E-Ticaret Siteleri İçin Teknik SEO İpuçları

E-Ticaret Siteleri İçin Teknik SEO İpuçları

Dijitalleşen dünyamızda işletmelerin büyüklüğü veya küçüklüğü fark etmeksizin, satış yapmak isteyen her işletmenin bir e-ticaret sitesi kurması kaçınılmaz oldu. Bu sebeple de işletmeler, rekabetin yüksek olduğu online ticaret kanallarında satışlarını artırmak için pazarlama stratejilerini geliştirmek durumunda kaldılar. İşletmelerin web sitelerinde uygulayacağı dijital pazarlama stratejilerden en önemlilerinden biri de SEO’dur. 

SEO, e-ticaret sitelerinin stratejilerinde uygulayacağı göz ardı edilemeyecek çok önemli bir faktördür. Bu içeriğimizde ilettiğimiz SEO ipuçlarıyla e-ticaret sitenizin Google üzerindeki görünürlüğünü artırarak daha fazla satış elde edebilirsiniz. 

Doğru URL Yapıları

E-Ticaret sitenizin arama motorları tarafından doğru indekslenebilmesi için URL yapınızın arama motorları ile uyumlu olması gerekmektedir. Ürünleriniz doğru URL mimarisinde kullanıcıyı doğru yönlendirecek şekilde oluşturulmalıdır. URL oluştururken alt tire, Türkçe karakterler, gereksiz sayılar kullanılmamalı, URL’ler kısa, basit ve anlamlı olmalıdır.

Örnek URL Yapıları

Kategori için: websitesi.com/kategori-ismi/

Ürün için 1. Örnek: websitesi.com/kategori-ismi/ürün-ismi

Ürün için 2. Örnek: websitesi.com/ürün-ismi

Site Haritası ve Google Search Konsol Kurulumu

Site haritası, arama motorlarının web sitenizin yapısını anlamasına ve URL keşfi konusunda yardımcı olmaktadır. Sitenizdeki tüm URL’lerinizin olduğu site haritası oluşturup bu site haritasını Google Search Console’a bağlayarak, oluşabilecek sayfa hatalarını görebilirsiniz.

Stoğu Biten Ürünler ile Soft 404 İlişkisi

Bir kullanıcı belirli bir ürünü satın almak için sayfanıza gelip ürünün stoğunun bittiğini görürse bu durum kullanıcı açısından olumsuz bir deneyimdir. Google bu durumu Soft 404 olarak algılamaktadır. Soft 404, başarılı (200) durum kodu döndüren fakat kullanıcıya 404 ekranı veren sayfalardır. Bu sayfalar içeriği olmayan, hatalı, boş sayfalar olabilir. Stoğu biten ürünler de Google tarafında kalitesizlik izlenimi verir ve bu sayfa ile ilgili arama terimlerinde sıralama kaybetmenize neden olabilir.

Stoğu Biten Ürünler İçin Uygulanabilecek Teknikler

• Stoğu biten ürünlerinize benzer ürünleri bu sayfanıza getirebilirsiniz.

• Kullanıcınıza bu sayfada bir hediye çeki vererek diğer sayfalarınızdan alışveriş yapmaya teşvik edebilirsiniz.

• Ürünün farklı renk, şekil, boyut olarak farklı değişkeni olan diğer ürün sayfalarınıza yönlendirebilirsiniz.

• Bünyenizde farklı mağazalar varsa kullanıcıları mağaza bulucuya yönlendirebilirsiniz.

Yapılandırılmış Veri

Yapılandırılmış veriler, arama motorlarının anlayabileceği, belirli bir biçime sahip yazılmış koddur. Arama motorları bu kodu okuyarak, arama sonuçlarında ürün veya hizmetinizin özelliklerinizin gözükmesini sağlar. Ürünün bedeni, rengi vs. gibi özellikler zengin sonuçlar (rich snippet) olarak kullanıcı karşısına çıkarak sayfa tıklanma oranını artabilir.

Anahtar Kelime Araştırması

Eğer insanların sizi bulmasını ve arama motorlarında görünürlüğünüzü artırmak istiyorsanız anahtar kelimelerinizi doğru kullanmalısınız. Arama motorları ve kullanıcılar için kullanacağınız anahtar kelimelerinizin araştırmasını yapabileceğiniz birçok ücretli veya ücretsiz araç bulunmaktadır. 

Anahtar Kelime Kullanımı

• Önem verdiğiniz anahtar kelimeleri meta etiketlere, URL’lere, sayfa başlıklarına, içerik başlıklarına, görsel dosyasına farklı varyasyonlar ile birlikte ekleyin.

• Müşterinizin ürün ile ilgili aradığı tüm ek bilgileri ürün sayfasında toplamaya çalışın. Ürün ile ilgili fiyat, kullanıcı yorumu, ek masraf vs. gibi bilgileri tek sayfada toplarsanız, müşterinizin sayfayı terk etmesini engelleyebilirsiniz.

• Anahtar kelimelerinizi Google’ın spam olarak algılayacağı yoğunlukta kullanmayın.

• Sektörünüzde bir sezon var ise stoklarınızı zamanında güncelleyerek müşterilerinizi hayal kırıklığına uğratmayın.

İçerik Oluşturma

Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi Google’ın değil, kullanıcıların satın alacağını bilerek sayfalarınızı optimize etmek oldukça önemlidir. Ürünlerinizin, kategorilerinizin ve blog içeriklerinizin kullanıcıya fayda sağlayacak şekilde oluşturulması, ürünlerinizin satışa dönüşmesi için oldukça işe yarayacaktır.

Meta Title ve Description

Meta title ve description hem arama motorlarına hem de kullanıcılara sayfalarımızı tanıtan ögelerdir. Title ve description içeriklerinizi kullanıcıların birçok benzer kaynak arasından sizleri seçmesini sağlayacak şekilde oluşturmalısınız.

Heading Etiketleri

Heading etiketleri, SEO açısından oldukça önemlidir. Google heading etiketlerimize verdiğimiz başlıklar ile sayfamızı anlamlandırır. Bu nedenle heading hiyerarşisinin SEO uyumlu olması oldukça değerlidir.

Görsel Optimizasyonu

Sitemize eklediğimiz görseller, sayfa performansımızı büyük ölçüde etkilemektedir. Görsel oluştururken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar şunlardır;

• Google’ın desteklediği Webp formatındaki görsel formatını kullanabilirsiniz.

• Görsellerinizi sitenize yüklemeden önce sıkıştırarak yüklemelisiniz.

• Ürün görsellerinizde estetiğe dikkat etmelisiniz. Ürünü satın almaya teşvik edici görseller tercih etmelisiniz.

• Görsellerimize ürün ile ilgili anahtar kelime içeren alt etiketler eklemelisiniz.

Müşteri Yorumları

Müşteri görüşleri site içi SEO düşünüldüğünde çok faydalıdır. Müşterilerin yorumları hem potansiyel müşterileriniz için hem de arama motorları için oldukça faydalıdır. Ürünlere gelen yorumlarda doğal bir şekilde kullanılan anahtar kelimeler ise sayfa içi SEO’nun bonusudur.

İçerik Analizi

İçeriklerinizin sayfalarınızda sadece boş alanları doldurmak için eklenmediğini unutmayın. İçeriklerinizi kullanıcıya fayda sağlayacak şekilde oluşturmalısınız. Mevcut içeriklerinizi denetleyerek hedef kitlenizin içeriği okuma süresini, yorumları, tıklamaları gibi davranışlarını incelemelisiniz. Çıkardığınız sonuçlara göre mevcut içerikleri düzenlemeli veya yeni oluşturacağınız içeriklerde yeni stratejiler uygulamalısınız.

Kullanıcı Deneyimi

Sitemize gelen kullanıcıların davranışlarını incelemek SEO stratejisi için oldukça önemlidir. Kullanıcı bir sayfada ne kadar zaman harcadığı, hemen çıkma oranı, hangi sayfaların en çok ziyaret edildiği gibi metriklerin analizlerini yaparak zayıf noktalarınızı ortaya çıkarın. Bu sonuçlara göre kullanıcı deneyimini en verimli hale getirmek için kendinize yeni görevler verin.

Yukarıda ilettiğimiz SEO ipuçlarından yola çıkarak markanıza uygun stratejiler geliştirebilir, işletmenizin büyümesine ve markanızın güçlenmesine katkıda bulunabilirsiniz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim