En Son Google Penguen Güncellemesi

En Son Google Penguen Güncellemesi

Neredeyse iki yıl süren bir bekleyişin ardından, eylül sonu ve ekim ayı başlarında Google Penguin’in son güncellemesi yayınlandı. Bu yeni güncelleme, birçok açıdan sıra dışı özellikler taşıyor. Şu an için görünen o ki süreç daha çok güncellemenin kendi yerini bulması adına işliyor. Geçtiğimiz birkaç hafta içerisinde Penguin’in önceki sürümlerini kapsayan birçok kurtarma raporu aldık. Ancak bu yazımız, geç kaldığını düşünenler için. Eğer Google Penguin’den kaçamadıysanız ne olmuş olabilir?
Aşağıdaki maddeler komplo teorisi değil, sadece birer teori ve çok iyi tahminler. Ama bu söylediklerimiz 1 ve 2 numaralı maddeler için geçerli. 3. Madde tamamen gerçek!
 

1. Penguin Diye Birşey Yok!?
Peki ya bu Penguin güncellemesi bir aldatmacadan ibaretse? Ya Google, Penguin değil de başka bir güncelleme sürmüşse piyasaya? Bu konuda, direkt kaynak kodların içine dalmadan %100 kesin bir cevap verebilmemiz mümkün değil. Ama %99 olarak şundan eminiz ki aslında konu bu değil! Google’ı yorumlamak demek, daha çok “satır aralarını okumaktır” diyebiliriz. Diğer yandan şu kesin bir gerçek ki, daha önce duyurusu yapılmış hiçbir güncellemenin bir zaman sonra sahte çıktığını duymadık. 
Google tanıtımcıları yeni Penguin güncelleştirmesi hakkında bilgilendirme detaylarını, hem halka açık hem de kişiye özel olarak duyurdu. Bununla birlikte Penguin kurtarma raporları hakkında esprili paylaşımlar da görebiliyoruz.

Penguin’in, sitelerin sınıfını düşürdüğünü sıklıkla izledikten sonra bu raporların birer rastlantı olduğunu söylemek zor. Ayrıca, bu raporların oldukça güvenilir kaynaklardan gelebildiğine de şahit oluyoruz. Örneğin; Marie Haynes ve Glenn Gabe gibi isimler. Bu isimler siteleri özel olarak Penguin tarafından ne kadar hit almışlar, buna göre takip ediyorlar.

2. Penguin Halen Aktif ve Geçerli
“Yeni Penguin Güncellemesi” demek çok doğru bir isimlendirme değil. Hatta güncellemeyi “Penguin 4.0” olarak isimlendirmemek gerekiyor. Çünkü şu anki Penguin sadece Penguen 1-3 üzerine bir güncelleme değil, bu sürümleri ortadan kaldıran ve çok daha farklı çalışan bir sürüm. 
Yeni sürüm birden çok farklı paketten oluşuyor. Bize göre yeni kodlar, Google’ın 23 Eylül tarihli duyurusuyla birlikte hayata geçti. En yanlış tahminle bundan bir ya da iki gün öncesi de olabilir; ama eminiz ki bir hafta öncesi değil! Bu yeni kod, bad link’lerin değerini düşürme adına çok daha centilmen, daha kibar bir Penguin sürümüydü denebilir.
Bu yeni kodun, etkisini tam olarak göstermesi için tüm link grafiğinin refresh edilmesi gerekiyordu ve bu da zaman aldı. Özellikle de daha derin linkler için bu böyle. İlk sürümün etkisinin birkaç gün sürmesi belki de bu yüzdendi.  Algoritma akışları çerçevesinde düşündüğümüzde, ilk sürümün en büyük etkisini en yoğun olarak 27 Eylül’de tespit ettik. Bu tarihten beri yeni Penguin gerçek zamanlı olarak işlev gösteriyor ve bu etkiyi görmeye devam edeceğiz. Ancak yine de sitelerin çoğu, bu etkiyi hemen hissetmeyecek. 
Bununla birlikte Google, Penguin’in daha önceki kodlarına da geri döndü. Bunu, yeni kodu tanıttıktan sonra yaptı, ancak zamanlaması konusunda kesin bir tarih veremiyoruz. Bu süreç de günler sürdü, belki de bir hafta ve daha fazla. 2 Ekim ve 6 Ekim tarih aralığında ek algoritmalardan kaynaklanan tepkiler gördük (Bu tarihler dışında tüm periyod devamlı bir akış göstermişti!).

3. Yeterince Derinden Kesmediniz!
Geçmişteki birkaç Penguin güncellemesi süreçlerinde siteler bu güncellemelerden etkilendiklerini düşünmediler, çünkü kendilerince temizlik yapmışlardı; ama yeterince derinden kesmemişlerdi! Daha Türkçe bir söylemle, site sahipleri ve SEO uzmanları tıpkı bir cerrah gibi giriştikleri operasyonlarla limitli sayıda bad link’i kaldırmaya veya yalanlamaya (kod dilinde) çalıştılar. Ama bu bad link’ler bırakın şüpheli olmayı, buzdağının görünen kısmı bile değildiler!
Birçok uzman mümkün olduğunca çok sayıda linki elinde tutmaya çalıştı ve Penguin’in istediği derin kesikleri yapmak konusunda tereddüt ettiler. Ama bu yöntem pek de anlamlı değil zaten ve sadece savunmadan ibaret; çünkü Penguin’in çalışma şekli bu değil!

Sonuç:
Toparlamak gerekirse, teorik olarak yeni Penguin tümüyle sitenin değil, sadece bad link’lerin değerini azaltacakmış gibi görünüyor. Buradan doğan etkiler daha dolaylı “ (Google terimiyle ifade edersek “granular”) seviyede hissedilecek. 
Başka bir deyişle, siteniz sadece birkaç veya birçok bad link yüzünden sınıf kaybetmeyecek, en azından Penguin böyle yapmıyor.
Sizce link profilinizi temizlemeye devam etmeli misiniz? Bizce evet! Peki, daha derinlere doğru kesmeye devam etseniz bile Penguin’den kaçabilecek misiniz? Ne yazık ki hayır!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim