E-Ticaret Siteleri İçin 5 Kolay SEO Tekniği

E-Ticaret Siteleri İçin 5 Kolay SEO Tekniği

E-ticaret SEO çalışması bazen çok karmaşık olabilir. Hatta bazen bazı sorunları tespit etmek ve bu sorunları düzeltmek uzun zaman ve emek gerektirebilmektedir. Ancak kolay ve hızlı bir şekilde çözebileceğiniz bazı e-ticaret SEO teknikleri de mevcut. Bu yazımızda sizlere 5 kolay e-ticaret SEO önerisinde bulunacağız. Konuyu çok uzatmadan önerilerimize hemen geçelim.

1- E-Ticaret Sitelerinde Menü Yapısı ve Bağlantıları

En çok kafa karıştıran, menü sorunsalını birinci sırada ele alabiliriz. Birçok ürüne ve kategoriye sahip e-ticaret sitelerinde mega menüler ile karşılaşabilirsiniz. Site sahipleri genelde tüm kategori ve alt kategorileri, hatta onunda alt kategorilerini menüye sığdırmaya çalışmaktadır. Ne kadar çok kategori menüde olursa, o kadar çokta ziyaret edileceği algısı vardır. Aksine bu durum SEO tarafında ve kullanıcı deneyimi tarafında birçok soruna neden olabilmektedir. Bazen o kadar çılgın menüler ile karşılaşıyoruz ki ekranlara sığmayan, onlarca iç bağlantının olduğu menüler görüyoruz.

Mega Menülerin Zararları

Öncelikle söyleyelim, ekrana sığmayan menüler kullanıcılarınızı üzer. Böylelikle kullanıcı deneyimine ters düşmüş oluyoruz. Bazen site sahipleri bile bu menülerden istediği kategoriye gidemez oluyorlar. Mega menülerin diğer problemi ise çok yoğun link çıkışı olduğundan, menünün bulunduğu sayfanın değer kaybetmesidir. Tahmin edeceğiniz üzere navigasyon menüleri her sayfada yer almaktadır. Buda her sayfanızın değerini azaltacaktır.

Uygun Menü Yapısı Nasıl Olmalı?

Öncelikle bir e-ticaret sitesini kurmak üzereyken bu yazımıza denk geldiyseniz çok şanlısınız. Çünkü menü yapısı SEO’nun en önemli tarafıdır. Bu yapı daha sitenizin tasarımı bile ortada yokken belirlenmelidir. Eğer bir e-ticaret sitesi sahibiyseniz ve mega menünüz varsa, sizi tekrar yolun başına almamız gerekebilir. Menü yapısını kurarken aşağıdaki soruları kendinize sorun;

• Satacağım ürünler neler?

• İleride satmayı planladığım ürünler neler?

• En çok hangi ürünü satmak istiyorum?

Yukarıdaki basit 3 soruya vereceğiniz cevaplarla menü ağacınızı oluşturmaya başlayabilirsiniz. Satacağınız ürünler çok çeşitli olabilir. Her zaman en çok satmak istediğiniz ürünün kategorisini navigasyon menünüze ekleyin. Yani en çok kar edeceğiniz kategoriyi menüye almak mantıklı. Menünüzü, basit bir kullanıcıyı korkutmayacak ve rahat ulaşım sağlayacak şekilde tasarlamalısınız. Menü yapınızı tasarlarken, ileriyi görerek planlar yapmanızı tavsiye ederiz. Gelecekte farklı ürün gruplarına girmeyi planlıyorsanız, bunun alt yapısını şimdiden aklınızda oluşturun.

Mega Menü Örneği

Ülkemizin ilk e-ticaret sitesi olan Hepsiburada örneğini ele alalım. Aşağıda göreceğiniz üzere, mega menüye sahip. Ana kategoriler, alt kategoriler ve hatta altında alt kategorilerine sahip diyebiliriz. Örnekte göreceğiniz üzere, ekrana bile sığmayan bazı bölümleri mevcut. 

Peki Hepsiburada site sahipleri bunu SEO için dezavantaja dönüşmekten nasıl kurtarmışlar? Evet belki de Google’ı kandırmak diyebiliriz. Hepsiburada site sahipleri, sitenin HTML kodlarından menüyü kaldırmışlar. Doğru duydunuz Google ilk taramada menüyü görmesin demişler. Daha sonra JavaScriptler devreye giriyor ve mega menü oluşuyor. Belki site sahipleri Google’ı kandırdıklarını düşünebilirler ama Google sitenin canlı tarafını da taramaktadır. Dolayısıyla Google, yapılan bu işlemin farkında. Bu operasyonunu, yeni açılan bir web sitesi yapsaydı belki Google’dan ceza alabilirdi. Ancak konu Türkiye’nin ilk e-ticaret sitesi olunca, bazı otoriterlikler devreye giriyor diyebiliriz.

2- E-Ticaret Sitelerinde Şema Kullanımı

E-ticaret sitelerinde en sık karşılaştığımız eksiklik, ürün ve organizasyon şemalarıdır. Bunun önemini vurgulamamızın nedenini aşağıda 2 madde ile açıklayalım;

• Organizasyon Şeması: Kim olduğunuzu, nerede olduğunuzu ve otoriterliğinizi kanıtlanmanız için gerekli bir işaretlemedir.

• Ürün Şeması: Organik satışlarınızı güçlendirmek için ürün işaretlemelerinize ihtiyacınız var. Ayrıca bu işaretleme ile Google’a ürününüz hakkında bilgi verebilirsiniz; fiyat, stok adedi, stok durumu vb.

Şema işaretlemeleri, sitenizin yazılımına göre kolay ya da zor uygulanabilir olabilir. Şema işaretlemeleri hakkında detaylı yazımız için tıklayın.

Eğer WordPress gibi hazır bir sistem kullanıyorsanız, kolaylıkla ücretli ya da ücretsiz birçok eklenti bulabilirsiniz. Eğer özel bir yazılama sahipseniz, şema işaretlemeleri için yazılımcınızdan destek almanız gerekmektedir.

Ürün şemanızı doğru bir şekilde oluşturduğunuzda, Google sonuçlarında siteniz aşağıdaki gibi gözükecektir;

3- Ürün Meta Başlıkları

Çoğu e-ticaret sisteminde, ürün meta başlıkları otomatik oluşmaktadır. Birçok site sahibi de bu alanı kontrol etmemektedir. Aslında ürün meta etiketleri çok büyük fırsatlar sunmaktadır. Eğer otomatik oluşan ürün title metalarını kontrol altında tutmazsanız, kalitesiz görünen Google sonuçları ile karşılaşabilirsiniz. Çünkü otomatik oluşan ürün başlıkları, ürün isminden oluşmaktadır. Uzun bir ürün isminiz olabilir. 

Örneğin; “Uzun Kollu Kışlık Elbise Kırmızı, Siyah, Mavi, Beyaz”

Yukarıdaki gibi bir ürününüz varsa, Google sonuçlarında ürün başlığınız aşağıdaki gibi gözükebilir;

“Uzun Kollu Kışlık Elbise Kırmızı, Siyah, Mavi, Gümüş, Sarı, Beyaz…”

Google’da arama yapan bir kullanıcı için sizce ne kadar faydalı bir başlık? Gördüğünüz üzere sitenizin ismi veya markanız belli değil. Çünkü ürün ismi uzun olduğu için firma adınız meta title etiketine sığmamış. Bu gibi otomatik oluşan ürün title etiketlerinizi daha kısa tanımlamalar ile otomatikleştirmenizi önermekteyiz. Örneğin; tüm renkleri title içerisine almanıza gerek yok. Bunun yerine ürün adını alarak, sonuna şirket adınızı yazdırmanız, Google’da arama yapan kullanıcılarınıza daha yararlı bir sayfaya gideceği izlenimi verebilirsiniz. Aşağıda örnek verilmiştir;

“Uzun Kollu Kışlık Elbise, Stoktan Gönderim: Trend Giyim”

Yukarıdaki gibi temiz bir ürün title etiketi, tıklanma oranınızı daha da artıracaktır. Yükselen tıklanma oranları size daha iyi sıralamaları getirecektir.

4- Rich Snippets Sonuçları

Rich snippets sonuçları, Google aramalarında hızlı cevap olarak gözükmektedir. Google’ın buradaki amacı bilgiyi kullanıcıya en hızlı şekilde sunma gayretidir. Örneğin; “İstanbul’un en kalabalık ilçesi” sorgusunu yaptığınızda, başka bir tıklama gereksinimi duymadan cevaba ulaşabilmektedir. Bu alan belki tıklanma oranınızı düşürecektir. Ancak bu durum rakipleriniz içinde geçerli. Burada en üstte olmak rakiplerinize gidecek tıklamayı en aza indirmektedir.

Bu alanda yer alabilmek için kullanıcıların sorduğu sorulara en iyi ve benzersiz cevabı verdiğinizden emin olmalısınız. Sizin de satışını yaptığınız bir ürün aramasında, rakip sitenizin bir ürün sayfası bu alanda gözüküyorsa, ondan daha iyi cevap veren bir ürün açıklaması oluşturmalısınız. Böylelikle bu alanda yer alabilirsiniz.

5- Google My Business Ürünleri

İşte geldik en kolay tekniğe. Bu altın değerindeki Google servisini mutlaka kullanmalısınız. Google’ın işletmeler için sunduğu, Google My Business servisini kullanarak, ürün eklemeleri yapabilirsiniz. Burada eklenen ürünleriniz, Google işletme hesabınızda yer alacaktır. Şirketinizi arayan tüm kullanıcılara direkt olarak ürünleriniz gözükecektir. Hatta satın alabilmeleri için direkt olarak ürününüze yönlendirme yapabilmektesiniz.

Her Zaman Yapacak Bir Şeyleriniz Vardır!

Yazımızın sonuna geldik. Evet bir SEO uzmanı olmayabilirsiniz. Ya da kodlama bilen bir yazılımcı olmayabilirsiniz. Ancak her zaman projeniz için yapabileceğiniz kolay optimizasyonlar vardır. Sadece kendinize ve projenize zaman ayırın. Kendinize yapılacaklar listesi oluşturun ve işe koyulun.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim