Google 2018 Yılı Önemli Algoritma Güncellemeleri ve Etkileri

Google 2018 Yılı Önemli Algoritma Güncellemeleri ve Etkileri

Google’ın stratejisinde, markanızın otoriterliği, içeriklerinizin derinliği veya uzunluğu hangi derecede önemli olabilir? Bildiğiniz gibi 2018 yılı içerisinde Google, temel algoritmalarında; Mart, Nisan ve Ağustos aylarında, önemli güncellemeler yaptı. Peki bu 3 önemli temel algoritma güncellemesi arasındaki ortak özellikler neler? Cevaplar, bu yazımızda! 

2018 Yılında Tam 3 Temel Algoritma Güncellemesi!

Bu yıl, Google’la ilgili enteresan bir yıl oldu diyebiliriz. Bir sene içerisinde tam 3 tane temel algoritma güncellemesi yaşadık! Biz de sizlerle, bu güncelleştirmelerle ilgili birçok yeni haberi ve datayı paylaşmıştık. 

Özellikle Ağustos güncellemesiyle ilgili gözlerden kaçan önemli bir değişim var. O da, sitenizin otoriterliği ile ilgili. Birçok uzman, Ağustos güncellemesinin marka otoritesi ile ilgili olduğunu ve geçmişteki 2 güncellemeyle birlikte birbirlerini tamamladıklarını düşünüyor. Tabii ki, yaşanan tek değişim sadece bu konuyla ilgili değildi, daha birçok değişkenle de karşılaşmıştık. Bizim özel olarak site (marka) otoriterliği üzerinde durmamızın nedeni, neredeyse hiçbir makalede bu konuya yeterince yer verilmemesi. 

Google; Mart, Nisan ve Ağustos Algoritma Güncellemeleri Hakkında 

Dilerseniz, ilk olarak tüm güncellemeleri ve yaşanan değişimleri kısaca hatırlayalım. 

En büyük değişimlerden birisi, web sitelerinin tutarlılığı ile ilgiliydi. Google, sitelerin yapılan sorgulamalarla tutarlılık ilişkisini ayrı olarak ele aldı diyebiliriz. Buradaki kritik nokta, her zaman olduğu gibi kaliteydi (site kalitesi, marka kalitesi, içerik kalitesi... vb.) 

Harika bir siteniz olabilir; ama hem sorgularla hem de kendi içerisinde bir tutarlılığa, bütünlüğe sahip değilseniz, son güncellemelerden ne yazık ki olumsuz olarak etkilendiniz. 

Kaliteli içerik de tek başına yeterli değil. İçeriklerinizin de kendi arasındaki tutarlılığına, bütünlüğüne özen göstermelisiniz. 

Yukarıdaki bu etkiler, bizzat Google tarafından ve Google yöneticileri tarafından teyit edildi. 

Mart ve Nisan Güncellemelerinin Etkisi

Biraz önce söylediğimiz gibi, Mart ve Nisan güncellemelerinde gözden kaçan önemli bir sıralama faktörü var. O da, içeriklerin derinliği (anlamlı olması) ve format uzunluğu ile ilgili. Eğer, sitenizde geniş hacimde, belirli bir temada çok sayıda kaliteli içeriğe yer verdiyseniz, son güncellemelerin size olumlu sonuçlar getirdiğinden emin olabilirsiniz. 

İçeriklerin Derinliği, Uzunluğu Derken Ne Kastediliyor?

İçerikler, konusunun uzmanları tarafından üretilmeli. 

İçeriklerin hacmi büyük olmalı (Her ay 10 içerik ve daha fazlası… Yüzlerce de olabilir)

İçerikler, anahtar konulara ayrıntılı ve kapsayıcı bir şekilde nüfuz etmeli. 

İçeriklerin özgün olması gerekiyor. Yani, yüzlerce içerik üretiyor olabilirsiniz, ama hep aynı şeyi anlatıyorsanız, size bir faydası olmayacaktır. 

Yukarıdaki maddeleri hayata geçirebilen web siteleri, Mart ve Nisan algoritma güncellemeleri ile birlikte oldukça başarılı grafiklerle karşılaştılar. Hatta, SEO görünürlüğü iki katına çıkan sayfalarla da karşılaştık. Bu, çok değerli bir başarı ivmesi! 

Genel olarak, kaliteli içeriklere önem veren sayfalar, hak ettiği ödülü aldı diyebiliriz. 

Ağustos Güncellemesi Hakkında

Ağustos güncellemesinin yarattığı etkiler, kısaca, aşağıdaki şekilde oldu:

1. Sağlıkla ilgili web siteleri, güncellemeden ciddi oranda etkilendi. Tabii, sadece sağlıkla ilgili konulara değinen siteler değil, farklı temaların da etkilendiğini gördük, ama en çok göze çarpan sağlık sektörü oldu. 

2. Otoriterlik, uzmanlık ve güvenilirlik artık çok daha önemli! İçeriklerinizde, uzman yazarlarla çalışın. Güvenilir ve otoriter kaynaklar göstermekten çekinmeyin, hatta gösterin. Online itibar yönetiminize önem vermelisiniz. 

3. İçeriklerin, kullanıcının ne aradığı ile özdeşleşmesi, artık daha değerli! 

4. Geleneksel SEO ile ilgili değişimler de yaşandı; tarama (crawl), mobil uyumluluk…vb. 

Uzmanlar, Google’ın Mart güncellemesiyle, Nisan ve Ağustos güncellemeleri arasındaki aralıkta veri topladığını ve son güncellemenin bu verileri dikkate alarak yapıldığını söylüyorlar. Bu yüzden, aslında her 3’ü de birbirini tamamlayan parçalar diyebiliriz! 

Sonuç:

Hepsini toparlamak gerekirse… Her 3 algoritma güncellemesinin birçok konuyu kapsadığı biliniyor. Tek odak, site otoriterliği değildi tabii ki. Ama, tüm etkiler arasında, önemli bir paya sahip olduğu açık ve net. Peki bu önemli değişim ne anlama geliyor? Bir site sahibi olarak neler yapmalısınız? 

Kullanıcı deneyimine ve içeriğe yatırım yapmaya devam edin. 

Marka otoriterliğine (web sitenizin otoriterliğine) yatırım yapmaya devam edin. 

Zaten, yukarıda bununla ilgili yeterli ayrıntıyı sizlere sunduk. Hedefiniz; içerikleri ilgi gören, saygın, özgün, güvenilir bir site yaratmak olmalı.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim