5 Adımla Sitenizi Google Mobile-first Index’e Uygun Hale Getirin

5 Adımla Sitenizi Google Mobile-first Index’e Uygun Hale Getirin

Google, mobile-first index testlerine başlamış bulunuyor. Bu yeni index, sıralama sinyalleri adına, ilk önce, web sitenizin mobil uyumluluğuna bakacak. Eğer ki herhangi bir mobil versiyon bulunmuyorsa, masa üstü versiyonuna ancak o zaman göz atacak. 
Google, uzun bir süredir yönünü yavaş yavaş mobile-first index’e doğru kaydırıyor. Google, mobile-first index hakkında ilk niyetini yaklaşık bir yıl önce açıklamıştı; ancak Google, kendi bloğunda mobile-first index konusunda ilk detayları henüz 4 Kasım’da paylaştı. 
Bu nedenle, eğer mobil devrimine geç kalanlardan olduğunuzu düşünüyorsanız, şimdi harekete geçmenin tam zamanı! Mobil, arama kurallarını domine etmeye devam ettiği için; hem Google, hem de diğer arama motorları mobile gün geçtikçe daha fazla öncelik tanımaya devam edecekler. 
Sitenizi Google mobile-first index’e uygun olarak nasıl optimize edeceğinizi 5 adımla paylaşıyoruz:

1. HIZ

Google’ın, Webmaster’lar İçin Site Performansı videolarının birinde, Geliştirici Programlar Teknoloji Lideri olan Maile Ohye şunları aktarmış: “Bir e-ticaret sitesinin kabul edilebilir olmasını sağlayan kapı eşiği, sadece iki saniyelik. Google’da, bizim hedeflediğimiz süre ise yarım saniyenin altında.” Kullanıcılar, günden güne, ziyaret ettikleri sitenin hızlı bir şekilde açılması beklentisindeler. Google da aynı fikirde! Eğer mobilde sıralamanızın önde olmasını arzu ediyorsanız, sitenizin hızlı bir şekilde açılıyor olduğundan emin olmalısınız. Web sitenizin açılma hızını optimize edebilmeniz için gerekli olan ipuçları şu şekilde: 

  • Görselleri Optimize Edin: Büyük boyutlu görseller web sitenizin hızını düşürebilir. Başarılı olmak için, görsellerinizi doğru ölçülerde boyutlandırmak harika bir başlangıç olur.
  • Kodları Minimize Edin: Bu, kaynak kodlar içerisinde bulunan gereksiz karakterleri kaldırmanız gerektiği anlamına geliyor. Ancak, mevcut fonksiyonları bozmamaya dikkat edin. 
  • Tarayıcı Ara Belleğini Geliştirin: Tarayıcı ara belleği, bir kullanıcı siteyi ziyaret ettiğinde, web site kaynak dosyalarını lokal olarak depolar. 
  • Yönlendirmelerden (Başka Sayfaya) Kaçının: Web sitelerinde bulunan birçok yeniden yönlendirme yolu, sitenin tekrar yüklenmesine neden olarak, kullanıcı deneyimini yavaşlatabilir. 

2. CSS, JAVASCRIPT VEYA GÖRSELLERİ BLOKE ETMEYİN

Mobil tasarımın ilk günlerinde, bu elementleri bloke etmek faydalıydı. Genellikle, daha fazla işlem gerektirir ve sitenin hızını askıya alırlardı. Ancak günümüzde, bu artık geçerli değil. 

Günümüzde, akıllı telefonlar, birçok durumda kullanıcı bilgisayarlarından daha güçlüler. Akıllı telefonlara her ne iletirsek hepsiyle baş edebiliyorlar. Ayrıca, akıllı telefon GoogleBot’u da başa çıkma konusunda aynı derecede başarılı ve istediği şey, tıpkı kullanıcılar gibi aynı içeriği görebilmek ve bu içeriği kategorize edebilmek. Bu nedenle, yukarıda bahsettiğimiz bu elementleri gizlememeye dikkat edin. 

3. MOBİL TASARIM

SEO, gerçekten de teknik bir uzmanlık alanı olmaktan çıkıp bir sanata dönüştü. Bugünün SEO uzmanlığı, sadece kodları ve sıralama sinyallerini bilip anlamaktan çok daha fazlasını gerektiriyor. Bugünün SEO uzmanları, sıralamaları etkilemek için ne tür tasarımlara ihtiyaç olduğunu da bilmeliler. Seocu.com olarak SEO çalışmaları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Mobil tasarım başlı başına bir sanat. Bana göre, en iyi yol responsive tasarım üzerinden ilerlemek, süreciniz ne olursa olsun! Aramalar için mobil site tasarımınızı optimize edebilmeniz adına bazı ipuçları şu şekilde:

Asla Flash Tasarım Kullanmayın: Apple, mobil için Flash kullanımını öldürdü denebilir. Birçok kullanıcı mobil ekranlarında Flash elementlerini görüntüleyemiyor oldukları için, bu elementleri kaldırmalısınız. Ekstra ve harika görünen elementler eklemek istiyorsanız, bunun için Java veya HTML5 kullanın.
Pop-Up’lardan Kurtulun: Takipçi kazanmak elbette önemli; ama eğer mobil siteniz pop-up’larla dolup taşmışsa kullanıcılarınızı kızdırdığınızdan ve sitenizi terk edeceklerinden emin olun. Pop-Up’lar, siteden çıkma oranını artırır ve sıralamayı düşürür. Bu yüzden, bir an önce onlardan kurtulmaya bakın.
“Parmaklar” İçin Tasarlayın: Mobil kullanıcılar, sitenizde dolaşırlarken parmaklarını kullandıkları için, tasarımlarınızda bu önemli ayrıntıya dikkat edin. Kaza ile yapılan tıklamalar sinir bozucu olabiliyor; bu nedenle kolayca yukarı aşağı kaydırma yapabilecekleri ve tıklayabilecekleri tasarımlar üretin. 

4. ON-PAGE OPTİMİZASYONU

Konu mobil SERPS’ler olduğunda (Arama Motoru Sonuç Sayfaları) çalışma alanınız daralıyor. Bu nedenle kullandığınız başlık ve açıklamaların tutarlı olmasına ve ifadesinin net olmasına dikkat edin. 
Böylece, GoogleBot’un sayfanızı daha hızlı bir şekilde anlamasına yardımcı olmuş olacaksınız, bununla birlikte kullanıcılar da sizin kim olduğunuzU ve ne anlatmak istediğinizi daha kolay anlayacaklardır. Böyle yaptığınızda sıralamanın gelişeceğini ve tıklanma oranlarının artacağını göreceksiniz. 

5. LOKAL OPTİMİZASYON

Eylül ayında Google “Possum”u çıkarttı. Bu önemli güncelleme, lokal arama algoritmaları için yapıldı. Mobil aramalar, özellikle de mağazalarına somut ziyaretçi çekmek isteyen işletmeler için hayati önem taşıyor. Google’ın yerel arama davranışı üzerine yapmış olduğu araştırma gösteriyor ki; yerelde arama yapan kitleler aksiyon almaya hazırlar! (Google’s research into local search behavior)
Bu rapordaki sonuçlardan biride şu: “Akıllı telefonlarında yerele ilişkin arama yapmaya yönlendirilen kullanıcılardan %50’si, gün içerisinde en az bir mağazayı ziyaret etmişler. Ek olarak, bilgisayar ya da tablet başında arama yapanların %34’ü de aynı davranışı göstermiş.” Yerel işletmelerin mobile-first index’ten kazanımları daha fazla olacakmış gibi görünüyor. 
Mobil görünürlüğünüzü artırmak için yapmanız gerekenler şu şekilde:
“Title Tag”da ülke ve şehri belirtin
H1 başlığında ülke ve şehri belirtin
URL’de ülke ve şehri belirtin
İçerikte ülke ve şehri belirtin
“Alt Tag”lerde ülke ve şehri belirtin
“meta description”da ülke ve şehri belirtin
İşletme adını, telefon numarasını, adresini belirtin. 
Google, mobile-first index adına her gün, deneyimini artırmaya devam ettiği için, bizim de öğreneceğimiz daha birçok nokta var. Ancak hemen şimdi aksiyona geçerek, kendi siteniz için bir adım öne geçebilirsiniz, böylece mobil aramalardaki görünürlüğünüzü artırabilirsiniz. 
Mobile-first index’e resmi olarak tam geçişi beklemeye gerek yok. Aksiyon almanız gereken zaman, şimdi!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim