Backlink Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
1. “Backlink” Profilinizi Kontrol Edin!
Bu öneri, daima taze kalanlardan… Eminim şimdiye dek ilk defa duymadınız, ama inanın link profilinin ne olduğu hakkında hiçbir fikri olmayan insan sayısı da çok! Bunun dışında, backlink kontrolü yapmak için ne yapması gerektiğini bilmeyenler, bunu bilse bile analizi nasıl yapabileceği konusunda kafası karmaşık olanlar da var.
İster Google’ın size “Search Console” üzerinden verdiği bilgileri kullanıyor olun, isterseniz konuyla ilgili ücretli bir hizmet alıyor olun, düzenli olarak sonuçları mutlaka kontrol etmelisiniz. Şunu unutmayın ki farklı veri araçları size farklı sonuçlar verecektir. Bu çok normal… Bu yüzden birini seçin ve analizlerinizde aynı veri aracını kullanmaya devam edin. Böylece kafanız karışmayacaktır.
2. Rakiplerinizin Neler Yaptıklarını Kontrol Edin
Başkalarının yaptıklarını taklit etmeyi sevmem; ama eminim ki böyle söylediğimde birçok link geliştirici bana karşı çıkacaktır. Rakip analizi yaparken en çok sevdiğim şey, onların sahip olmadıkları yeni bir fikir geliştirmek. Böylece, taklit etmenin ötesinde, rakiplerle aranızda fark yaratabilirsiniz.
Bu işle ilgili BuzzSumo sitesini öneriyorum. Birçok müşterim bana şu sorularla geliyor: “Link sayısı bizdekinin yarısı olan rakiplerimiz ne yapıyorlar da önümüze geçebiliyorlar? “Nasıl oluyor da şu veya bu şirket hem yeni bir marka olup bir de sıralamalarda bizim üstümüze çıkabiliyor?”. Rakiplerinizin neler yaptıklarını incelemenin zararlı bir yanı olduğunu düşünmüyorum, tam aksine, onların yaptıklarından ders çıkartarak, hepsini birer avantaja dönüştürebilirsiniz.
3. Başarı İçin Seri Üretim Yapar Gibi Haddinden Fazla İçerik Üretmekten Vazgeçin!
Her hafta, web sitesine 10 zengin içerik girebilen markalardansanız bu harika! Devam edin. Ama içerik kalitesini önemsemiyor ve daha fazla sayıda içerik girmeye çalışıyorsanız, bu hatadan dönün! Çok kısa sürede çok kaliteli içeriklerin üretilemiyor olması oldukça normal. Bazen, iyi içeriklere ulaşmak gerçekten de zordur ve zayıf içerikler hiçbir işe yaramayacaktır, emin olabilirsiniz.
4. Pazarlama Aktivitelerinizi Durdurduğunuzda Başarınızın da Durmasına Şaşırmayın!
Herkes daha ileriye yol almak için uğraşıyor. Bu nedenle, bu uğraşı terk ettiğinizde rakiplerinizin önünüze geçmeleri kaçınılmazdır. Verdiği pazarlama uğraşları sonrasında sıralamalarda istediği yeri yakalayıp, bu sefer SEO çalışmalarına son veren birçok sayıda müşterim oldu. Size ne olduğunu söyleyeyim. Birkaç ay sonra tekrar geri geldiler!
5. Ödemeli Medya Araçlarının Katkılarını Küçümsemeyin!
Ödemeli medya veya reklam araçlarının link geliştirme çalışmalarınıza katkısını direkt ilişkili olarak yorumlamayın. Belirli anahtar tanım ve terimlerle organik büyüme elde edemiyorsanız, bu noktada ödemeli reklam araçlarını kullanmanın hiçbir sakıncasını gömüyorum.
Alternatif olarak, eğer bütçe kısıtlamasına gitmeniz gereken bir dönemdeyseniz ve belirli anahtar sözcükler konusunda aramalarda birinci sıraya sahipseniz; o zaman ödemeli medya araçlarına bir süreliğine de olsa ara verebilirsiniz.
6. İçerik Üretmeden Önce Araştırma Yapın!
Harika içerikler üretebiliyor olabilirsiniz. Ancak ürettiğiniz içerikler hedef kitlenizi ilgilendirmiyorsa, tüm emekleriniz boşa gidebilir. Hatta bu konuyla ilgili geçen yıllarda da bir makale yazmıştım; çünkü kendi pazarlama aktivitelerimle ilgili başıma gelmiş bir hataydı. Kendi hedef kitlem hakkında yeterince araştırma yapmamıştım. O yüzden, siz bu hataya düşmeyin.
7. Faydalı İlişkiler Kurmaya Çalışın
Sadece size backlink vermesi olası veya sizi Twitter’da mention gösterecek kişilerle değil, herkesle iletişim kurun. Eğer tek düşünceniz “influencer” nitelikte bir takipçinin sadece siz istediğinizde sizin hakkınızda yorum yapması, sizden bahsetmesi ise, yanlış yoldasınız demektir. Zamanla, sizi umursamayı bırakacaktır. Bu söylediklerim de deneyime dayanıyor, bilmenizi isterim.
8. Kendi İçeriğinizi Öne Çıkarırken Seçici Olmalısınız
İçeriklerinizle insanları rahatsız etmemelisiniz. Birileri ilgimi çeken içerikler paylaştığında gerçekten memnun oluyorum çünkü her zaman kimin ne yayınladığına odaklanacak vakit bulamıyorum. Tam aksine, haftanın her günü yazılar yazıp yine her gün yazısıyla ilgili Twitter’dan direkt mesaj atan kişileri de sevmiyorum.
9. İçeriklerinizi Öne Çıkarırken Yerine ve Zamanına Dikkat Edin
Promosyon gibi bir planınız yoksa herkesin gözünün içeriklerinizde olacağı yanılgısına düşmeyin! Bundan yıllar önce, belki öyle olabilirdi, ama günümüzde işler çok değişti. Artık her yerde çok fazla içerik ve bir kalabalık var. Özgünlükle öne çıkıp aralarından sıyrılmak artık daha zor.
Bu noktada BuzzSumo’yu tekrar tavsiye etmek istiyorum; çünkü farklı sosyal medya platformlarında, hangi içeriğin en iyi sonuç verdiğini gösterebilen bir araç.
10. Sadece Sizi Anlatan İçeriklerden Kurtulun
Sadece kendi makalelerini paylaşan Twitter yazarları dediğimde sanırım ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Hatta okunmadıklarında retweet ederek, daha fazla ilgi göreceklerini düşünüyorlar, işte bu tür kullanıcılardan olmayın!
Başka kişilerin ürettikleri içerikleri paylaşarak da ciddi anlamda network elde ettim. Bu, network için de harika bir yöntem. Aşağıda bir örnek paylaşıyorum. Debra bir link geliştiricisi ve gördüğünüz gibi başka kaynaklardan da içerikler paylaşmaktan çekinmiyor. Hatta kendisiyle ilgili neredeyse hiçbir detay yok, yani sadece hizmet odaklı bir paylaşım. İşte bu stili seviyorum!
Bir Önceki Makalemiz : Doğru SEO, Dünya Kadar Fark Yaratır!
Bir Sonraki Makalemiz : Sitenizin Ceza Almasına Neden Olacak 3 Önemli Hata