Google, Manuel Web Spam Cezalarını Ayrıntılarıyla Cevapladı

Google, Manuel Web Spam Cezalarını Ayrıntılarıyla Cevapladı

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen, Arama Pazarlama Fuarı (SMX) West 2018’de soru, cevap günleri yapıldı. Bunlar içerisinde en dikkat çeken, Kaspar Szymanski ile yapılan Google Manuel Cezalar ile ilgili söyleşiydi.
Kaspar’ı tanımayanlar için hemen söyleyelim, Google Arama Kalitesi ekibinin bir uzmanıdır. Sözü fazla uzatmadan soru cevap bölümüne geçelim;

Çok Sayıda Dofollow Link Tehlikeli Mi?

Soru: Bir web sitesi backlink satmış olmasa bile çok sayıda dofollow link çıkışı yapmış olması Manuel Spam cezası alması için yeterli midir? Link satışı yapmayan ama çok fazla dofollow link çıkışı yapan sitelerde tehlike altında mı?
Cevap: Kısacası, evet. Arama motoru optimizasyonu (SEO) veya Google’ın verilen linkleri nasıl anladığını açıklamak gerekirse, anchor linkler (çapa bağlantılar) ve dofollow linkler her zaman Google tarafından ticari bir amaç olarak görülür. Bu nedenle bir sitenin dofollow verdiği her link ceza konusunda risk taşımaktadır. Bunun önüne geçmenin en kolay yönetimi linklere nofollow eklemektir.
Soru: Manuel cezalar gerçekten insanlar tarafından mı kaldırılıyor? Google botları, insanlar yerine yeniden değerlendirme isteklerini okur mu?
Cevap: Yeniden değerlendirme talepleri yalnızca gerçek kişiler tarafından ele alınmaktadır. İyi bir dokümantasyonu gözden geçirerek, yeniden değerlendirme işlemi yapılmaktadır.

Backlink Reddetmek Faydalı Mı?

Soru: Bir cezadan kaçınmak için, düşük kaliteli backlinklerin reddedilmesini (disavow) öneriyor musunuz?
Cevap: İstenmeyen linklerin reddedilmesi her zaman iyi bir yaklaşımdır. Google düşük kaliteli bağlantıları tespit etmek için çabalarken, algoritmaları her zaman doğru olmayabilir. Bu nedenle, Google'ın, sonundaki düşük kaliteli bağlantıları indirebileceği veya indiremeyeceği konusunda hiçbir risk yoktur.
Soru: Link reddetme konusunda fazla cömert olmak, fayda yerine daha da zarar verebileceğini duydum. Doğru denge nedir?
Cevap: Bu bir denge meselesi değil. Google’ın arama sonuç sayfalarında bir web sitesinin konumuna zarar verebilecek veya cezalandırma açısından risk oluşturabilecek linklerin reddedilmesi ile ilgilidir.

İncelenecek Siteler Nasıl Seçiliyor?

Soru: İnternet’te milyarlarca web sitesi olduğunu biliyoruz. Google, manuel ceza vermek için bir web sitesini nasıl seçiyor? Trafik ya da sıralamaya mı bakıyor?
Cevap: Popüler ve yüksek trafikli web sitelerine, inceleme eğilimimiz yüksektir. Ancak, spam raporları gibi başka belirgin kaynaklarımızda vardır. Şunu da söylemeliyiz ki incelenmekte olan bir site hakkında kötü niyetli bir şey yoktur. Herhangi bir popüler, başarılı sitenin Google ekibi tarafından bir noktada ele alındığını söylemek doğrudur. İncelenen sitelerin büyük çoğunluğu şüphe altında değildir ve sonuç olarak, bunlara ceza uygulanmamaktadır.
Soru: Google, yetişkinlere yönelik (kumar, +18) backlinkleri farklı şekilde değerlendiriyor mu? Evet ise nasıl?
Cevap: Hayır. Farklı dikeyler için çifte standart yoktur. 
Soru: Gizlenen içerikler nedeniyle Google bir ceza uygular mı? Örneğin, gizli bir H1 etiketi veya gizli anahtar kelimeler.
Cevap: Gizlenen içeriğin ne denli ve niyetli olduğuna bağlıdır. Gizli içerik cezalandırma riskini artırabilir. Google, genellikle zararsız olan kullanıcı deneyimi nedeniyle gizlenen içeriği anlar. Fakat! Kullanıcılara hizmet etmeyen, anahtar kelime doldurulmuş SEO içeriğini cezalandıracaktır.
Soru: Sitemden kaldırmam gereken backlinleri nasıl bilebilirim? Kötü bir bağlantı nedir?
Cevap: Her bir bağlantı, bireysel bir backlink profili bağlamında gözden geçirilmelidir. Anchor (çapa bağlantı) linklerin dağılımı önemli bir faktördür. Google, ticari amaçla verilmiş linkler ile doğal verilen linkleri açıkça ayırabilmektedir. Bağlantı verilen sitenin kalitesi ve açılış sayfası da bu durumu etkilemektedir. Spam ceza almış bir web sitesine link vermek sizce ne kadar doğrudur?
Soru: Google’ın ceza verilen siteleri topladığı bir kara listesi var mı? Bu kara listedeki sitelerin sıralamaları etkileniyor mu?
Cevap: Cezaların site sıralamalarını olumsuz etkilediği doğrudur. Ancak, Google kara listeyi korumaz. Google yönergelerini ihlal eden her site ceza alabilir. Bu yönergelere uyan sitlerde, yeniden değerlendirme talebiyle cezadan kurtulurlar.

SEOCU.COM Ne Diyor?

Manuel spam durumunu birinci ağızdan sizlerle paylaştık. Aslında işin özetine gelirsek, doğal olmayan yollardan alınan ücretli backlinkler, kullanıcıdan saklanan içerikler, fazla sayıda dofollow link çıkışında bulunmak, sitemizi manuel spam riskine atmış olacağını söyleyebiliriz. SEOCU.COM olarak her zaman doğal ve kullanıcı odaklı bir çalışmayı öneriyoruz



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim