Görsel SEO Yeniden Yükselişte

Görsel SEO Yeniden Yükselişte

Çok yakın bir zamanda, en önde gelen eğlence ve haber sitelerinin Google görsel trafik verileri incelendi. Ortaya çıkan sonuç, gayet heyecan verici. Global alanda “image search” olarak isimlendirilen görsel aramaların şu an yükselişe geçtiğini söyleyebiliriz! 
İmajlar / Görseller için Arama Motoru Optimizasyonunu kısaca, görsellerle ilgili herhangi bir nitelikte yapılan optimizasyon çalışmaları olarak (görsel optimizasyonu) tanımlayabiliriz. 
Örneğin; dosya boyutu, dosya adı, görsele ait alt yazı, görselin XML site haritasına nasıl dahil edildiği vb. Hepsi de, bahsettiğimiz, optimize edilmesi gereken nitelikler arasında sayılabilir. 
Geçmişte, 2013 yılının Ocak ayında Google “imajı görüntüle” butonunu eklediğinde; site trafiklerinde büyük bir düşüş yaşanmıştı. Doğal olarak, birçok içerik üreticisi ve sağlayıcısı da bu durumdan şikayetçi oldular. Sadece KOBİ ölçeğindeki kurumlardan bahsetmiyoruz. Trafikteki düşüş, büyük markaları da etkilemişti. İmaj kataloglarını, içerik yönetim sistemlerini (CMS), alt metinleri hatta XML site haritalarını görseller bazında optimize etmiş olmalarına rağmen zor durumdaydılar. Çünkü, “imajı görüntüle” özelliği ile birlikte, imaj üzerine yapılan tıklamalar, kullanıcıları sadece imajın var olduğu alana yönlendiriyordu. İmajın lisansına sahip siteye veya yayınlandığı adrese değil! 

“Getty Images” Atağa Geçti

İmajı görüntüle butonunun devreye sokuluşundan tam 3 yıl sonra “Getty Images”, Avrupa Komisyonu’na konuyla ilgili şikayetini dile getirdi (çünkü, telif hakları açısından mağdur ediliyordu). 
Karşılıklı mücadelenin ardından Google, 15 Şubat 2018’de “imajı görüntüle” özelliğini kaldırmaya karar verdi. Konuyla ilgili haberi o günlerde biz de sizlerle paylaşmıştık. Hatta Google SearchLiaison’dan resmi bir açıklama da yapılmıştı ve Google, açıklamasında, özelliğin kaldırılmasının sebebinin Getty Images olduğunu da beyan etmişti. 

İmaj SEOsu (Görsel Optimizasyonu) Tekrar Yükselişte! 

Aradan sadece 3 ay geçti ve imaj SEOsu’nun ne tür bir değişime uğradığını tespit etmenin en iyi yolu da, tabii ki verilere göz atmak! Dünyanın her yerinden 58 farklı kurumdan, imaj trafiği ile ilgili veriler istenmiş. Araştırma sonucunda, imaj trafiğinin yükselişte olduğu açıkça görülüyor. Ortalama bir rakam vermek gerekirse (bahsedilen 58 farklı kurum verilerine göre), Google imaj aramalarındaki tıklamalar genel olarak %37 oranında bir artış gösteriyor! 
%50 oranında artış yaşayan işletmeler de var. Bu artışın nedeni, arama yapıldıktan sonra, imaj sonuç sayfasından siteye yapılan tıklamalar. Bu oranlar, dönüşüm oranlarına da yansıyor. %10 artış kaydettiğini ifade eden markalarla da karşılaştık. Konu dönüşüm olduğunda, %10’luk bir artış gerçekten kayda değer! (Dönüşüm demek, satış demek, kâr demektir!)

Bitirirken

İmajları halen sağ tıklayarak görüntülemek mümkün; ancak “imajı görüntüle” butonunun kaldırılması, kullanıcı alışkanlıklarında da bir değişime neden oldu. Sonuç olarak, tüm veriler, Görsel Optimizasyonu’nun eskisiyle kıyaslandığında önemli bir yükselişe geçtiğini doğruluyor. Daha doğrusu, görsel optimizasyonu artık çok daha değerli. Çünkü, trafiği ve dönüşümü artırıyor. Dolayısıyla, satış ve kâr oranlarına, dolaylı da olsa yansıyor. Daha önce, görsel optimizasyonu ile ilgili, sizlerle birçok zengin içerik ve SEO tekniği paylaşmıştık. Hızlıca bir göz atmanızda, bu işe zaman ayırmanızda fayda var.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim