Google’da Sıralamanız Neden Düşer? Detaylı Rehber
Google’da sıralama mı kaybediyorsunuz? Anahtar kelimelerinizde sitenizi bulamıyor musunuz? Bu gibi sorularınız varsa, tamda size yol gösterecek detaylı bir rehber hazırladık. Maddelerimize geçmeden önce kısaca bilgi verelim. Google arama motoru, yüzlerce faktör üzerinden sitemizi taradığı gibi yapay zeka botları ile kullanıcı deneyimini ve içerik kalitesini de analiz edebilmektedir. Bu nedenle sitenizi optimize ederken, karşınızda bir makine değil yapay zeka olduğunu unutmayın.
Sıralama Kayıplarınızda Kontrol Etmeniz Gereken Maddeler
1- Sitenizi Doğru Anahtar Kelimelerle Optimize Edin
Siteniz yıllardır aktifse ve yine de buna rağmen trafik kaybediyorsanız eğer anahtar kelimelerinizi gözden geçirmeniz gerekebilir. Belki de siteniz için yanlış anahtar kelime seçimleri yapmış olabilirsiniz. Doğru anahtar kelime seçimi için kendinizi kullanıcı olarak düşünün. “Ben olsam nasıl arattırırdım?” diye kendinize bir soru sorun. Buradan yola çıkarak nasıl doğru kelime seçebilirim sorusunun yanıtını bulacaksınız.
Günümüzde insanlar daha doğal bir dil ile arama yapmaktadırlar. Bu nedenle Google da zamanla doğal bir dil ile arama yapmayı öğrendi. İçeriğinizi sade tutarsanız eğer sadece belirli anahtar kelimelerinizde değil, sizin için önemli olan diğer tüm anahtar kelimelerde başarı sağlayarak sıralamalarınızda ilerlemeler alabilirsiniz.
2- Kaybettiğiniz Değerli Backlinkler Olabilir
Arama sıralamalarınızın düşmesinin başka bir sebebi, sitenize verilmiş olan backlinklerinizi kaybetmeniz olabilir. SEO araçlarını kullanarak site dışı gelen linklerinizi kontrol edebilirsiniz. Eğer ki son günlerde gelen backlinklerde kayıplar yaşadığınızı gördüyseniz, sıralama kaybınızın nedeninin backlinklerden kaynaklandığını anlayabilirsiniz. İlk olarak bağlantı gelen sayfalarınızda bir düşüş var mı yok mu? Diye bakabilirsiniz. Ardından kayıp bağlantılarınızın sitenizde düşüş yaşadığınız sayfalarda mı? Bunları kontrol edebilirsiniz. Web sitenize gelen değerli bağlantılarınız kırıldıysa, bunları yerine yeni bağlantılar almaya gayret gösterebilirsiniz.
3- Kaldırılan Sayfalarınızı 301 ile Yönlendirin
Eski web sitenizi yeni bir sunucuya taşıyorsanız veya herhangi bir sayfanızı kaldırıyorsanız eğer 301 yönlendirme yapmadıysanız, sıralamalarınızda bir düşüş yaşayabilirsiniz. 301 yönlendirmesi ile arama motorlarına sayfanızın kaldırıldığını ve yeni sayfanızın yönlendirdiğiniz sayfa olduğunu söylersiniz. Böylelikle gelen kullanıcının eski adrese değil de yeni adrese gitmesini sağlarsınız. 301 yönlendirme doğru bir şekilde yaparsanız, sıralamanızı kaybetmesiniz.
4- Google Tarafından Cezalandırılmış Olabilirsiniz
Site sıralamanızda ani bir düşüş yaşıyorsanız bunun sebebi, Google’ın sizi cezalandırmış olmasından dolayı olabilir. Belki de Google’ın sevmediği bir şeyi yapmışsınızdır. Bunu anlamanın en iyi yolu, diğer arama motorlarındaki sıralamalarınıza bakmanızdır. Yandex veya Bing gibi arama motorlarında sıralamalarınız olması gerektiği gibiyse, Google’ın sizi cezalandırmış olduğunu anlayabilirsiniz. Cezanız ne olursa olsun kalkması için gerekli çalışmalarınızı yapmanızda fayda var. Bu aşamada Google Search Console bildirimlerinize bakabilirsiniz. Bu araçtan Google’ın sizi neden cezalandırdığına dair bilgilere ulaşabilirsiniz. Sorunlarınızı nasıl çözebileceğinize dair fikirler elde edebilirsiniz.
5- Google Güncellemeleri
Google her zaman kendisini güncelleyerek daha iyi bir arama motoru olmaya çalışır. Birçok site bu güncellemelerden yarar sağladığı gibi bazı sitelerde, bu güncellemelerden dolayı düşüş yaşayabilirler. Google güncellemelerinden kaçmak yerine, sitenizi Google’a daha uygun olacak şekilde sürekli güncel tutabilirsiniz. Google güncellemelerini takip edebileceğiniz, yerli ve yabancı kaynakları sürekli takip etmekte fayda var.
6- Sıralamalarda Site İçi İçeriklerin Önemi
Arama motorları, site içindeki içeriklere ve kullanıcı davranışına göre sitenizi kontrol etmektedir. Kullanıcıların aradığı bir kelime, sitenizde yeterli bir içeriğe sahip olamayabilir. Google da aranılan herhangi bir kelime, sitenizde yeterli bir içeriğe sahip değilse, Google sizi ikinci plana atıyor olabilir. Bu sebeple de Google da sıralamalarınız düşüyor olabilir. Sitenizi bu açıdan kontrol ederek, yeni özgün içeriklerle destekleyebilirsiniz.
7- Konum Farklılıkları
Google da oturumunuz açıkken yaptığınız sıralamalar ile oturumunuz kapalıyken yaptığınız sıralamaların farklı olduğunu hiç fark ettiniz mi? Bunun sebebi Google’ın ziyaret ettiğiniz siteleri hatta konumunuzu bile dikkate alarak, sıralamalarınızı değiştirmesinden dolayıdır. Sıralamalarınız, arama yapacağınız yerlere göre farklılıklar gösterebilir. Sıralamalarınızda daha doğru sonuçlar alabilmek için yalnızca bir bölgeye göre değil, diğer tüm bölgelere göre de kontrol etmeniz gerekebilir. Bunun için önerebileceğimiz en güzel yöntem, tarayıcıların gizli pencerelerinden yapılan kontrollerdir.
8- Rakipleriniz Neler Yapıyor?
Olması gereken her şeyi yapmanıza rağmen, sıralamalarınızda bir düşüş yaşıyor olabilirsiniz. Bunun nedeni, rakiplerinizin sizden daha iyi işler çıkarmasıdır. Rakiplerinizi sıklıkla takip ederek, sizden farklı neler yaptıklarını kontrol edebilirsiniz. Rakiplerinizin sizden farklı yaptığı işlemleri ortaya çıkararak, sizde kendi sitenizde onlardan daha iyisini yapabilirsiniz.
9- Site Sayfalarınızın Hızı
Site sayfalarınız yavaş yükleniyorsa, kullanıcı deneyiminizi olumsuz etkiler. Site sayfalarınızın yavaş yüklenmesi, site kullanıcılarınızın sitenizden hemen çıkmasına neden olabilir. Hiçbir web sitesi alternatifsiz değildir. Bu nedenle kullanıcılarınız sitenizdeki içerikleri görmek için beklemeyeceklerdir. Bu durumda sıralama kayıpları yaşanmaktadır. Sitenizin hız performansını sürekli takip altında tutmanızda fayda var.
10- Sunucu ve Tarama Hatalarını Takip Edin
Siteniz ile ilgili, Google sunucu sorunları bildiriyor olabilir. Bunun sebebi, sunucunuzda olabilecek sorunun yanında, Googlebot’u yanlış yönlendirdiğinizden de kaynaklanıyor olabilir. Örneğin; Google’ın kullandığı IP adreslerini yanlışlıkla engellemiş olabilirsiniz. Sunucu günlüklerinizi düzenli olarak kontrol ederek, oluşan hataları tespit edebilirsiniz.
11- Site İçi Gezinme
Site içi gezinmeniz kolay ve rahat olmalıdır. Sayfalarınız ve kategorileriniz arasında, kolay erişim imkanı sağlamanız, kullanıcı deneyimi açısından önemlidir. Örneğin; kolay ve anlaşılabilir menü yapısı, sayfalar arası breadcrumb kullanımı ve iç linklemeler gibi konuları gözden geçirmenizi öneririz. Site içi gezinme sorunlarınız varsa, sıralamalarınızda kayıplar yaşamanız doğaldır.
12- Sitenizden Dışarı Verilen Bağlantılar
Sitenizden, farklı sitelere verdiğiniz bağlantıların, SPAM içerikli veya güncel olmayan bağlantılar olmadığından emin olmalısınız. Sitenizde kullandığınız kötü bağlantılardan dolayı, Google tarafından cezalandırılabilirsiniz. Google tarafından cezalandırılmamak ve organik trafiğinizi büyütmek ve yüksek kaliteli bağlantılar kurmak için stratejiler geliştirebilirsiniz. İyi bağlantılar oluşturabilmek için aşağıda verilmiş olan bazı önerilere bakabilirsiniz;
• Eski kırık bağlantılarınız yerine yeni güncel bağlantılar oluşturabilirsiniz.
• Güncel haber makalelerinden alıntı yapmak için PR kullanabilirsiniz.
• Güzel bir içerik yazın ve insanların bu içeriğe ulaşabilmesi için sosyal medyada yoğun bir şekilde tanıtın.
13- Web Sitenizdeki Yeni Değişiklikler
Web sitenizin tasarımını yeniden yapmaya karar vermek, sıralamalarınızda düşüşler yaşamanıza sebebiyet verebilir. Eğer sitenizi yenilemek ve sıralamalarda düşüşler yaşamak istemiyorsanız aşağıda sizlere yardımcı olabilecek önerilere bakabilirsiniz;
• Sitenizdeki tüm URL’lerinin yeni adreslerine 301 ile doğru yönlendiğine emin olmalısınız.
• Yeni sitenizde bağlantılarınızın doğru çalıştıklarından emin olmak için tüm bağlantılarınızı gözden geçirerek kontrollerinizi sağlayın.
• Yeni sitenizi yayına almadan önce, gerekli tüm SEO teknik analizlerinizi yapın.
14- Site İçi Teknik SEO
Site içi teknik SEO, sitenizin kalitesini ve rahat indekslenmesini sağlar. Harika bir içeriğiniz olabilir ama teknik hatalar yaşıyorsanız, Google içeriklerinizi görmüyor veya tarayamıyor olabilir. Bu konuda profesyonel destek alabileceğiniz gibi çeşitli SEO analiz araçları da size yardımcı olabilir. Analiz araçlarından aldığınız raporları sitenizde uygularken dikkatli olmalısınız. Yanlış yorumlamalarınız nedeniyle, yanlış uygulamalar yapabilir ve gerilemeler yaşayabilirsiniz.
15- Sunucunuz Yüksek Trafiğe Cevap Vermiyor Olabilir
Sitenize giren kullanıcı sayısında artış olmuş olabilir. Sunucu kapasiteniz bunu karşılayamazsa, sitenizde yavaşlamalar ve kapanmalar yaşanabilir. Buda sıralamalarınız da düşüş yaşamanıza sebep olabilir. Sunucu kaynaklarınızda, trafiğinize dayalı yükseltmeler yapmalısınız.
16- Meta Title ve Description Açıklamaları
Meta title ve description açıklamaları, arama motorlarına sayfalarınızın hangi konuları içerdiğine dair bilgiler verir. Google sitenizi kontrol ettiğinde ilk olarak bu bilgilerinizi kontrol eder. Bunları yazarken sayfalarınızla alakalı bilgiler içerdiğine emin olmalısınız. Sayfa içeriği ile tutarsız olan title ve description içerikleri, Google tarafından olumlu karşılanmaz. Hedefiniz anahtar kelimelerinizin de içinde kullanabileceğiniz, SEO uyumlu düzgün cümleler kurmak olmalıdır. Birden fazla aynı içeriğe sahip başlığı kullanırsanız, sadece Google’ın değil kullanıcılarınızın da kafasını karıştırmış olursunuz.
17- Trafik Kaynağı
Sitenizin trafiği, yalnızca sitenize yapılan ziyaretçi sayısı ile değil, aynı zamanda tıklanan sayfa sayısını ve bu sayfalarda harcanan süreleri de içerir. Sitenize gelen trafiklerin sebebi aşağıda verilmiş olan kaynaklardan dolayı olabilir;
• Eposta pazarlama
• Yönlendirmeler
• Doğrudan trafik
• Organik arama
• Ücretli arama
• Sosyal medya
Peki bunlardan hangisi daha iyi? Bu soruya cevap arıyorsanız eğer, hangi kaynak en çok etkileşimi alıyorsa ve en düşük çıkma oranına sahipse o kaynak en iyisidir.
Örneğin doğrudan trafik siteniz için en iyilerinden olabilir. Bunun sebebi, Google aramasına ihtiyaç duyulmadan, direkt olarak sitenize gelinmesi, marka bilinirliğinizin olduğunu gösterir.
18- Site Sayfalarınızda Geçirilen Süre
Sitenizde harcanan zaman, arama sıralamanızı etkileyebilir. Site sayfalarınızdaki hemen çıkma oranı ve site sayfalarınızda harcanan ortalama süreyi Google Analytics aracı ile ölçebilirsiniz. Bu ölçümler sıralama faktörlerinizi etkileyen ölçümler olmayabilir. Ancak kullanıcılarınıza iyi bir deneyim sunup sunmadığınızı gösterir. Kullanıcısını mutlu eden web sitelerini Google’da mutlu edecektir.
19- Kopya İçerik Sorunları
Google, web sitenizde yayınladığınız kopya içerikleri algılayabilmektedir. Google arama sonuçlarında orijinal içeriğe öncelik vereceği için farklı sitelerden kopyalanan içerikler, sitemizin trafiğini olumsuz etkilemektedir. Sitenizin genelinde kullandığınız içeriklerin tamamı özgün ve hiçbir kaynakta paylaşılmamış olması gerekmektedir.
Arama Sıralamalarınızı ve Trafiğinizi Koruyun
Sıralama kayıplarınızı bulabileceğiniz detaylı bir rehber sizlerle paylaştık. Sıralamalarınızı bir anda düzeltebileceğiniz hiçbir kısa yol ya da yöntem yoktur. Bu nedenle sürekli analiz ve optimizasyon yapmanız gerekmektedir. Unutmayın ki siteniz için her zaman yapabileceğinizin daha iyisi vardır. Hiçbir zaman yapılacak bir şey kalmadı umutsuzluğuna kapılmayın.
Bir Önceki Makalemiz : 2021 SEO Teknikleri ve Google Sıralama Sinyalleri
Bir Sonraki Makalemiz : En Çok Yapılan SEO Hataları ve Modası Geçmiş Teknikler