Google Anahtar Kelime Eşleştirmesinde Yenilik Yaptı

Google Anahtar Kelime Eşleştirmesinde Yenilik Yaptı

Google’ın yaptığı son güncellemelerle birlikte, arama uzmanları (ve SEO uzmanları) “anahtar kelime eşleşmesi” konusunda yeniden düşünmek zorunda kaldılar! Anlamlı sorgularla, kesin bir eşleşme nasıl sağlanır? Değişim, nereye doğru evriliyor? Tüm cevaplar, bu yazımızda! 
Google, yapay zekâ teknolojileri ile birlikte, yapılan sorguların belirli anahtar kelimelerle birebir eşleşmenin ötesinde bir çalışma sistemine sahip. Son yeniliklerle birlikte, bu çalışma prensibini bir adım daha iyileştirildi. Yakın anlamlı anahtar kelimeler ve anahtar kelime grupları artık eskisinden daha etkili. 

Benzer ve Eş Anlamlı Kelimelerde Beklenen Etki

Peki, web siteniz için öncelikli olan anahtar kelimeler, arama sorgularındaki işlevini yitiriyor mu? Tam aksine. Google’ın yaptığı güncelleme, tarihsel olarak anahtar kelimelerde birebir eşleşme konusunda başarı kaydeden web sitelerini destekliyor. Yani, her iki tarafta da daha olumlu gelişmelerle karşılaşacağız. Kısacası, birebir anahtar kelime eşleşmesi de, yakın anlamlı kelimeler de bugünden sonra daha avantajlı bir konumdalar. 
Aslında bu noktada, üzerinde durulması gereken detay işin “birebir eşleşme, tam eşleşme” kısmı. Birçok pazarlamacının öncelikli hedefi doğal olarak bu yönde. 
Her iki alanda da kontrol, webmasterların seçiminden çok Google’ın eline geçiyor gibi görünüyor. Böyle bir durumda, “negatif” anahtar kelimelere yoğunlaşarak stratejiler geliştirmek daha mantıklı. Çünkü bu alandaki webmaster kontrolü daha yüksek. 
Sektörden, pazarlama uzmanlarından, SEO uzmanlarından, marka sahiplerinden gelen birçok yorum var. Hepsi de, yukarıda belirttiğimiz gibi, sonuçlarda pozitif bir eğilimle karşılaşmışlar (anahtar kelimelerin getirdiği başarı). 
Tüm bu konuştuklarımızın temelinde yatan sebep, yapay zekâ ve öğrenebilen makineler! Google, şu an, yapay zekâ sistemine kullanıcının gerçek niyetini anlayabileceği düzeyde güveniyor ve bunu yaptığı açıklamalarla da savunuyor.

Google Eş Anlamlı ve Benzer Kelimeleri Anlıyor 

En kaba haliyle Google şunu söylüyor: “Yapılan sorgularda, anahtar kelimelerin “birebir eşleşmesi” ile “aynı anlama gelmesi” oldukça benzer bir performans sergileyecektir.” 
Pazarlamacılar tarafından Google’a yapılan tüm reklam harcamalarının bilinmeyen bir yönü var. O da, her defasında Google’ın yapay zekasının gelişimine katkı sağlıyor olmaları! Anahtar kelimelere ilişkin birçok yazımızda, hem kullanıcı tarafı hem de Google için, “niyetin” önemli olduğunu söylemiştik. Bu yüzden artık “Hangi anahtar kelimeleri kullanmalıyız?” sorusunun yanında şu soruyu da sormalısınız: “Kullandığımız anahtar kelimeler ne tür bir niyete işaret ediyor?” Burada kastettiğimiz “niyet”, hangi anahtar kelimenin Google aramalarında hangi niyete işaret ettiğidir. Yani, işin teknik bir boyutu da var!



Yorumlar

Merhaba, Benim düşünmekten kendimi alamadığım bir problemim var. Web sitesi için belirlenen anahtar kelimesinin 'tuzlu su akvaryumu' olduğunu farz edelim. Bütün içerik bu anahtar kelime üzerine kurgulanmış. Lakin bir başka site eş anlamlı sayılabilecek 'deniz akvaryumu' kelimesini seçmiş ve onun üzerine kurgulamış. Her iki web sitesi de aynı konuyu, aynı başlıklarla ama eş anlamlı farklı anahtar kelimelerle geliştirmiş. Burada çözüm nedir? Teşekkürler

Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim