En Çok Yapılan SEO Hatası !

En Çok Yapılan SEO Hatası !

“SEO’da başarılı olmak istiyorsanız, içeriğinizin dağıtımına önem verin.”
Şirketlerin SEO yatırımlarında en çok yaptıkları hata her ay 3, 4 tane şirket içi blog içeriği hazırlamaları; ama konu şirket dışı iletişime ve içeriklerin doğru şekilde dağıtılmasına geldiğinde ise, tanımlı bir stratejiye sahip olmamaları!


Dış İletişim İçerikleri Neden Hayatidir? 
Backlink’ler Google algoritmasının temelini oluşturur. Orijinal PageRank, yani sayfa sıralama algoritmasına başka bir yazımızda detaylı olarak değineceğiz. 
Şu an için bir CliffsNotes versiyonuyla konuya açıklık getirelim.
Kısaca, Google başka siteler sizin sitenize ait linkler gösterdiğinde, size bir tür otorite verir diyebiliriz. Tam aksine, tıpkı bir spam mantığında, sitenize gelişigüzel bir sürü sahte link yönlendiren siteleri ise beğenmez. Eğer bu sistemi türlü oyunlarla manipüle etmeye çalışırsanız Google bunu kesinlikle fark eder ve “penalty”, yani cezalı konumuna düşersiniz. Bu da, sayfanızın artık Google tarafından değerlendirmeye alınmaması anlamına geliyor! Bu durumla hiç kimse karşılaşmak istemez. 
Google, sitenizle ilgili tutarlı ve anlamlı, otoriter yani gerçekten bir fonksiyonu olan linkleri sever. 


Dağıtım
Bir şirket, eğer henüz güçlü, yani otoriter bir domain’e sahip değil ama düzenli olarak her ay sitesinde 4, 5 tane blog içeriği yayınlıyorlarsa emekleri ne yazık ki boşa gidiyor olabilir. Çünkü bu durum aslında, çok değerli olduğu halde henüz yayınlanmamış harika bir romana benziyor.  
Otoriterliği açısından yeterli bir domain’e sahipse ve bloğuna girdiği içeriklerde özenli davranıyorsa, bu kez Google’ın arama motorlarında fark edilme şansı çok daha yüksek. Şirket içi yayınlanan blog paylaşımlarından beklenen sonuç da budur. 
Sitenizde yayınladığınız blog paylaşımlarının Google tarafından değer görmesini istiyorsanız, öncelikle bir web sitesi olarak paylaştığınız konular hakkında otorite sahibi, kredisi yüksek bir konuma sahip olmanız gerekiyor. 
İşte backlink’ler de tam bu noktada devreye giriyor! Backlink’ler sitenizin kredibilitesini yüksek bir oranda artırabilir, bu da bahsettiğimiz domain otoritesine ayrıca olumlu katkı sağlar. 


Anahtar Oran 
Şirketinizin SEO’ya ayırdığı her bir saat için; yayınlayacağınız makalenin yazım süresi 15 dakika sürmüşse, dağıtım için en az 45 dakika ayırmalısınız! Bu işin altın oranı budur. 


İçerik yazmaktan çok, içerik dağıtımına odaklanın!
Bu birçok şirket için göz korkutucu gelebilir; ama dost acı söyler. İçeriklerin sıralamalara etkisi noktasında problem yaşayan birçok şirketin ortak hatası, içerik dağıtımına gereken zamanı ayırmıyor olmalarıdır. 


Vaka Çalışması
Diyelim ki İstiklal Caddesi’nde futbola dair ürünler satan yeni bir mağaza açacaksınız. Sizin dışınızda bu işi yapan 10 ayrı rakip mağaza var gibi düşünelim. Amacınız da, tabii ki Google’da ilk sayfada yer alabilmek. Kolay bir hedef değil çünkü rakiplerinize göre henüz çok yeni bir markasınız ve Google’da başarı elde etmek için de zamana ihtiyacınız var. 
Böyle bir durumda SEO stratejisi dâhilinde, şirket içi blog içerikleri hazırlayıp sunmak yerine bir içerik dağıtımı stratejisi kurgulamak daha doğrudur. Peki, nasıl? Madde madde açıklayalım:
1) Bir futbol takımı ile ilgili, yerel bir blog açmak. Eğer futbol ürünleri satan bir mağazaysanız, futbolla ilgileniyorsunuz demektir. Tuttuğunuz takım hakkında bilgi birikiminiz de bulunuyordur. 
2) Çok küçük bütçelerle, futbol ürünleri odaklı ulusal, daha büyük bir e-ticaret için özgün içerikler hazırlamak.
3) Yerel medya ve gazetelerde yer alabileceğiniz içerikler üretmek. 
4) Yereldeki yine futbol odaklı eğlence mekânları, kafeler için bir içerik kaynağı görevi görmek. Günümüzde her işletmenin bir web sitesi olduğunu düşündüğümüzde, bu mekânların web siteleri için de zengin içerikler üretebilir, sizi referans göstermelerini sağlayabilirsiniz. 
Eğer yukarıda bahsettiğimiz 4 alternatiften birkaçını bile hayata geçirebilirseniz, yalnızca kaliteli içeriklerle hedef kitlenize ulaşmakla kalmaz, ayrıca farklı sitelerden kendi sitenize backlink’ler de elde etmiş olursunuz. Zamanla, hem markanızın sesini daha çok duyurmuş olursunuz hem de yazımızda sık sık bahsettiğimiz kredibiliteniz, otoriteniz de artmış olur. 
Tabii ki hepsi bir yana, sitenizin kurulumu (yani on-site SEO) doğru yapılmış olmalı ve siteniz kullanımı kolay bir tasarıma sahip olmalıdır. Moz Local veya Yext gibi yerel yönlendiricilere lokal bilgilerinizi girmeniz de önerilir. 
Dış içerikler sunmak size pastadan çok küçük bir paymış gibi gelebilir; ama bu konuya gereken önemi verdiğinizde, pastadaki payının aslında ne kadar büyük olduğuna şaşıracaksınız. 
Dediğimiz gibi, içerik yazmak tabii ki önemli; fakat içerik dağıtımına hak ettiği zamanı mutlaka ayırın!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim