UX (Kullanıcı Deneyimi) İle Yüksek SEO Performansı

UX (Kullanıcı Deneyimi) İle Yüksek SEO Performansı

Google Arama Kalitesi stratejistlerinden Andrey Lipattsev’e Google’ın en önemli sıralama faktörlerinin hangileri olduğu sorulduğunda, şöyle bir cevap vermiş:

“İçerik, linkler ve RankBrain” 

Uzun zamandır, hem Google’dan, hem de SEO’nun profesyonellerinden linklerin ve içeriğin sıralamalar için ne kadar değerli olduğunu sürekli duyuyoruz. Peki, üçüncü faktör, yani Google’ın yapay zekâsı “RankBrain” bu noktada nasıl bir fonksiyona sahip? 

RankBrain’in yukarıda sayılan en önemli 3 sıralama faktörü arasında özel bir yeri var. Çünkü RankBrain kullanıcı davranışlarını da tıpkı birer kaynak olarak ele alıyor. 

Peki, bu kullanıcı davranışlarını etkileyen (olumlu anlamda) en önemli faktör ne olabilir? Tabii ki, UX! Başka bir deyişle, web sitenizin (genel tasarımının) kullanıma ne kadar elverişli olduğu! 

Eğer web sitenizin performansını artırmak istiyorsanız; içerik ve link geliştirme çalışmalarınız ne yazık ki tek başına yeterli olmayacaktır. Ama, iyi haber şu ki, UX (Kullanıcı Deneyimi) iyileştirmesi yapabileceğiniz teknikler de var. 

SEO Performansınızı Maksimuma Taşıyacak 5 Özel UX (Kullanıcı Deneyimi) Tekniği

Mobil Uyumluluk 

Google, web sitelerinin mobil uyumluluğuna özel bir değer verdiğini hiçbir zaman saklamadı. Mobile-first indeks geçişi, bunun kanıtlarından sadece bir tanesi. Nedeni de, cihaz ve aramalardaki ağırlığın mobil cihazlara doğru evrilmesidir. 

Eğer web siteniz mobil uyumlu değilse (ya da mobil versiyon, yeterince optimize edilmemişse) %50’ye varan oranlarda web trafiği kaybı yaşayabilirsiniz! 

Site Mimarisi Optimizasyonu 

Bu noktada, Google gibi arama motorlarının işini kolaylaştıran bir site mimarisi hedeflemelisiniz. Örneğin; linkleriniz oldukça net ve açıklayıcı bilgiler vermeli. Bir kullanıcının web sitenizdeki herhangi bir linki tıklayacağını hayal edin. O linki tıkladığında, karşısına ne tür bir içerik çıkacağını daha başından tahmin edebiliyor olmalı. 

İdeal site mimarisindeki altın kural çok açık ve nettir! Kullanıcı, web sitenizde, aradığı içeriğe (veya ürüne vb.) birkaç tıklamayla kolayca ulaşabilmelidir. Sayfalar arasında kaybolmamalıdır! 

Link formatı ve linklerin sayfa düzenindeki yerleri, tutarlı olmalıdır. Buna, sadece link yapısı değil, linklerin açıklamaları da dahil. 

Site hızı 

Çok yakın bir zamanda yapılan bir araştırma, ortaya çarpıcı sonuçlar koydu. Web sitenizin sadece bir saniye daha geç açılması demek, dönüşüm (bunu satış oranı olarak da düşünebilirsiniz) oranlarının %7’e kadar düşmesi anlamına geliyor! 

Web siteniz, 3 saniyeden daha geç açılıyorsa, ziyaretçilerinizin %40’ı sitenizi daha henüz açılmadan terk edecektir. 

Web sitenizi hızlandırabileceğiniz teknikleri şu başlıklar altında düşünebilirsiniz:

• CDN kullanın

• “caching” kullanın 

• Gereksiz komut dizilerinden (script) ve eklentilerden kurtulun

• Görsellerinizi sıkıştırın. 

• CSS ile arka plan görsellerinizi optimize edin

• JavaScript ve CSS kodlarınızı minimize edin

Kullanıcının İşini Kolaylaştıran Ekmek Kırıntıları (Breadcrumb) Tekniği 

Bu teknikle, site ziyaretçileriniz, web sitenizde gezinirken nerede olduklarını kolaylıkla bilirler. Böylece, daha önceki bir sayfaya ya da ilgilendikleri yeni bir sayfaya kolayca geçiş yapabilirler. 

Bu tekniği özel kılan şey şudur. Sadece sitenizi ziyaret eden kişiler için değil, Google için de işleri kolaylaştıran bir tekniktir! 

Doğru bir “breadcrumb” tasarımı ile Google site yapınızı daha kolay anlar. Bunun sitenin indekslenmesinde oldukça olumlu katkıları da oluyor! 

İçeriklerin Okunurluğu 

Sıkça söz edilmiyor olsa da, içerik de UX ile oldukça ilişkilidir. Bu noktada aşağıdaki teknikleri uygulamanızda fayda var:

• İçeriğinizin doğru bir formatla organize edildiğinden emin olun. 

• Uzun paragraflar tercih etmeyin. 

• Dil bilgisi kurallarına; imla, yazım kurallarına uyun. 

• İçeriklerinizde görseller kullanarak onları daha çekici hale getirin. 

UX İle Satışlarınızda Artacak!

İyi bir UX, sadece SEO başarınızın artırmakla kalmaz. Kullanıcılar, sitenizden oldukça memnun kalacak ve yine mutlu bir şekilde ayrılacaktır. Müşterilerde yaratacağınız bu memnuniyet, satış oranlarınıza mutlaka yansır!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim