Google Hummingbird güncellemesi

Google Hummingbird güncellemesi

Google Hummingbird niye geldi?

Google Hummingbird 2010’dan beri yapılmış en büyük Google arama algoritması değişimi. Google’ın amacı nedir? Nereye doğru yol alıyor? Google senelerdir aslında hayalini gerçekleştirme konusunda en önemli adımı attı, Google artık bir robot olmaktan çıktı, düşünen ve insan dilinin algoritmalarını çözebilen bir hale geldi. Daha yeni başlıyoruz, fakat ufukta neler bizi beklediğine dair birçok ayrıntıyı bu güncelleme gösteriyor.

Lafı uzatmadan, hemen Google’ın amacını ortaya dökelim. Google’ın amacı çok basit kelimelerle açıklarsak: Artık Yumurta, Domastes, Biber yazdığınızda karşınıza domates hakkında en çok backlink sahibi site değil, menemen nasıl yapılır? Başlıklı yazılar çıkması olası. Google’un amacı dil yapısının içinde barındırdığı niyetleri çözebilmek, bir ‘kuş’ ‘kanatlarını’ ‘dakika’da kaç defa ‘çırpar’ diye kelime kelime soruları algılamıyor artık Google, bir kuşun kanadını çırpma sayısını aramaya koyuluyor soruyu görmesi ile beraber. Robotluktan çıkan, insanın dilini paylaşabilen bir Google için ilk başlangıç böylece verilmiş oldu.

Önceki aramalarınızı hatırlayın, aramayı özelleştirdikçe çıkan sonuçlar anlamsızlaşırdı, anahtar kelimelere odaklanan Google bize niyetimizden alakasız anahtar kelimelerle ilgili sonuçlar çıkartırdı. İşte bu artık değişiyor. Bir başka örnek daha verelim, Tereyağ’ında Zeytinyağına oranla ne kadar işlenmiş yağ vardır diye aratmak istediğinizde artık, Tereyağ ile Zeytinyağını karşılaştır! diye aratabilirsiniz.

Hummingbird için optimizasyon ne demek? Optimizasyonda artık, anahtar kelimeye odaklanma devri bitti, 300 kelimede bir şu kelimeyi kullanmak, %3 yoğunluğunda anahtar kelime serpiştirmek, bunlar artık çok eski yöntemler ve artık kutusuna koyup rafa kaldırmanın vakti geldi. Yakında bu gidişle Turizm hakkında bir tartışma şeklinde geçen ama içinde turizm kelimesi hiç bulunmayan oldukça aydınlatıcı bir makale turizm diye arattığınızda çıkabilecek. Buna hazırlıklı olun. Artık anahtar kelimelere odaklanan yazılardansa, anlatım ve tanımlamaya dayanan yazılardansa tartışma şeklinde yazılmış, fikir alışverişi yapan deneme şeklinde yazılar çok daha önem taşıyor. SEO için masraflar artıyor galiba? Biraz daha kalifiye yazarlara ihtiyaç duyulabilir artık.

Eskileri yeniden yenileyelim: Anahtar kelimeye değil, bir niyetle yazılmış yazılan yazılara yönelmeniz gerekiyor artık. Çünkü artık Google niyetleri izleyip takip ediyor!

Madem ki insanların dillerini ve yapısına artık Google daha çok hakim, artık anahtar kelimelere odaklanan yazılardan çok sosyal iletişimler kurmak gerekli sitelerden daha çok önem taşıyor. Artık Google bir robot değil, Google bir ‘sosyal arama motoru’ bunu göz önünde bulundurmak zorunda artık optimizasyonla ilgilenenler.

%90 arama sonuçları etkilendi bu yeni güncellemeden!

Daha önce böylesi görülmüş müydü? Sanmıyoruz. Artık arama sonuçlarında rekabette çok uzun kelime öbekli anahtar kelimeler kullanmak çok yanlış. Artık anahtar kelimeye değil niyete odaklandığından, anahtar kelimelerin hepsini avlamaya çalışan uzun bir anahtar kelime öbeği kullanmak hiç işe yaramaz. Yine de, Hummingbird, her şeyi kaldırıp çöpe atmıyor, hala eski arama sonucu algoritmalarının yapısı devam ediyor, Hummingbird yeni bir yapıda bunları yeniden birleştiriyor diyebiliriz. Bir site, hem bir anahtar kelime hem de bir sorguya denk düşen içeriğe sahipse, Hummingbird ile yerini koruyacaktır.

Hangi siteler zarar gördü? Çok uzun anahtar kelime öbeklerine yatırım yapmış siteler zarar gördü, bu kesin. Organik bir optimizasyon stratejisi benimsemiş siteler daha da ağır bir zarar gördü bu güncelleyme beraber. Google artık doğallaşmak ve insan aklı ile senkronize davranabilen bir yapıya ulaşmaya çalışıyor. SEO’da giderek zorlaşıyor dolayısıyla.

Google Hummingbird hakkında hep şu deniyor, daha kullanıcı arkadaşı bir Google ile karşı karşıyayız. Peki, işte kullanıcının niyetini gramerden çözen ve yapıyı değil, diyaloğu anlamaya çalışan Google tam olarak bu anlama geliyor. Bir soru cümlesinin tamamı, Hummingbird algoritmaları için önem taşıyor, parça parça ihtimallerden ise sorunun geneli Google için artık sorgu değeri taşıyor. Google daha önceleri bazı kelimeleri görmezden gelerek aramayı gerçekleştiriyordu, artık tüm cümleyi mutlaka göz önünde bulunduruyor.

Google Hummingbird ile kullanıcılar ne yapabiliyor?

‘’Bana Türk Sanat müziği sanatçılarından bahset’’ dediğinizde Google artık cevap verebilir hale geliyor yavaş yavaş. Anıtkabir’in fotoğrafları dediğinizde karşınızda Anıtkabir çıkıyor, ikinci bir aramada yüksekliği ne kadar? Diye sorduğunuzda size yüksekliğini de söyleyebilecek. Hummingbird buna ortam sağlıyor, zamanla böyle sonuçlar görebileceğiz.

Karşılaştırmalar yapabileceğinizden daha önce de bahsetmiştik. Dünya ile Jüpiter’i karşılaştır dediğinizde veriler size bu soruya yönelik aktarılacak.

Coğrafi bölgeye göre arama sonuçları da artık mümkün. iPhone5s almak için en iyi yer neresi diye arattığınızda Google size bulunduunuz yere en yakın yerlerin listesini çıkartacak.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim