Google Plus Kapanıyor! İşte Nedenleri
Google, 7 yıllık bir serüvenin ardından Google+’ı kapatma kararı aldı. Peki, Google Plus’ın arama dünyasındaki yeri, etkileri neydi?
Birçok uzman, bu kararı normal karşıladı ve böyle bir durumu bekliyorlardı da. Nedeni ise, kullanıcı sayısındaki yetersizlik ve bazı güvenlik sorunlarıydı…
Google+, Google’ın, 7 yıl önce hayata geçirmiş olduğu bir sosyal platform. Geçtiğimiz pazartesi günü, Google, resmi bir açıklamayla Google+’ın kapanacağını duyurdu. Kapanma süreci, önümüzdeki birkaç ay içerisinde gerçekleşecek.
Google Plus Servisinin Asıl Kapama Nedeni
Google, kapatacağı sistemi “Kullanıcı / Müşteri Versiyonu” olarak tanımlıyor. Kapanma nedeniyle ilgili yapılan açıklamada, asıl nedenin kullanıcı sayısındaki yetersizlik ve etkileşim yetersizliği olduğuna vurgu yapıldı. Hatta, veri de paylaştılar. Şu an, Google+’a giriş yapan kullanıcıların sitede kalma süresi %90’lık bir dilim için sadece 5 saniye! Gerçekten de ilginç bir rakam!
Peki, tartışıldığı kadarıyla, Google+ “+1” beğeni butonu, web siteleri için bir sıralama faktörü müydü? Google bu “+1” butonunu 2011 yılında tanıttı. Herkes, bunun Google sıralamalarında başarı getirecek bir sıralama faktörü olduğunu düşündü. Peki işin aslı öyle miydi?
Hayır! Çünkü, ilerleyen yıllarda Google yaptığı açıklamalarla bu tartışmaya da son noktayı koymuştu. Kısacası, Google+ “+1” butonu özellikle son yıllarda hiçbir zaman arama kalitesi veya sıralamalar açısından bir sinyal olarak kullanılmadı.
Kesin olan bir şey var ki o da bu butonun bundan sonra işlevselliğini yitirecek olmasıdır. Bu durum, doğal olarak sadece bu buton için değil, Google+ sayfaları için de geçerli.
Bir de madalyonun diğer yüzüne baktığımızda, aklımıza ister istemez şu soru geliyor. Peki, Google+ ve beğeni butonlarını düşündüğümüzde, bu sayfalar arama sonuçlarında bu kadar yer alırken, nasıl olur da bir sıralama ölçütü olarak kabul edilmez? Bu oldukça haklı ve mantıklı bir soru. Biz de, birçok makalemizde Google+’ın yaratabileceği SEO etkilerine yer vermiştik. Özellikle de, kişiselleştirilmiş aramalar ve Google+ arkadaşlarınızla ilgili korelasyonlara dikkatinizi çekmeye çalışmıştık. Hatta Google; Google+ verilerini kullanarak; fotoğraf, e-mail adresi gibi kullanıcı varlıklarını da yaptığınız aramalarda bir kaynak olarak değerlendiriyordu. Tabii, günümüzde, kişiselleştirilmiş aramalara Google algoritmalarında eskisi kadar vurgu yapılmadığı için, bu özelliklerin de işlevini yitirmeye başladığını söylemek mümkün!
Bir Önceki Makalemiz : Mobile First İndex Sıralamaları Etkiliyor Mu?
Bir Sonraki Makalemiz : SEO Neden Gereklidir?