Anahtar kelimenin değerinin belirlenmesi ve seçilmesi

Anahtar kelimenin değerinin belirlenmesi ve seçilmesi

Bir Anahtar Kelimenin Değeri Nasıl Belirlenir
Bir anahtar kelime web sitenize ne kadar mal olur? Eğer bir çevrimiçi ayakkabı mağazanız varsa, ziyaretçilerin “kahverengi ayakkabılar” veya “siyah botlar” aramalarından hangisiyle daha fazla satış yaparsınız? Ziyaretçilerin arama motorlarına yazdığı anahtar kelimeleri genellikle webmasterlar görebilir ve anahtar kelime araştırma araçları bu bilgiyi bulmamızı sağlar. Yine de, bu araçlar, bu aramalardan elde ettiğimiz trafiğin değerini bize doğrudan gösteremezler. Bir anahtar kelimenin değerini anlamak için, kendi web sitelerimizi anlamamız, bazı hipotezler ortaya atmamız, deneme ve tekrar yapmamız gerekir klasik internet pazarlama formülü bu şekildedir.
Bir anahtar kelimenin değerini belirlemek için temel bir işleyiş:
Kendinize sorun…
Anahtar kelime web sitenizin içeriğiyle alakalı mı? Kullanıcılar, bu anahtar kelimeleri kullanarak arama yaptığında, sitenizde aradıkları şeyi bulacaklar mı? Buldukları şeyden memnun kalacaklar mı? Bu trafik, maddi karşılığa veya kuruluşunuzla ilgili diğer hedeflere ulaşacak mı? Eğer tüm bu soruların cevabı açıkça bir “Evet”se, devam edin…
Önde gelen arama motorlarında terimi/kelime grubunu arayın
Anahtar kelimenizde, hangi web sitelerinin sıralamaya girdiğini anlamak, rekabet için size değerli öngörüler kazandırır ve aynı zamanda bahsi geçen terim için sıralamaya girmenin zorluğunu olduğunu gösterir. Organik sonuçların üstünde ve sağ tarafında arama reklamları var mı? Genellikle, birçok arama reklamı olması, yüksek değerde bir anahtar kelime anlamına gelir ve organik sonuçların üstünde birden fazla arama reklamı, yüksek karlı ve doğrudan geri dönüş eğilimli anahtar kelime demektir.
Google AdWords’te ve/veya Bing Adcenter’da anahtar kelime için bir kampanya örneği satın alın
Eğer sayfanız anahtar kelimede sıralamaya girmiyorsa, her şeye rağmen dönüşlerinin ne kadar iyi olduğunu görmek için “test” trafiği satın alabilirsiniz. Google Adwords’te, “birebir eşleşme”yi seçin ve trafiği web sitenizdeki ilgili sayfaya yönlendirin. Gösterimleri ve geri dönüş oranını en az 2-300 tık boyunca ölçün.
Edindiğiniz verileri kullanmak, her bir anahtar kelimenin tam değerini belirlemek.
Örneğin, arama reklamınız 5,000 gösterim aldı, 100 ziyaretçi sitenize geldi ve 3’ü toplam 300$ kâra (ciro değil!) dönüştü, bu anahtar kelime için tek bir ziyaretçi işletmenize 3$’a mal oldu. 24 saatteki bu 5,000 gösterim, 1. sıradaki sıralama ile (Daha fazla potansiyel tıklanma oranı için SEO çalışmasına bakın) her biri 3$ olan veya yıllık 1-2 milyon dolara mal olan, günlük 900-1800 ziyaret anlamına gelen %18-36 arasında bir tıklanma oranı meydana getirdi. İşletmelerin arama pazarlamacılığına bayıldıklarına ne şüphe!
Anahtar Kelime Rekabetinde Uzun Kuyruğu Anlamak
Online ayakkabı mağazası örneğine geri dönersek, “ayakkabılar” anahtar kelimesinde 1. sırada bulunması harika olurdu değil mi ? Yoksa olmaz mıydı?
Günlük 5,000, hatta 500 araması olan anahtar kelimelerle uğraşmak harikadır, ama gerçekte bu “popüler” arama terimleri aslında internette arama yapanların %30’undan azının gerçekleştirdiği aramalardır. Kalan %70 ise aramanın “uzun kuyruk” diye tabir edilen kısımda kalıyor. Uzun kuyruk, herhangi bir günde birkaç kere yapılan yüz milyonlarca benzersiz aramayı kapsar, ama birlikte ele alındığında, arama motorları aracılığıyla, bilgi için yapılan talebin büyük çoğunluğunu kapsar.
Başka bir ders; arama pazarlamacıları sık sık, uzun kuyruk aramalarının dönüşlerinin daha iyi olduğunu öğrendi, çünkü bu insanları daha sonra satın alma/iletişim bölümlerinde yakaladılar. “Ayakkabılar” aramasını yapan bir kişi muhtemelen araştırıyordur ve satın almaya hazır değildir. Diğer taraftan, birisi “41 numara Air Jordan’ın en uygun fiyatı”nı arayan birisi neredeyse cüzdanını açmıştır!
Arama rekabeti eğrisinin önemini anlamak. Sağ tarafta, örnek bir anahtar kelime rekabet eğrisi yaptık, küçük miktardaki arama sorguları daha fazla miktarda trafik yolluyor, ama diğer yandan az aranan terimler ve kelime gruplarının hacmi arama yönlendirmelerimizin esas kısmını oluşturuyor.
Fiyat düşüşünü en iyi tahmin edenler bile optimizasyon süreci ve yatırım geri dönüşümü hesaplamasına karşı başarısız olmuştur. Arama motoru optimizasyonu durmadan deneme yapmayı, deneyim edinmeyi ve gelişmeyi gerektirir. Hatırlayın, SEO’nun genel olarak en yüksek geri dönüşlü pazarlama yatırımı olmasına rağmen başarıyı ölçmek, işleyiş için hala çok önemlidir.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim