Hedef Kitle Araştırması ve İçerik Analizi

Hedef Kitle Araştırması ve İçerik Analizi

Müşterilerinizin web sitelerini ziyaret etmesi, ihtiyaçlarına veya ilgili alanlarına göre değişkenlik gösterebilir. Hedef kitle araştırması yapmak, potansiyel müşterilerinizi anlama ve bulma açısından oldukça önemlidir. Hedef kitle analizi yapılmadan, iş planı ve strateji oluşturulamaz. Bu yazımız sitenizin potansiyel müşterilerinin araştırılması ve içerik analizi bakımından sizlere kılavuzluk edecek.

SEO Araştırma ve Planlama Aşaması

İnternet kullanıcılarının çoğu, arama motorunda araştırma yaptığında ihtiyacının ne olduğunu zaten net olarak biliyor. Diğer kullanıcılar araştırma sürecinde olabilir veya ihtiyacını net bir şekilde bilerek satın almak için en doğru kaynağı bulmak amacıyla siteleri karşılaştırıyor olabilir.

SEO araştırmanızda ve planlamalarınıza başlamadan önce şunları belirlemelisiniz;

• Hedef Kitle Araştırması

Hedef kitlenizi oluşturmak için müşteri hizmetleri verilerini veya Google Analytics’te bulunan demografik bilgileri analiz etmelisiniz. 

• Satın Alma Aşaması

Bu veriler doğrultusunda potansiyel müşterilerinizin kim olduğuna, ihtiyaçlarının ne olduğuna ve aradıkları şeyin ne olduğuna dair fikir edindikten sonra satın alma aşamasında atacakları adımların bir haritasını çıkarabilirsiniz.

• Olası Anahtar Kelimeler

Son olarak ise potansiyel müşterinin olası anahtar kelimelerini ortaya çıkarabilir ve bu kelimeleri içeriklerinizde kullanabilirsiniz.

Amacınız hedef kitlenizi, satın alma aşamalarını ve kişiler için satın alma aşamasındaki anahtar kelimeleri listelemek olmalıdır. 

Anahtar Kelimeleri Kullanıcı Yolculuğuna Göre Belirleyin

Bu aşamadaki amaç, içeriğinizi oluşturabileceğiniz tüm yolları belirlemek, sitenizde satın alma aşamalarında ve anahtar kelime hedeflerinizde doğru oluşumu sağladığınızdan emin olmaktır. 

Öncelikle birincil anahtar kelimeler ile işe başlayacaksınız. İlerledikçe uzun kuyruklu anahtar kelimeler veya gizli anlamsal anahtar kelimeler ile içerik oluşturma planı hazırlayacaksınız. 

Bu temel yol ile gözünüzden kaçan tüm boşlukları ve fırsatları belirleyerek içerik stratejinizi oluşturacaksınız. Kitlenizi, onların ihtiyacını ve sorunlu kısımları anlamadığınız sürece bu anahtar kelimeler ortaya çıkmayacaktır. 

İçerik Analizi

Kapsamlı anahtar kelime araştırmasından sonraki aşama, sitenizde bulunan mevcut içeriklerin denetlenmesi olacaktır. Az trafik alan, hiç trafik almayan veya aynı anahtar kelimeleri hedefleyen içeriklerinizi tespit ederek, bu içerikleri güncellemeniz gerekebilir.

SEO stratejisi oluşturmadan veya içerik oluşturmadan önce mevcut içeriklerinizi değerlendirerek, hangi sayfaların kaldırılıp hangi sayfaların güncellenmesi gerektiğine karar verebilirsiniz. 

İçeriklerinizi denetlerken şu hususları dikkate alabilirsiniz;

• Trafik Performansı

• Sayfada Kalma Süresi

• Birincil Anahtar Kelime

• Anahtar Kelime Sıralaması

• İçeriğin Toplam Kelime Sayısı

• Dahili Bağlantılar

İçeriğinizi denetlemek, tüm verilerinize toplu bir şekilde liste halinde ulaşmak için sitenizdeki yönetim panelinden tüm listeyi indirip, Screaming Frog veya Semrush SEO denetim araçlarına yükleyebilirsiniz.

Sayfalar Nasıl Optimize Edilir?

Tüm sayfalarınızı denetledikten sonra ortaya çıkan sonuca göre içeriklerinizi optimize edebilirsiniz. Bazı sayfalarınız çok iyi performans gösteriyor olabilir, bazılarının geliştirilmesi veya kaldırılması gerekiyor olabilir.

Sayfaları optimize etmek için şu aşamaları uygulayabiliriz;

1- Mevcut İçeriği Güncelle

Meta Title: Mevcut içerikleriniz için anahtar birincil anahtar kelimeleri içeren yeni bir title belirleyin.

Meta Descrition: Mevcut içeriğinizin description alanını, birincil anahtar kelimenin meta açıklamanın başlangıcında kullanılmasına özen göstererek güncelleyin.

İçerik Başlığı: İçeriğinizin başlığı H1 olmalı ve birincil anahtar kelimeyi mutlaka içermelidir.

İlk Paragraf: İlk paragrafta birincil anahtar kelimeye yer verilmelidir.

Bağlantı Metni: Birincil anahtar kelimeyi en az bir bağlantıya gönderen link ekleyin.

İkincil Anahtar Kelime: İkincil anahtar kelimeler, mevcut içeriğinize doğal bir şekilde mutlaka eklenmelidir. İçeriğinizde kullandığınız diğer başlıklar H2 olmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular(SSS) Ekleme: Birincil anahtar kelimelerinizi Google’da aratın ve ‘’Kullanıcılar Bunları da Sordu’’ başlıklarını içeriğinizde kullanın.

İçerik Biçimlendirme: İçeriğinizin yazı karakterlerini, kullanıcıların okuyacağı şekilde biçimlendirin. Uzun paragraflardan uzak durun, kısa paragraflar ile bilgi verin.

Numaralanmış listelerde hem Google’ın hem de kullanıcıların seveceği formatlardır. İçeriğinde yer verebilirsin.

Dahili Bağlantılar: İçerik sayfalarınızdan ilgili diğer sayfalara birkaç adet bağlantı verebilirsiniz. Böylelikle site içerisinde bir bağlantı akışı sağlamış olursunuz.

Dış Bağlantılar: İçeriklerinizde iyi dış bağlantılara yer vermeniz, doğal bir bağlantı akışı oluşturur ve Google tarafından olumlu sonuçlanacaktır.

2- Yeni İçerik Ekleme

Denetlediğiniz içerikler yetersiz ise bu noktada içeriğinize eklemeler yapabilirsiniz.

Paragraf Ekleme: İçeriğinize bir liste oluşturabilir, daha fazla alt başlık vb. ekleyerek zayıf içeriğinizi güncelleyebilirsiniz.

Görsel Ekleme: Yenilediğiniz içeriğinize görseller ekleyerek ve bu görsellere alt metinler yazarak bağlantı linki ekleyebilirsiniz.

3- İçerik Birleştirme

Aynı anahtar kelimelere ve hedeflemelere sahip kısa veya performansı düşük içeriklerin, birbirine uygun olan paragraflarını birleştirerek yeni bir makale sahibi olabilirsiniz. 

Makaleleri birleştirirken şunları göz önünde bulundurun:

• Mevcut makalelerin parçalarını alarak anlamsal olarak birbirine uygun olarak birleştirin.

• Hedef URL bilgisi, meta title ve description alanları güncellenmeli.

• Dahili ve harici bağlantılara yer verin.

Optimizasyona başlarken içerik trafiğine ve anahtar kelimelerin önemine göre sıralama yapmak daha doğru olacaktır. İyi sıralama almayan önemli anahtar kelimeleriniz ve sayfalarınız varsa bunları öncelik listenizde en başa almalısınız. Çok fazla trafik alan ve daha iyi performans gösterecek potansiyele sahip içeriklerinizi de içerik güncelleme listenize ekleyebilirsiniz. İçeriklerinizde optimizasyon yapmaya karar verdiğinizde yukarıda verdiğimiz önerileri baz alabilirsiniz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim