Temel SEO Kontrol Rehberi

Temel SEO Kontrol Rehberi

Küçük ve orta ölçekli işletmeler, bu temel SEO denetim kılavuzuyla, SEO çalışmalarını kontrol edebilirler. 

Eğer bir SEO ajansıyla çalışabilecek kadar bütçeniz yoksa, dert etmeyin. Bu rehber yardımıyla hangi konuda eksikleriniz varsa, bu eksiklikleri belirleyebilirsiniz. Her zaman olduğu gibi, sözü hiç uzatmadan maddelere geçelim!

Temel Hazırlık Süreci ve Kontrolleri 

Google Analytics Kurulumu

Google Analytics ile ilgili aşağıdaki faktörleri bir bir inceleyin.

• Google Analytics, web sitenizdeki her bir sayfa için, doğru bir şekilde kurulmuş mu? 

• Sitenizdeki önemli gördüğünüz aksiyonları (Örneğin; satın alma tıklamaları) “dönüşüm” olarak işaretlediniz mi?

• Analytics, HTTP / HTTPS yapılandırması tamamlanmış mı? 

Ayrıca, Google Analytics verilerinin ne kadar mantıklı olup olmadığını sorgulayın. Böylece, karar alırken yanlış bilgileri kaynak olarak kullanmamış olursunuz. Verilen bilgilerin mantıklı veya doğru olup olmadığından bahsederken şunu kastediyoruz. Gerekli kurulumu doğru ve yeterli bir şekilde yapmadıysanız, doğal olarak Analytics de size hatalı veriler sunacaktır. 

Google Search Console 

Google Search Console ile ilgili söyleyeceklerimiz, biraz yukarıdaki birinci maddeye benziyor. Yine, ayarların doğru bir şekilde yapılandırıldığından emin olmanız gerekiyor. Peki, hangi noktalara odaklanmalısınız? 

• Doğru “protokol” ve URL 

• Yayın / Kapsam tabı, size beklentiniz dahilinde indekslenen sayfa sayısını gösterir.

• “Sitemaps” size mevcut site haritası listenizi gösterir. Eğer henüz bir sitemap eklemediyseniz mutlaka ekleyin!

• Mobil Kullanılabilirlik tabı, mobil hatalarla ilgili bilgi veriyor mu?

• Linkler tabında herhangi bir tuhaflık olup olmadığını kontrol edin. 

Google Search Console, sizinle paylaştığı veriyi, direkt olarak Google’dan çeker. Yani güvenilirdir! Bu yüzden, bu araçtaki verilere ciddiyetle yaklaşın. Eksik olduğunuz alanları belirleyin ve hiç üşenmeden eksiklerinizi tamamlayın. 

Cevaplandırma Kodları / Response Codes 

Bu kodları analiz edebileceğiniz yardımcı araçlar var. Bu araçları kullanarak; yüksek başarı gösteren kodların farkında olmanız iyi olur. Örneğin; çok fazla yönlendirme veya 404’le mi karşılaşmışsınız? Bu madde biraz daha teknik bir konu olduğundan, bir uzmandan yardım talebinde bulunmanızda fayda var. Yine de, SEO denetimi için önemli bir madde. 

URL Analizi

Bahsettiğimiz yardımcı araçlar, size URL’lerinizi analiz etmeniz açısından da büyük bir katkı sağlayacaktır. Web sayfanızdaki tüm URL’leri bu şekilde tek tek analiz edebilirsiniz. Bahsettiğimiz bu tür yardımcı araçlarda en değerli ve işinizi görecek kısım “Overview” yani “Gözden Geçir” tabıdır. Bu kısma bakmanız bile yeterli! Bu tabda; parametreler, 115 karakterden daha uzun URL’ler, düşük skorlu URL’ler, büyük harf içeren URL’ler gibi çok farklı kategorilerde analizler gerçekleştirebileceksiniz. 

Site Yapısı

URL analizlerinde, yapınızın bir genel resmini çıkartmalısınız. Daha anlaşılır bir şekilde ifade etmek gerekirse, URL’lerinizin organizasyonu önemlidir! Örneğin; birbirleriyle yakınlık teşkil eden URL’leriniz gruplandırılmış mı? Alfabetik filtreleme yaparak, bu analizi kolaylaştırabilir, organizasyonunuzu denetleyebilirsiniz. 

Somutlaştırmak gerekirse, aşağıdaki organizasyon oldukça temiz ve başarılı. (Diyelim ki SEO ve PPC hizmetleri sunan bir işletmesiniz)

• https://www.seocu.com 

• https://www.seocu.com/seo 

• https://www.seocu.com/seo/audit  

• https://www.seocu.com/seo/retainer  

• https://www.seocu.com/ppc  

• https://www.seocu.com/ppc/audit  

• https://www.seocu.com/ppc/Management  

Her sayfa için, içeriklerin fonksiyon gösterdiği sinyalleri değerlendirdiğimizde, bu site yapısının doğru sinyaller verdiğini söylemek mümkün (yukarıdaki örneğimizden bahsediyoruz.)

Yine bu noktada; Lokasyon, verdiğiniz hizmetler (servisler) ve blog postları, özellikle yerel işletme sahibiyseniz oldukça önemlidir. Sık sık kullandığımız çekmece dolabı örneği burada da geçerli. Çekmecenizin düzenli olduğundan, çekmecedeki her bir dosyanın da iyi bir şekilde organize edildiğinden emin olmalısınız.

Teknik ve Uygulama Adımları

Sayfa Başlıkları (Meta Title) 

Önceki yazımızda da bahsettiğimiz yardımcı araçlarda “Sayfa Başlıkları” isminde bir sekme bulunuyor. Bu sekme sayesinde, tüm sayfa başlıklarınızın iyi bir şekilde organize edilip edilmediğini kontrol edebilirsiniz. 

Doğru kurgulanmış bir sayfa başlığı; ana pozisyondaki anahtar kelimeyi, yerel bir işletmeyseniz bulunduğunuz bölge veya konumu, web sitenizdeki hangi bölüme hitap ettiğini (ürünler vb.) içerebilir. 

Örneğin;

“Küçük İşletmeler için SEO Denetimi, Taksim İstanbul | SEOCU” … gibi. 

Sayfa başlıklarındaki ideal karakter sayısı nedir diye soracak olursanız, tavsiye edilen aralık 35 ilâ 65 karakter arasıdır. Tabii ki, “space” tuşu boşlukları da buna dahil. 

Sayfa Açıklamaları (Meta Descriptions)

Google gibi arama motorları sitenizi listelerken, meta açıklamaların tekst formlarını kullanır. Bu yüzden, kullanıcılardan aldığınız tıklamaları artırmak için, bu şansı değerlendirmenizde fayda var. Yine, “meta descriptions” açıklamalarınızı kolaylıkla revize edebileceğiniz yardımcı araçlar bulunuyor. Biraz araştırma yapmanız yeterli. 

Headers / Ana Başlıklar 

H1, H2 etiketli ana başlıklarınızı kontrol edin. “Anlamlı” olmaları, odaklanmanız gereken en önemli detay. Ana başlığın görevi de budur. Ana başlıklarınız, örneğin; bir sayfa ismi veya sayfanızın ana başlığı olabilir. 

Site Hız Analizi

Site hızınızı denetleyebileceğiniz araçlardan birisi “Google PageSpeed Insights” aracıdır. Bununla birlikte “Google Mobile Speed Test” aracını da kullanabilirsiniz. Bu araçlar ücretsizdir! Ayrıca, yapabileceğiniz güncellemeler ve onarımlar ile ilgili size profesyonel bir rapor da sunar. 

Teknik SEO Kontrolleri

Son olarak, sitenizi olumsuz anlamda etkilemesini istemeyeceğiniz, aşağıdaki denetimleri de yapmanızda fayda var. Aynı zamanda, SEOCU.COM SEO analiz aracımız ile aşağıdaki bu tüm kontrolleri hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.

• 404 kodları

• Kullanışlı bir 404 hata uyarısı sayfanız olmalı 

• Tüm URL’ler, hem HTTP hem de HTTPS olarak hatasız bir şekilde çalışmalı

• Tüm URL’ler, başında “www” uzantısı varken de, olmadan da çalışmalı

• İç linkler 4xx hatası vermiyor olmalı

• Siteniz, başka bir domain ya da alt domain altında gösterilmiyor olmalı (çakışma olmamalı)

• Siteniz HTTPS fırsatlarından faydalanıyor olmalı, yani önceliği buraya verin

• İndekslenmesini, taranmasını istediğimiz halde “robots.txt” ile engellenmiş içeriklerinizin olup olmadığını kontrol edin

• XML site haritalarını ihmal etmeyin ve tüm geçerli URL’leri aktif bir şekilde yansıttıklarından emin olun



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim