En Güncel Pratik SEO İpuçları

En Güncel Pratik SEO İpuçları

Google’daki başarınızı artırmak istiyorsanız, daha önce hiçbir yerde görmediğiniz SEO ipuçları ve pratik teknikler bu yazımızda! Bu pratik bilgileri uygulayın, başarınızın artacağını göreceksiniz. 

Daha önce de sizleri bilgilendirmiş olduğumuz gibi, Google geçtiğimiz ağustos ayında çok önemli bir algoritma güncellemesi gerçekleştirdi. Bu türdeki temel algoritma değişimleri yılda sadece birkaç kez yapılır. Bu yüzden, yarattıkları değişim büyüktür. Bu son güncellemenin 2012 Penguin algoritma güncellemesinden sonraki en büyük güncelleme olduğu söyleniyor! 2018 yılı algoritma güncellemeleri yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bu büyük değişimle ilgili dikkat çekici iki nokta var. Birincisi, özel olarak sağlık sektörüyle ilgili web sitelerini ciddi oranda etkilemiş olması. Diğeriyse, Google’ın, algoritmayı devreye sokmadan kısa bir süre önce kendi “Kalite Değerlendirme Rehberi”nde yenilemeye gitmiş olması! 

Peki, Google, bu kalite rehberinde hangi noktaları değiştirdi veya revize etti? 

Şu 3 madde, tüm değişimi kolayca açıklıyor:

• Uzmanlık (İçeriklerinizde, uzman yazarlara, uzmanlık içeren kaynaklara yer verin.)

• Otoriterlik (Geçmiş yazılarımızda, site otoriterliği ile ilgili birçok bilgi paylaşmıştık. İncelemenizi tavsiye ederiz.)

• Güvenilirlik (Daima geçerli olan ilke…)

Bu maddeler, geçmiş seneler için de geçerli kalite kriterleriydi. Üzerinde bu kadar durulmasının nedeni, arama motorlarının bu 3 kritere şu an çok daha ağırlıklı bir önem atfediyor olması.

Bu Kriterler Nasıl Karşılanır?

Bu kriterleri karşılayabilmek için, içerik stratejilerinizde uzmanlarla çalışmayı deneyin. Yani, web içeriklerinizi yazan kişiler, konusunun uzmanı olmalı. Bu detayı, yukarıda bahsettiğimiz sağlık sektörü makaleleri üzerinden değerlendirirsek, Google’ın aslında ne kadar haklı olduğu da ortaya çıkıyor. 

Google’ın, belirli yazarları, otoriterliği konusunda değerlendirdiği bir algoritma kullandığı da konuşuluyor.

Kullanıcı Davranışları Eskisinden Daha Etkili

“Şeffaflık” da SEO başarısında öne çıkan diğer bir kriter. Web sitenizin ne kadar güvenli veya kaliteli olduğu sorgulanırken, sitenizi ziyaret eden kullanıcıların davranışları da değerlendiriliyor. Örneğin; kullanıcılar sitenizi hemen terk etmiş olabilirler veya tam aksine; içeriklerinizi uzun süre okumuş ve başkalarıyla paylaşmış olabilirler… Örnekleri çoğaltmak mümkün. 

Bahsedilen “şeffaflık” da aslında tamamen bununla ilgili. Yani, kullanıcı davranışları, eskisinden daha etkili! 

Google, şu iki konuda çok hassas:

• Siteden sorumlu kişi kim? (Şirketi, yaptığı iş, bağlı olduğu kurum neresi?)

• Site içeriklerini kim üretmiş? Üretirken, hangi kaynaklardan faydalanmış? 

Arama motorları, web sitenizi ziyaret ettiğinde bu iki temel sorunun cevabına kolayca ulaşmalı. 

Güncelliğini Koruyan Eski İpuçları

• Görsel içeriği ihmal etmeyin. 

• Veri yaratabiliyorsanız, paylaşacağınız özgün veriler (Örneğin; anket sonuçları) büyük avantajlar sağlayacak. 

• Web sitenizde, daha çok sayıda yorum ve değerlendirme almaya çalışın. Ziyaretçilerinizi bu konuda cesaretlendirin.

Sesli Aramaları Gündeminize Alın

Konu, SEO’nun geleceği ise, sizce hepimizi bekleyen devrim sesli aramalarla mı gerçekleşecek? Açıkçası, birçok uzmanın görüşü bu yönde. 

Örneğin; aşağıdaki bilgiler sizi şaşırtabilir:

• Yetişkinlerin %41’i her gün en az bir kez arama motorlarında sesli arama yapıyor. 

• 2008 yılından bugüne sesli aramalar tam 35 kat artış göstermiş!

• Mobilde yapılan aramalar göz önüne alındığında %20’si sesli aramalardan ibaret.  

Geleceği görebilen SEO uzmanları, içeriklerini sesli aramalar için revize etmeye, optimize etmeye çoktan başladılar bile. Peki ya siz?

Sesli Aramalar İçin SEO İpuçları

Sesli aramalarla ilgili (başarı getiren SEO teknikleri) çok yakın bir zamanda yapılmış bir araştırma var. Gelin, öncelikle, bu araştırmadan çıkan sonuçlara bir bakalım…

1. Sesli aramalarda başarı sağlayabilmeniz için, öncelikli olarak tüm içerikleriniz Google’da belirli bir başarıyı yakalamış olmalı. Google’ın sesli aramalarda hangi içeriklere öncelik tanıdığı araştırıldığında, ilk 3’e girebilmeyi başarmış sitelerin (sayfa ve içeriklerin) daha başarılı olduğu açıkça görülüyor. 

2. Featured Snippets alanlarında belirli bir başarınız varsa, bunun size sesli aramalarda da ekstra bir avantajı olacaktır. Google, sesli arama sonuçları ve Featured Snippets korelasyonuyla ilgili çok ayrı tasarım çalışmaları yapmaya başladı! Bu korelasyonla ilgili somut rakamlara da ulaştık. Her 10 sesli aramadan 4’ünde, arama sonucu direkt olarak Featured Snippets özellikli alanlarından çekiliyor. 

3. İçeriklerinizi “Soru & Cevap” formatında hazırlayın! Sesli aramalarda, kullanıcıların arama yapma şekli de budur: Yani, soru sormak! Siz de kendiniz, Google’da sesli aramalar yaparak, bahsedilen bu çalışma prensibiyle ilgili küçük testler yapabilirsiniz. Sonuç sayfalarını incelediğinizde göreceksiniz ki; sizin sormuş olduğunuz soru ve cevabı, o sitenin içeriğinde tekst formatında zaten mevcut.

İçeriklerinizde Soru & Cevap Formatına Yer Verin 

Google’ın sesli aramalarla ilgili algoritmasının bu “Soru & Cevap” formatına bayıldığını söyleyebiliriz. Neyse ki, birçok web sitesi “Sıkça Sorulan Sorular” türünde içeriklere sahip. İşte bu tür metinler, sesli aramalardaki başarınız için çok değerli! En kısa zamanda, bu metinler üzerine çalışmakta, ilgili optimizasyonları gerçekleştirmekte fayda var.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim