2023 SEO Teknikleri ve Uygulamanız Gereken SEO Trendleri

2023 SEO Teknikleri ve Uygulamanız Gereken SEO Trendleri

2023 SEO teknikleri içeriğimizde, yeni yılda öngörülen SEO trendlerini sizler için bu yazımızda toparladık. 2024 SEO trendleri ve güncel stratejiler için tıklayın. Geçen yıl yayınladığımız 2022 SEO teknikleri yazımıza bu linkten ulaşabilirsiniz.

Google algoritmasını sürekli güncellemekte ve kendisine ayak uyduramayan web sitelerini geri plana atmaktadır. 2023 yılına girerken, web sitesi olan tüm işletmeler, doğru bir SEO stratejisinin ne kadar önemli olduğunun farkına vardı.  Bu nedenle SEO stratejimizi de sürekli tazelemek zorundayız. 2023 yılında işletmenize yeni stratejiler hazırlayarak rakiplerinizin bir adım önünde olmak istiyorsanız, bu içeriğimizi okumadan geçmeyin.

2023 Yılı İçin En İyi SEO Trendleri 

1. Çevrimiçi Alışveriş

Google, çevrimiçi alışverişin artması ile birlikte kullanıcının daha iyi bir online alışveriş deneyimi yaşamasını istiyor. Bu nedenle komisyon ücretlerini kaldırmak ve firmaların Google’da ücretsiz bir şekilde satış yapmasını sağlamak gibi çevrimiçi satışı cazip kılan güncellemeler yaptı. Ayrıca Google, alıcıya aradığı doğru ürünü bulmak ve satıcıların rekabette olduğu diğer rakibinin önünde olmasına yardımcı olmak için Alışveriş Grafiği (Shopping Graph) uygulamaya başladı. 

Google Alışveriş Grafiği, farklı ürün, satıcı ve markaları anlayabilen yapay zeka modelidir. Tüketicilere aradığı ürünü arama sonuçlarında göstermek için bu ürünlerin birbiriyle olan bağlantısını analiz edebilir.

Google Alışveriş Grafiği ile web site, fiyat, envanter bilgileri, videolar, müşteri puanlama ve yorumlamasını dikkate alarak kullanıcının karşısına en alakalı ürünleri çıkarmayı hedefler.

Alışveriş Grafiği ile birlikte Google, Lens uygulamasını harekete geçirdi. Arkadaşınızda beğendiğiniz bir bluzun fotoğrafı ile Google Lens, görsel eşleşmesi yaparak satışta olan ürünleri veya benzerlerini karşınıza çıkarmaktadır.

Çevrimiçi Alışveriş Nasıl Optimize Edilir?

2023 yılında çevrimiçi alışverişin hız kazanacağı bir yıl olacağı için, ürün sayfalarınızın SEO optimizasyonunu gerçekleştirirken anahtar kelimeleri ilgili sayfalarınıza entegre ettiğinizden emin olmalısınız. Böylelikle alışveriş arama sonuçlarında veya kullanıcı Google Lens aracılığı ile görsel yüklediğinde görünmenizi sağlayacaktır. Google’ın ürünlerinizi taramasına yardımcı olmak için ilgili anahtar kelimeleri görsellerinizde ve alt etiketlerde mutlaka kullanmalısınız.

2. Sesli Arama İle Konuşma Sorguları

Google, sesli arama yapan kullanıcıya daha iyi sonuçlar ortaya çıkarmak için yapay zeka olan Lamda’yı ortaya çıkarmıştır. Lamda ile birlikte Google diyalogları daha iyi anlayarak kullanıcı arama deneyimini iyileştirmeye odaklanıyor. 2023 SEO stratejinizi belirlerken, kullanıcının ihtiyaç duyduğu ürün veya hizmeti aratırken sesli olarak nasıl konuştuklarını optimize etmeye büyük ölçüde önem vermeniz gerekecek. Çünkü yazma dili ile konuşma dili aynı değildir. Bu nedenle sesli arama yapılırken Doğal Dil İşleme(NLP) ye odaklanmak işletmenizin yararına olacaktır. 

Konuşma Sorguları Nasıl Optimize Edilir?

Bir kullanıcının yazılı olarak ifade ettiği sorgu ile sesli sorgusu aynı değildir. Örneğin; kullanıcı yazılı olarak ‘’En İyi Kış Lastiği Markaları’’ olarak aratırken, sesli olarak ‘’En İyi Kış Lastiği Markaları Nelerdir?’’ olarak aratabilmektedir. Bu sesli aramaları tespit ederek, ürünlerinizde bu aramalara yönelik optimizasyon yapabilirsiniz. Konuşma sorgularını optimize ederken yerel arama sorgularını dikkate almakta oldukça önemlidir. Eğer belli bir bölgeye hitap ediyorsanız, yerel halkın ürününüz veya hizmetiniz ile ilgili kullandığı kısaltmaları kullanabilirsiniz.

3. Video Pazarlama

Son yıllarda video içerikleri oldukça popüler hale geldi. Kullanıcılar satın alacağı ürünü veya hizmeti almadan önce ürünü nasıl kullanacağını, hizmetten nasıl yararlanacağını uygulamalı olarak görmek istiyor. Videolu pazarlama, standart içeriklerden daha hızlı satışa dönüşebiliyor. Google’da kullanıcının önüne aradığı sorgular ile alakalı videolar çıkarmaya önem veriyor. 2023 yılında SEO stratejinizde video pazarlama faktörüne yer vererek rakiplerinizden bir adım önde olabilirsiniz.

Video Pazarlama Nasıl Optimize Edilir?

Kullanıcılar, video içeren sayfalarda daha fazla vakit geçirmektedir. Sitenizde hizmetleriniz veya ürünleriniz için daha fazla video ekleyebilir, içeriklerinizi daha cazip kılabilirsiniz. Videolu içerikler hem sıralamanızı olumlu etkileyerek trafiğinizi arttıracak hem de kullanıcının sitenizde daha fazla vakit geçirmesine olanak sağlayacaktır. 

4. Güçlü EAT Sinyalleri

Eat, uzmanlık, otorite ve güvenilirlik anlamlarına gelen ve Google’ın önem verdiği bir terimdir. Arama motorlar web sitenizin EAT sinyallerini güçlendirmenin oldukça değerli olduğunu her zaman belirtmiş ve sıralama faktörlerinde uzmanlık, otorite ve güvenilirliğe bakmaya devam etmiştir. Müşteri referansları, yetkili site bağlantıları, sosyal bağlantılar, uzmanlık alanınız ile ilgili belgeler EAT için oldukça etkilidir.

Google EAT Nasıl Optimize Edilir?

Web sitenizin içeriklerini oluştururken EAT konusunu mutlaka aklınızda bulundurun. Verilerinizi istatistikler ile kanıtlayın, sosyal kanıtlarınızı güçlendirin, müşteri incelemelerini ve yorumlarını içeriklerinizde bulundurun. Farklı web sitelerinden referans alarak EAT sinyallerinizi güçlendirin.

5. Görsel Optimizasyonu

Google, görsel optimizasyonuna sanıldığından fazla önem vermektedir. Fakat çok az web site sahibi görsel optimizasyonunu ciddiye almaktadır. 2023 yılında görsellerin en iyi şekilde sunulmasını sağlamak sıralama faktörleri içerisinde yer alacak. Sitenizde kullandığınız görseller, bir görsel olmaktan öte alışveriş yapmak, bilgi edinmek ve daha fazlası için kullanılacak.

Görseller Nasıl Optimize Edilir?

Görsel optimizasyonu puanınızı yükseltmek için web sitenizde bir görüntü denetleme gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

• Görselleri yeni nesil biçimde yayınlayın

• Resimleri sıkıştırdığınızdan emin olun

• Her görüntüyü doğru anahtar kelimesi ile kaydedin

• Alternatif metin vermeyi unutmayın

6. Öne Çıkan Snippetler

Öne çıkan snippetler 2023 yılında yapacağınız SEO stratejinize ekleyebileceğiniz önemli bir trend olacak. Gerçek arama sonuçlarının üzerinde görülen bilgi sonuçları olan snippetler, 2023 yılında da sıklıkla arama sonuçlarında görüleceği için sitenizi bu yönde optimize edebilirsiniz. Sitenizde yer verdiğiniz SSL, maddeli listeler şeklinde kısayollar ile SERP sonuçlarında çıkabilirsiniz.

Öne Çıkan Snippetler Nasıl Optimize Edilir?

Öne çıkan snippet olarak en üstte yer almak için arama sorgusu yapan kişilerin amacını ve nasıl arama yapacaklarını araştırmalısınız. İçeriğinizi oluştururken soru cümlelerine odaklanmanız size büyük fayda sağlayacaktır. Çünkü arama yapan kişiler büyük çoğunlukla soru cümlesi ile arama yapacaktır. Google’ın SERP sıralamalarında kullandığı ‘’ Kullanıcılar bunları da sordu’’ bölümünü kullanıp fayda sağlayacak anahtar kelimeler kullanarak içerik oluşturmak, ardından içeriği Schema İşaretlemesi yaparak Google’ın snippetinizi algılamasını sağlayabilirsiniz. 

