Google'dan Şubat Güncellemesi Var !

Google'dan Şubat Güncellemesi Var !

Şubat ayına hızlı başladık! Çünkü Google’ın yeni bir güncellemeyi hayata geçirdiği konusunda söylentiler var. Takip araçlarına baktığımızda, grafikler de söylentileri destekler nitelikte!
Daha derin bir araştırma, güncellemenin; backlink’ler, PBN’ler (Blog Networkleri), Penguin veya backlink etkileri üzerine bir ayarlama ile ilgili olabileceğini işaret ediyor. Aktif SEO toplulukları da bu tahminleri doğruluyor!


Global SERP Değişkenleri Ne Söylüyor?
SERP izleyicilerine göz attığımızda, şubat ayının ilk haftasında, normal dışı hareketler görüyoruz. Sıralama Riski Endeksi de 1 Şubat ve 2 Şubat için oldukça net bir yükselme gösteriyor. Google’ın ocak ayında yaptığı güncellemeyle birlikte gördüğümüz değişimler kadar olmasa da, fark edilebilir bir hareket mevcut. 


SERPmetrics
SERPmetrics grafikleri ise bir hayli dikkat çekici! Grafik eğrilerinde, ocak ayında karşılaştığımızdan daha büyük bir değişim var ve bu değişimin şubat ayının ilk haftasına yayılmış bir şekilde devam ettiğini gözlemledik.

 
MozCast
MozCast raporu da şubatın ilk haftasını tamamen kapsayan bir değişimi doğruluyor. Rapor sadece 5 Şubat’a kadar bilgi gösterirken, 5 Şubat için gösterdiği veriler SERPmetrics ile paralel.

 
Google Grump
Google Grump veri grafikleri, öncelikle 1 ve 2 Şubat’ta yükselme göstermiş. Diğer önemli yükselme 7 Şubat’ta ve diğerlerinden daha yüksek! 


SEO Toplulukları Neler Konuşuyor?
1 ve 2 Şubat’ta, SEO topluluklarında da konuyla ilgili hararetli tartışmalar yapılmış ancak sonrasında bir durgunluk var. Tahminimiz öyle ki, yeni verileri beklemek istediler. Tartışmalar genellikle PBN’lerle ilgili yapılan bir algoritma değişikliği ile ilgili. O yüzden sizlerle hemen PBN’lerle ilgili önemli detayları paylaşalım. 


PBN’ler Hakkında Hızlı Bir Bilgilendirme
PBN’ler (Personal Blog Networks) aslında black hat diye tabir edilen, hoş karşılanmayan bir tekniktir. Örneğin, Google’ın bu tekniğin kullanılmasını pek de sevmediğini hemen belirtelim. Hatta sizi cezalandırabilir (penalty) de! Webmaster’lar bu tekniği kullanarak kullanım süresi dolmuş farklı domain’leri satın alıp bu sitelere içerik girerler. Sonra da bu sitelerde kendi öne çıkarmak istedikleri web sitesine backlink yönlendirmesi yaparlar. Yani adı üzerinde, bir tür blog ağı geliştirir ve kendi yararlarına kullanırlar diyebiliriz. 
Google da aktif bir şekilde bu siteleri tespit etmenin peşindedir ve buna uygun algoritmalar da geliştiriyor. Ancak kimi webmaster’lar bu değişimlere bir süreliğine olsa da uyum sağlayabiliyorlar. 
Eğer web sitenizin uzun dönemli olarak indekslenmesini istiyorsanız (ki hedefiniz bu yönde olmalı), bu tür black hat tekniklerden uzak durmalısınız. Birazdan da açıklayacağımız gibi, görünen o ki bahsettiğimiz Google güncellemesi tam da bu tür spam davranışlara karşı alınmış yeni bir önlemmiş gibi görünüyor. 


Sonuç:
Şubat güncellemesi haberimize dönecek olursak, SEO topluluklarındaki kimi webmaster’ların indekslemelerin azaldığı yönündeki yorumlara karşı çıktıklarını da tespit ettik. Konuyla ilgili diğer fikirler Google’ın PBN’leri hedef almış olabileceği ve Google Penguin’de yeni bir güncellemeye gitmiş olabileceği yönünde. 
Güncelleme olasılığı ile ilgili yapılan önemli yorumlar arasında 24 Ocak’ta karşılaştığımız algoritma güncellemesine benzer şekilde yeni bir güncelleme yapıldığını düşünen webmaster bulunuyor! 
Sonuç olarak, SERP iz sürücülerinden aldığımız verilere dayanarak yeni bir güncellemenin gelmiş olduğunu açık ve net bir şekilde doğrulayabiliriz! Ancak yapılan güncellemelerin daha çok spam davranışlarına karşı (sahte link devalüasyonları, sahte PBN’ler, Penguin’i yanıltıcı düzenlemelere gitmek gibi…) bir aksiyon olduğunu tahmin ediyoruz. 
Spam davranışı göstermeyen web sitelerini etkileyen bir güncelleme ise henüz yok gibi görünüyor. Etik kalmaya ve kaliteli içerikler üretmeye devam edin! 



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim