Google Güncellemeleri Rehberi
Bildiğiniz gibi Google, yaptığı güncellemeleri öncesinden açıklamıyor. Bu yüzden, web sitelerinin, gerçekleştirilen güncellemelerden nasıl etkilenecekleri konusunda öncesinden bir tahmin yürütmek zor. Neyse ki, en azından, yapılan güncellemelerin sitenizi etkileyip etkilemediğini test etmek mümkün. Nasıl mı? İşte bu yazımızı bu konuda tam bir rehber olarak hazırladık!
Organik aramalardaki ani değişimlerden nasıl haberdar olabiliriz? Adına “Google’ın Güncellemeleri Sonradan Duyurduğu Bir Dünyada SEO Hamleleri” diyebileceğimiz bir rehberi Kristine Schachinger ve Glenn Gabe bizler için hazırlamış. Şimdi sizlerle, konuyla ilgili yaptıkları sunumun bir özetini paylaşıyoruz.
Google’ın Kara Kutusunu Anlamak
Aslında Google’ın sözcülüğünü daha öncelerinde Matt Cutts yapıyordu. Ancak kendisinin Amerikan Dijital Servisi’ne geçmesiyle birlikte bu görevi Gary Illyes ve John Mueller devraldı.
Geçmişe bakarak keşfedebileceğimiz diğer önemli bir değişim de SEO uzmanlarının ve web yöneticilerinin artık eskisi gibi site trafiklerindeki değişimin Google’dan kaynaklı olup olmadığını, eskisi kadar kolaylıkla tespit edemiyor olmaları.
Güncelleme Web Sitemizi Etkiledi Mi?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, bir webmasterın veya SEO uzmanının organik trafikte ani bir hareketlenme tespit ettiğinde, bunun nedeninin bir Google güncellemesi (eğer öyleyse hangisi?) olup olmadığını tespit etmesi oldukça zor.
Neyse ki, bu problemi çözen 3. parti siteler ve bu konuya odaklanmış SEO uzmanları bulunuyor. Bu siteler ve kişiler, herhangi bir alarm durumunda bilgi edinebileceğimiz kaynaklardır.
Önerilen kaynaklar ve kaynak isimlerin listesi şu şekilde:
* Glenn Gabe (Twitter’dan takip edebilirsiniz)
* Google Webmaster Central Blog
* Gary Illyes (Yine Twitter’dan takip etmenizi öneriyoruz)
* John Mueller (Twitter’dan takip edin)
* Search Engine Roundtable (Bu da takip edebileceğiniz bir Twitter hesabı)
* The SEM Post (Jennifer Slegg’e ait Twitter hesabı)
Sitedeki Değişimin Nedeni Google Güncellemesi Mi? Belki Evet Belki Hayır!
Şunu daima aklınızda bulundurmalısınız. Yakın zamanda Google’ın gerçekleştirmiş olduğu bir güncelleme olsa ve web sitenizde ani bir trafik kaybı yaşamış olsanız bile, bunun sebebi mutlaka Google’ın son yaptığı güncelleme olmayabilir!
Bu yüzden, bir dedektif gibi çalışmanız şart. İlk olarak, diğer tüm olasılıkları gözden geçirmeli ve elemelisiniz. Web sitenizin geçmişini tıpkı bir tıp doktoru gibi kayıt altına almalısınız. Örneğin; geçmişte kötü linkler nedeniyle bir sorun yaşamışsanız, şu an yaşadığınız problemin kaynağı, yine kötü linkler olabilir.
Örneğin, Analytics’i incelediğinizde toplam tıklamanın bir noktadan sonra sabit bir şekilde düşüşe geçtiğini ve Google’dan ceza almış (penalty) olabileceğinizi düşünebilirsiniz. Ama eğer, daha derin bir araştırma yaparsanız, aynı düşüşün her yıl gerçekleştiği, bunun sadece geçici bir dönem olduğu sonucuna da varabilmeniz mümkün. İşte bu yüzden ince eleyip, sık dokumak şart!
Büyük Resim
İdeal ve dürüst olarak baktığımızda, SEO’da mükemmellik mümkün değildir! Mümkün olan, idealist olup, elimizden gelen çabayı göstermek ve hızlı davranmak. Çünkü sıralamalara etkisi olan tüm faktörler hiç kimseye açık bir şekilde sunulmuyor. Bu yüzden “mükemmele olan mesafemiz” nedir, buna odaklanmalıyız.
İlk olarak kendinize, hangi algoritmaların sitenizi etkiliyor olabileceğini sorun:
* İç algoritmalar (on-page, teknik vb.): Panda, Phantom, Penguin?
* Dış algoritmalar (linkler, referans kaynakları ve etiği vb.): Penguin?
* Üçüncü parti etkileyenleri (reklamlar vb.): Panda, Phantom?
Manuel Penaltılar
Diğer bir konu, manuel olarak verilen cezalandırmalar. Siteler günümüzde halen, manuel olarak verilen cezalandırmalara (penalty) maruz kalabiliyorlar. Bu cezalar; şüpheli linkler, düşük site kalitesi ve diğer aramaları manipüle etme amaçlı eylemler karşısında, bizzat Google çalışanları tarafından verilmekte.
Manuel penaltılarda cezanın kaldırılması için aksiyon gereklidir. Tekrar değerlendirilmesi içinse başvuruda bulunmanız gerekiyor.
Mobil Güncellemeler
Bazen, izlediğiniz değişimler sadece mobil trafiktedir. Bunun nedeni büyük olasılıkla bir mobil algoritma güncellemesidir.
Bitirirken:
Rehberimizi SEO çalışmalarınızda mükemmele daima yakın olmak için neler yapmalısınız, bu önerilerle tamamlıyoruz:
* SEO çalışmalarınızı mükemmeli hedefleyerek yürütüyorsanız, algoritmalardan, güncellemelerden kaynaklanan bir ceza almazsınız. Bu konuda endişe etmenize gerek kalmaz.
* Google’ın en öncelikli tuttuğu iki sıralama faktörünü daima hatırlayın: Linkler ve içerik! Her ikisi için de kalite odaklı çalışın.
* Google’ın, içeriklerin kalitesiyle ilgili vermiş olduğu kalite rehberinde “EAT” denilen bir akronim vardır: Uzmanlık, Otorite (Saygınlık) ve Güven! Bu üç belirleyiciye uygun içerikler üretin.
* Her site, teknik SEO açısından sağlıklı olmak zorundadır. Sitenizin sağlığını koruyun ve bunu düzenli olarak yapmanız bile, kendi başına, sıralamalarda size katkı sağlayacaktır.
* Sitenizin hızını yükseltmek için sürekli olarak çalışın. Özellikle de mobil için.
* Google şu an mobile-first indexing’i oldukça önemsiyor. Bu konuda da kendinizi güncel tutmaya devam edin.
Bir Önceki Makalemiz : Google Fred Güncellemesi Kimleri Etkiledi
Bir Sonraki Makalemiz : Yerel Aramalarda Güncelleme "Best" Filtresi Geliyor