7. Önemli Web Verilerine Odaklanmak

2023 yılı için bir diğer önemli SEO faktörü Önemli Web Verilerine odaklanmaktır. Google’ın en önem verdiği konu kullanıcı deneyimidir. Kullanıcılar web sitemizi ziyaret ettiklerinde olumlu bir deneyim yaşamazlarsa, sitenizin sıralamalarında düşüş yaşanabilir. Kullanıcı deneyiminin en temel maddelerinden biri sayfa hızıdır. Kullanıcılar yavaş açılan bir web sitesini üç saniyeden daha fazla beklememekte ve siteyi terk etmektedir. Bu nedenle Önemli Web Verileri 2023 SEO stratejisinde önem vermeniz gereken bir maddedir. Önemli Web Verileri, Google’ın ücretsiz olarak sunduğu Page Speed aracı ile ölçülmektedir. Bu araç ile web site performansını görebilir ve site performansının nasıl iyileştirileceği konusunda önerileri inceleyebilirsiniz.

İlk İçerik Boya (FCP): FCP, içerik parçalarının web sitenize ne kadar hızlı yüklendiğini ölçer.

İlk Giriş Gecikmesi (FID): FID, bir kullanıcı bir web sitesindeki bir şeyle etkileşime girdikten sonra bir web sayfasının bir etkileşimi ne kadar hızlı işlediğini ölçer.

En Büyük İçerikli Boya (LCP): LCP, en büyük içeriğin web sitenize yüklenmesinin ve ziyaretçilere görünmesinin ne kadar sürdüğünü gösterir.

Kümülatif Düzen Kayması (CLS): CLS, kullanıcı etkileşimi olmadan web sitenizde meydana gelen düzen kaymalarının sayısını ölçer.

Web Sitenizde Uygulamanız Gereken Vazgeçilmez SEO Trendleri

Anahtar Kelime Araştırması

SEO stratejilerinde zaman fark etmeksizin Google’ın önem verdiği en kritik konulardan biri anahtar kelimedir. İçeriklerinizde kullandığınız anahtar kelimelerinizin en önem verdiğiniz anahtar kelimeler olması ve kullanıcıların önem verdiğiniz anahtar kelimeleri aratıyor olması gerekmektedir.  Anahtar kelimelerinizi belirledikten sonra bunları meta etiketlerinize, URL’lerinize içerik başlıklarına ve görsellere mutlaka ekleyin. Fakat içerikleri oluştururken anahtar kelime yamyamlığından kaçının.

Sektör ve Rakip Analizi

SEO çalışmalarının amaçlarından biri de rakiplerinizden bir adım önde olmaktır. Eğer rakiplerinizin ne yaptığını ya da ne yapmadığını analiz ederseniz, SEO stratejinize bu doğrultuda şekillendirebilirsiniz. Rakibinizin içerikleri, içeriklerinde kullandığı anahtar kelimeler, bu anahtar kelimelerin sıralaması, aldığı backlinkler, oluşturduğu kampanyalar veya blog yapısı gibi farklı açılardan analizlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Site İçi Optimizasyon

Site içi optimizasyon, SEO çalışmalarının vazgeçilmez bir parçasıdır. Kullanıcının uzun zaman geçirdiği ve olumlu ayrıldığı bir web sitesi oluşturmak, Google gözünde kaliteli bir web sitesine sahip olduğunuzu göstermektedir. Kullanıcının kaliteli zaman geçiremediği, teknik bakımdan yetersiz olan web sitelerini Google ödüllendirmeyecektir. Bu nedenle sitenizin yazılımsal hatalarının olmamasına, kopya içeriklerin olmadığına, URL yapınızın SEO dostu olduğuna, meta etiketleri, heading etiketleri ve daha birçok teknik optimizasyonun yapıldığına emin olmalısınız. 

Site Dışı Optimizasyon

Backlink, bir web sitesinin başka bir web sitesinden referans link alması olarak ifade edilir. Sitenize başka bir web sitesinden backlink almak, Google tarafında popülerliğinizi ve bilinirliğinizi artıracaktır. Bu nedenle spam olmayan doğal bir şekilde alınan backlinkler sitenize fayda sağlayacaktır. 

Bu yazımızda 2023 SEO Trendlerini ve vazgeçilmez SEO maddelerini sizler için listeledik. SEO tek seferlik uygulanan ve tamamlanan bir çalışma değildir. Google sürekli algoritmasını geliştiren bir arama motorudur. Bu nedenle Google’ın yaptığı algoritma değişikliklerini takip ederek 2023 yılında sitenizde içeriklerinizi, görsellerinizi, yazılımsal taraflarını geliştirmek için stratejiler oluşturabilirsiniz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim