Mobile First Indeks Hayatımıza Girdi! Peki Ne Değişti?

Mobile First Indeks Hayatımıza Girdi! Peki Ne Değişti?

Henüz, sitenizi mobil dostu bir şekle getirmediniz mi? Eğer, durum buysa çok şey kaçırıyorsunuz demektir! 

Google artık web sitelerini tararken mobile-first indeks tabanlı bir sistem kullanıyor. Eski, masa üstü bilgisayarlar yaklaşımını düşündüğümüzde, bunun radikal bir değişim olduğu şüphe götürmez. Bu geçişle birlikte, SEO dünyasında da belirli kural değişimleri yaşanacak. 

Google neden mobile-first indeks’e geçiş yaptı?

Son yıllarda, mobil cihazlarda ve mobil kullanıcı sayısında devasa bir artış yaşandı. 2010 yılında, mobil kullanıcı sayısı sadece yarım milyon kadardı. Bugün ise bu rakam 3 milyar dolaylarında ve artış da devam ediyor. Google, bu şekilde yükselen bir trende tepkisiz kalamazdı, bu yüzden mobil ağırlıklı bir sisteme geçiş yaptı. 

Artık, bilginin “taşınabilir” olduğu bir dünyada yaşıyoruz!

Mobile-first indeks nedir?

Google webmaster rehberinde mobile-first indeks için şu ifadeler kullanılıyor:

“Mobile-first indeks, herhangi bir web sayfasını indekslerken, kaynak olarak sitenin mobil versiyonunu kullandığımız anlamına geliyor. Bu, sıralamalar için de geçerli. Bunun nedeni, mobil kullanıcılarımıza aradıklarına erişmeleri noktasında destek vermektir.” 

Google, web sitelerinin tekil olarak indekslenmesine devam ediyor. Ancak, her geçen gün, mobil sayfalar indeks için birincil hale geliyor. Daha önceki yazılarımızda, mobile-first indeks geçişinin bir anda değil, uzun bir süreç içerisinde gerçekleşeceğini sizlere Google’ın resmi ağızlarından duyurmuştuk. Bu uzun süreç, geç kalmanıza neden olmamalı. Hatta, geç kalmış bile olabilirsiniz.

SEO açısından neler değişti? Bilmeniz gerekenler…

Bilinen, geleneksel SEO tekniklerinin çoğu, tabii ki halen geçerli. Bu SEO tekniklerini uygulamaya devam edin. Google, mobil versiyona sahip olmayan sitelerin herhangi bir ceza almayacağını açıkladı (penalty). Bu noktada endişe edilecek bir durum yok. Aynı şekilde, şimdilik; XML site haritalarında, backlink’lerde ve “canonical” etiketlerde herhangi bir aksiyon almanız gerekmiyor. 

Ancak, mobile-first indeks dünyasına uyum sağlayacağınız bazı yenilikler de yok değil. İşte, dikkat etmeniz gerekenler;

• Mobil versiyon ve masa üstü versiyon site içeriklerinizin denkliğine dikkat edin. Bu denkliğe; tekst, görsel ve video içeriklerin hepsi dahil. Aynı şekilde; etiketlemeleriniz, yapısal veri ve iç linkler de denklik sağlamalı. 

• Tarama (crawl) oranlarında yaşanabilecek artışa yönelik olarak, sunucularınızın yeterli kapasitede olduğundan emin olun. 

• İndeksleme durumunu düzenli olarak gözlemleyin. 

• “robots.txt” onaylarını denetleyin. 

• Server log dosyalarınızı kontrol edin. 

Bu değişimle ilgili aşırı bir aksiyona gerek yok. Siteniz, daima Google tarafında kullanıcıya hangi versiyon daha uygunsa o şekilde gösterilecektir.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim