür sinyalleri direkt olarak bir sıralama faktörü olarak görmediği belirtilse de, dolaylı olarak bir etkisi olduğunu herkes kabul ediyor. 

Linkler

Kalitesi yüksek link inşası, geçerliliğini halen koruyor. Hatta, bir sıralama faktörü olarak, ilkler arasında yer alıyor! Yani, ayrı bir öneme sahip diyebiliyoruz. Backlink’ler; özellikle, aylık 10.000’den daha düşük arama hacmi olan anahtar kelimeleri hedeflemiş olan siteler için; çok daha büyük bir öneme sahip!  

Bitirirken:

Peki en öne çıkan sıralama faktörleri hangileri? Sorunun cevabını, sizleri de yormamak adına bir sonraki yazımızda vereceğiz. Ayrıca, bir sonraki yazımızda, genel sıralama faktörlerinin ömrü doldu mu sorusuna da yanıt bulacaksınız. Takipte kalın.

2018 Google Sıralama Faktörleri Yazımız Yayınlandı! 



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim